Årets fattigaste månad är förbi och jag hoppas att ni tagit er igenom den utan att ha behövt leva på bara vatten och bröd de sista dagarna. Och skulle köket ha gapat tomt på färsk tonfisk, oxfilé och kaviar till blinierna så hoppas jag att ni letade fram mormors gamla kokbok, för de gamla husmödrarna brukar allt kunna knåpa ihop de allra godaste maträtterna med de enklaste råvarorna. Själv minns jag mormors kålsoppa som hon kokade på lammben och en mustig linsgryta är inte heller fel. Eller vad med något så enkelt som rårakor! Hemma hos mig jublas det när jag får för mig att steka rårakor eller koka kålsoppa, för det sker inte ofta.
Nu är det februari och jag fyller faktiskt år denna månad. Infaller min födelsedag på en vardag har vi en tradition att vi äter något så enkelt som tunnbrödsrulle till middag (är det helg går vi ut och äter eller bjuder till fest). Knäpp tradition som föddes under pandemin, när jag på grund av restriktionerna inte kunde bjuda in till stor fest (jag fyllde nämligen jämnt). Besviken sa jag: ”Jamen då stannar vi bara hemma och äter tunnbrödsrulle”. Jag menade inte att jag ville ha tunnbrödsrulle på min födelsedag men familjen blev förtjusta i idén och så blev det. Sedan dess önskar familjen tunnbrödsrulle när det nalkas födelsedag. Underliga saker föds ur de mest underliga situationer.
Har plånboken varit mager under månaden som gått kan vi nu i alla fall umgås och ha trevligt med familj och vänner oavsett vad som serveras på bordet – det är hundra gånger bättre än restriktioner.
En annan tradition som har betydligt fler år på nacken än födelsedags-tunnbrödsrulle är semlan, och nu i februari är det dags för fettisdagen. Detta är en temadag då ju svenskar inmundigar otaliga semlor. Ursprungsbullen har anor helt från 1200-talet men historien om semlan säger att det var först på 1500-talet som bullen gröptes ur och urgröpet blandades med grädde som bullen därefter fylldes med. Den svenska varianten med mandelmassa kom sedan till på 1800-talet. Skulle du i år vilja prova en annorlunda semla ska du i detta magasin bläddra fram till receptet från Veras Veranda. Temadagen till ära har det nämligen sneglats mot våra skandinaviska grannländer och deras semmelvariant med sylt, alternativt vaniljkräm, i stället för grädde och mandelmassa. Testa, det är gott!
En spansk temadag som firas nu i februari är Día de Andalucía (Andalusiens dag) och detta uppmärksammar vi naturligtvis här i En Sueco. Det gör vi med artikeln som berättar den spännande historien om Blas Infante – Andalusiens fader.
Vidare i månadens En Sueco får du möta Kim Andersson Blom. Hon har inte jagats av en diktator – som Blas Infante, och hon har inte serverat semlor, men hon har serverat otaliga utsökta måltider på sin populära restaurang, som funnits så länge jag kan minnas. I månadens profilartikel avslöjar hon sitt framgångsrecept och så berättar hon om att träffa kärleken på äldre dagar – på Tinder dessutom.
Annat på menyn i En Sueco nu i februari: hur man lätt och snabbt tar sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, hur det går i Málaga CF, vilken som är kanske Spaniens billigaste Menú del día-bar och mycket mer.
Jag är glad att hälsa dig välkommen till ytterligare ett nytt nummer av En Sueco, trevlig läsning!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001