Hur gör jag för att få min vän att flytta ut?

Hur gör jag för att få min vän att flytta ut?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Jag äger ett radhus i Benalmádena, eftersom jag bor i Sverige använder jag det som semesterbostad. Jag har låtit en kompis bo i huset mot att han tar hand om trädgård och underhåll av huset och betalar löpande kostnader såsom el och vatten. Vi har inte skrivit under något hyresavtal. I början fungerade det bra men nu har han slutat att betala och säger att han har besittningsrätt i minst tre år enligt lag. Är det korrekt? Jag vill inte betala för hans förbrukning av el och vatten, så kan jag sluta betala? Hur ska jag få honom att flytta ut? Hur lång tid tar en domstolsprocess om han vägrar flytta frivilligt?

För det första, gäller inte reglerna om besittningsrätt och spanska hyreslagen avseende bostäder, Ley de Arrendamientos Urbanos, eftersom det i detta fall handlar om upplåtande av en fast egendom för motprestationen att hyresgästen sköter om fastigheten och dess underhåll (artikel 5 i nämnda lag). Detta innebär att hyresgästen inte är skyddad av lagen på samma sätt som när det gäller hyra av en bostad, t ex vad gäller reglerna om besittningsrätt och rätt att få bo kvar i fastigheten under en viss minimitid (enligt nu gällande lagstiftning 5 år om hyresvärden är privatperson).

Som jag förstår det, står avtalen för el och vatten i ditt namn. Det är därför du som är skyldig att betala fakturorna och om de blir obetalda kommer bolagen att reklamera dig skulderna, vilket kan medföra extra kostnader för indrivning och liknande. Ett annat alternativ skulle vara att säga upp kontrakten helt, men det kommer medföra uppkopplingskostnader när de ska aktiveras ånyo, vilket gör att det kanske inte är någon fördel rent ekonomiskt.

Om inte personen inte flyttar frivilligt, måste du vräka honom. I Spanien begär du vräkning genom stämningsansökan till domstol i den domsaga där fastigheten är belägen, genom förfarandet juicio de desahucio. Vid ett domstolsförfarande är det ett krav att parterna har en abogado (spansk advokat) och procurador (särskilt rättegångsombud) som för talan in domstolen.

Det är svårt att beräkna hur lång tid det tar men vår erfarenhet är att denna typ av domstolsprocesser brukar ta minst ett år eller längre.

Jose Alcalá, abogado (spansk advokat)

Fråga experten
Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco