La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juni 2020

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juni 2020

Det är underliga tider vi lever i. Att bli fråntagen sin frihet är skrämmande. Att människor likt nickedockor gör vad de blir tillsagda är skrämmande. Att se folk följa i led som lämlar, rusa till butikerna och tömma hyllorna på toalettpapper världen över, det är skrämmande. Jag gjorde det själv, eller nej; jag köpte inte mängder med toalettpapper. Jag hade nämligen redan hela förrådet fullt! Bara två veckor innan Spanien stängdes ned hade jag tagit tillvara på ett av stormarknadens erbjudanden och köpt tre paket med 48 rullar och betalade bara för två, så här i huset har vi toalettpapper till årets slut. Men vad jag gjorde var att åka och handla frukt och grönt så jag skulle slippa gå ut på två veckor – andra produkter hade jag handlat samtidigt som jag såg ut som en toalettpappersfanatiker. Hur som helst så tycker jag att det är skrämmande att vi rättar in oss i leden så fort och att det är så enkelt att få oss att göra det. Jag vet barer och restauranger som samma sekund som beslutet om det nationella nödläget utannonserades direkt beordrade gästerna att lämna lokalerna och bommade igen. Jag följde direktiven, som alla andra, och det skrämmer mig också. Kanske hade min plats i ledet varit tom om jag inte haft familj och bara haft mig själv att rå om. Om så hade varit fallet hade jag kanske rest till Madrid och protesterat. Här på Costa del Sol har jag i stället nöjt mig med att skramla med grytor och pannor om kvällarna, vilket jag varit ganska ensam om.

Men nu hjälper varken grytslammer eller applåder, det räddar varken liv eller förbättrar situationen i landet. Nu är det annat på agendan som är viktigare, nämligen att snarast få liv i marknaden! Det är uppenbart att regerande politiker i landet inte har något intresse i att få hjulen i rullning. Så, vi får sköta den biten själva; vill man få någonting gjort måste man göra det själv – men man behöver inte göra det ensam!

När jag skrev mina första uppdrag åt En Sueco hade vi gått igenom det värsta av finanskrisen och marknaden höll på att återhämta sig, om än långsamt. Då skrev jag bland annat en artikel vari jag nämnde organisationspsykologen Adam Grant, och utifrån hans forskning skriver jag nu, som jag också skrev då: girighet, hård mentalitet och ensamkörning banar inte vägen till framgång. Vägen fram skapas i stället av och den verkliga språngbrädan framåt är: hjälpsamhet till omgivningen.

Det är alltså detta vi behöver lägga manken till och göra nu – hjälpa varandra. Vi skrev om hjälp till det lokala samhället i En Sueco just när Covid-19 började spridas hejdlöst, men det är nu, när vår vardag öppnats upp så pass som den har, när vi har möjlighet att inte bara handla i närmaste livsmedelsbutik och frukthandel, som det verkligen hänger på oss. Det är nu som vi alla har möjlighet att bege oss till och stötta små och medelstora privatägda verksamheter inom alla möjliga inriktningar. Jag tänker på allt från kläd- och skobutiker, teknikreparatörer, små förhandlare av kontorsmaterial och mycket mer, ja jag tänker också på oss själva, Norrbom Markting, som förutom att producera och ge ut magasin varje månad även arbetar med marknadsföring och trycksaker av alla de slag.

Om vi nu antar att hjälpsamhet smittar, liksom skratt och leenden, kan vi genom att handla hos och stötta små och medelstora verksamheter skapa en positiv, uppåtgående lokal spiral. 

Glad midsommar!

Sara Laine

sara@norrbom.com

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.