Kameleont – ett välkommet inslag i den spanska naturen

Kameleont – ett välkommet inslag i den spanska naturen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det finns över 200 olika kameleontarter i världen, närmare bestämt finns det i dag 213 olika arter som beskrivits vetenskapligt, men nya arter upptäcks fortfarande med jämna mellanrum. Kameleonter finns huvudsakligen i Afrika, och främst Madagaskar har ett stort antal arter. Där bor de i träd, på marken, i skogen och på savannen. En del arter har till och med specialiserat sig på att överleva i ökenområden. 

Kameleonterna varierar i storlek från ca 3 cm till 70 cm i vuxet tillstånd, och Madagaskar är hem för både världens minsta och största art. I Europa lever bara en art och den kallas den europeiska kameleonten, även ”vanlig kameleont” eller bara ”kameleont”. Ett av de största och viktigaste utbredningsområdena för denna art i Europa är Costa del Sol och Andalusien, och om du har tur kan du ha kameleonter i din trädgård här på den spanska solkusten.

Namngivning

Det var svenska Carl von Linné, läkare och taxonomins fader, som 1758 gav kameleonten det vetenskapliga namnet Chamaeleo chamaeleon, vilket ledde till att hela gruppen av arter populärt kallades kameleonter. Kameleonten från Europa var således den första kameleontarten som beskrevs vetenskapligt. Systemet som Carl von Linné (Linnæus före adlandet 1757) utvecklade för att beskriva arter används fortfarande och har fördelen att det är universellt. Användningen av de vetenskapliga namnen gör således att man undviker förvirring kring vilken art det gäller, oavsett språk och personligt användande av populära namn. Om vi tar en art med stort utbredningsområde som t ex huggormen, som vi känner den i Sverige, har den en hel del olika populära eller vardagliga namn på flera olika språk, från hela Europa till Asien och Kina. Men om man å andra sidan använder det vetenskapliga namnet Vipera berus i stället för huggorm råder det inte längre några tvivel kring vilken art det handlar om, varken i andra skandinaviska länder, Tyskland eller Kina.

Kameleonten så som man vanligtvis ser den, med grön färg.

Stor utbredning

Det har inte bekräftats att den europeiska kameleonten alltid haft sitt naturliga habitat i Europa, eller om den importerats från Nordafrika, av t ex fenicierna. Därför är det kanske mer passande att kalla arten ”vanlig kameleont”, när det talas om den i vardagen. Då arten inte bara finns i Europa kan namnet ”europeisk kameleont” alltså vara vilseledande. Men vad man än säger är den mer utbredd längs Medelhavskusten i Nordafrika jämfört med i Europa, såväl som i Mellanöstern, som gränsar till Medelhavet. I Europa har de spanska provinserna Málaga, Cádiz och Huelva kameleonter liksom även Algarve i Portugal. Dessutom finns kameleonten i mycket begränsade områden i Italien, Grekland, Turkiet samt på öarna Malta och Cypern. På en del platser i Grekland finns en art som är mycket lik, nämligen Chamaeleo africanus, som introducerades i modernare tid från Egypten.

Förekommer lokalt

Kameleonten är skyddad i Europa och får inte fångas, skadas eller störas. Den är ganska utbredd längs kusten i Andalusien och kan hittas i områden där man minst anar det, bland annat i Málaga stad! Kameleonter finns nämligen i industriområdet Guadalhorce och i grönområdena runt borgen i centrala Málaga samt i de låga delarna av Montes de Málaga. I Alhaurín de la Torre och Alhaurín del Grande kan man ibland hitta kameleonter i villaträdgårdarna, och de ses även ofta i Manilva och Estepona, såväl som i hela Cádizprovinsen. Ofta hittas de bland fruktträd, då de där har bra tillgång till insekter, men ibland kan kameleonter även hittas bland olivträd och vinstockar. De är duktiga på att anpassa sig och kan ofta bo nära människor.

Så kan kameleonten också se ut, efter ett snabbt färgskifte.

Litar på kamouflaget 

Kameleonten rör sig mycket långsamt så den litar på sitt kamouflage för att undvika att bli upptäckt av rovdjur. Men om den väl upptäcks är det oftast försent för den att fly, och den är i stället ett lätt byte. Kameleonten tar färg och mönster från omgivningen och när den sitter still, på sitt typiska sätt, kan den vara riktigt svår att se. Normalt är den grön med några markeringar och smälter på så sätt lätt in bland löven på träd och buskar, där den normalt håller till. Men kameleonter kan även byta färg beroende på humör. Om den är stressad är det vanligt att den täcks med klara prickar. Detta kan du se om du plockar upp den i din hand och låter den krypa runt på dig. Skulle du göra detta skulle du se, trots att det inte verkar som om den försöker fly, att den i alla fall är stressad. Kameleonten vet att den inte är tillräckligt snabb för att komma undan och kommer instinktivt att försöka ta sig så högt upp som möjligt. Så var snäll och fall inte för frestelsen att plocka upp en kameleont i händerna, den tycker inte om det.

Kameleonten hör till de dagsaktiva reptilerna. Den sover om natten, vilket den ofta gör längst ut på en gren ganska högt över marken. För människor är den faktiskt lättast att se nattetid med en ficklampa, då kameleonten får en ljus färg på hela kroppen, vilket gör den lätt att se i ljuset av ficklampan.

Uppfödning i Málaga

Sedan 2009 har Málaga kommun arbetat med ett projekt för att undersöka kameleontbeståndet i provinsen och så har de även arbetat med att föda upp kameleonter i kontrollerad miljö för att sedan släppa dem fria i naturen. Fler än 500 djur har än så länge släppts ut i det fria och kommunen bjuder med jämna mellanrum in intresserade volontärer för att delta i arbetet att räkna exemplar i områden med stora populationer. Detta är ett viktigt engagemang för kommunen, då man önskar att kameleonten förblir en del av den andalusiska faunan. 

Av Tom Halvorsen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco