Hur mycket kostar det att bo i Málaga?

Hur mycket kostar det att bo i Málaga?

Spanien är ett populärt land att bosätta sig i för utlänningar. Enligt de senaste siffrorna från FN bor det 6 842 202 utlänningar som har bytt till spanskt medborgarskap i Spanien, vilket motsvarar 14,44 procent av befolkningen. Dessutom finns det otaliga utlänningar som är residenter i landet men som inte är spanska medborgare.

En av utlänningarnas favoritplatser att slå sig ner på är Málagaprovinsen. Spaniens statistiska institut (INE) uppskattar att 17 procent av Málagaprovinsens befolkning utgörs av utländska invånare och att 37 procent av arbetskraften i Málaga inte är född i provinsen. I flera städer på Costa del Sol utgörs majoriteten av invånarna nu av utlänningar. Befolkningen i Benahavís fyrdubblades från 2004 till 2022 och i dag är sex av tio invånare i kommunen utlänningar och bara 6 procent av den nuvarande befolkningen är ”infödda”.

Málaga – världens bästa stad för utlänningar?

År 2021 utsågs Málaga till världens näst bästa stad för utlänningar att bosätta sig i (strax efter Kuala Lumpur i Malaysia). Liksom de flesta stora städer har Málaga inte haft samma explosiva tillväxt som de mindre kuststäderna. Faktum är att provinshuvudstaden bara har vuxit med 8 procent de senaste 20 åren och har för närvarande 593 055 invånare. Cirka 16,7 procent av befolkningen är utlänningar, även om det kan kännas som många fler på grund det stora antalet turister som fyller stadens över 18 000 turistlägenheter. Förutom solen och klimatet är det bland annat stadens läge, entreprenörskulturen, IT-centren, det kulturutbudet och priserna som lockar utländska invånare till Málaga stad.

Men vad kostar det egentligen att bo i Málaga stad om man ska hyra bostad, resa med kollektivtrafiken, handla mat och leva ett normalt stadsliv?

Även om det är billigare att bo i Málaga jämfört med i Madrid och Barcelona (och definitivt billigare än i Sverige), toppar Málaga stad statistiken över storstäder där hyran har höjts mest. Bara det senaste året har hyrorna i Málaga stad ökat med 18 procent. 2023 uppgick genomsnittshyran till 14,49 euro/m2, vilket är ett historiskt rekord. Än mer ökade priserna i centrum och Málagas gamla stadsdel. För att jämföra kan man titta på den nationella hyresökningen i Spanien, som uppgick till knappt 7,78 procent.

Om man i stället för att hyra funderar på att köpa en bostad i Málaga stad är fastighetspriserna i dag högre än någonsin, med ett genomsnittspris på 2 390 euro per kvadratmeter.

Levnadskostnader i Málaga

Enligt onlineplattformen Expatistan, som jämför levnadskostnader i olika städer för att ge människor en mer realistisk bild innan de eventuellt flyttar, är Málaga 15 procent billigare än Madrid. Även om olika städer har liknande kostnader för mat och hygien etc. är Madrid betydligt dyrare när det kommer till hyra, transport, kläder och underhållning. Men om man jämför kostnaderna med en skandinavisk huvudstad, som t ex Stockholm, uppgår levnadskostnaderna i Málaga till mellan 60–80 procent av vad man betalar i norr.

Enligt onlineplattformen Numbeo, som också jämför levnadskostnader i olika städer i världen, krävs det i Madrid cirka 3 460,50 euro i månaden för att upprätthålla samma levnadsstandard som fås för 3 200 euro i Málaga (där hyran uppskattas vara 22,5 procent lägre). Jämfört med t ex Sveriges huvudstad skulle det krävas 4 695,40 euro i månaden i Stockholm för att leva med samma standard som man skulle få för 3 200 euro i Málaga stad.

Numbeo jämför kostnader för bland annat hyra, el och vatten, kollektivtrafik, bensin, parkering, barnomsorg och skola, kläder, sport- och fritidsaktiviteter, mat och hushållsartiklar samt restaurangpriser.
(Du kan själv jämföra städer och priser här: www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp)

Enligt Numbeos uppskattningar behöver en person 663,50 euro plus hyra för att bo i Málaga stad. Kostnaden för en familj på fyra personer uppskattas till 2 297,10 euro i månaden, exklusive hyra.

Mat och transport

Även livsmedelspriserna i Spanien har ökat betydligt det senaste året, något som också Málagas invånare upplever, även om det naturligtvis beror på var man handlar. Den spanska konsumentorganisationen OCU säger att stadens mest prisvärda matbutiker är Dani Supermercados, Tifer, Family Cash, Alcampo och Supeco. Vidare presenterar Numbeos exempel på matpriserna i Málaga; t ex kostar ett vanligt vitt bröd i genomsnitt 0,87 euro, ett dussin ägg kostar 2,38 euro och en bit lokal ost kostar 5,18 euro. Aningen billigare jämfört med Sverige…

Att gå ut och äta på Málagas otaliga restauranger kan också vara dyrt men det går fortfarande att hitta prisvärda alternativ. Enligt Numbeo kan man på en mycket enkel restaurang eller ett ställe med menú del día få en måltid för cirka 10 euro. En middag för två på en restaurang i mellanklassen kostar 48 euro och genomsnittspriset för en café con leche ligger på 1,77 euro (glöm Starbucks…)

Kollektivtrafiken i Málaga stad är också prisvärd. En enkelbiljett med buss för vuxen kostar 1,40 euro och ett månadskort 34,98 euro.

Källor: Spaniens statistiska centralbyrå (INE), FN, Málaga Hoy, The Local, Expatistan, Numbeo och Idealista

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.