La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juni 2022

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juni 2022

Det gladde mig, även om det är hemskt att det finns behov av det, att i nyheterna den gångna månaden läsa om att den länge väntade spanska telefon-krislinjen för personer med självmordstankar nu är aktiv (tel.nr. 024). Med statistik som visar på 220 självmordsförsök i landet dagligen och totalt 4 000 självmord om året, är detta något som inte kan viftas bort. Psykisk ohälsa är allvarligt och jag tycker mig uppleva att allt fler mår dåligt. Här om dagen kördes min väninna till sjukhus av sin bror efter att hon i en panikångestattack ringt honom och bett om hjälp – hon orkade helt enkelt inte längre. Jag har nyligen själv prata med henne. Hon berättade att lärkarna inte vill medicinera henne som första lösning utan i stället ge henne stöd och vård i form av samtalsterapi – något hon är glad för. Hon berättade även att hon inte alls kan förstå hur hon, som alltid varit stark, är problemlösaren, egenföretagare och inte har stress av varken penga- eller arbetsbrist, plötsligt inte vill leva mer. Hon berättade om en ångest över vad som pågår i omvärlden och för framtiden, och efter drygt två år med covidpandemi känner hon att hon inte mäktar med mer. Detta är kvinnan som tar ”hem” varje businessdeal hon ger sig in i, hon som ”äger” vilken situation hon än hamnar i, och nu detta? Jag är så otroligt stolt över och beundrar henne att hon tar hjälp. Och jag hoppas att vi alla kan hjälpa till att sprida vetskapen om krislinjen 024, för jag tror dessvärre inte att psykisk ohälsa i samhället kommer att minska med krig, inflation, prishöjningar, eventuellt frysta löner etc.

En annan person som jag nyligen träffat och beundrar för hans driv är Claesson. Han sprudlar av energi och har många bollar i luften med olika projekt som han startat med temat att ge utan att förvänta sig någonting tillbaka. Ett av dessa är hans 1000 Day Challange på Instagram, där han bland annat fick med mig på Challange-dag 18. Jag har naturligtvis skrivit en profilartikel om Emile Claesson, som ni kan läsa här i En Sueco nu i juni.

Projekt funderar min journalistkollega Henrik Andersen också kring denna månad i sin ”På andra sidan”. Faktum är att det ju stundar regionalval i Andalusien, andalusierna ska till valurnorna den 19 juni, så Henrik tittar närmare på gemensamma projekt över partigränserna.

Mer i magasinet denna månad: följ med på utflykt till Portugal, närmare bestämt till kuststaden Nazaré och dess grannstad Fátima. I Nazaré är det surfing som gäller för hela slanten, och under vintermånaderna kan man uppleva världens största vågor där!

Vatten handlar det också i en artikel som uppkommit efter ett besök i La Alpujarra, i vår grannregion Granada. Där, uppe i bergen, hittas nämligen Europas största kanalsystem, som nu håller på att grävas fram – och vars vatten svalkar gott om man beger sig dit för att bergsvandra.

Något som också passar säsongen är artikeln av Karethe Linaae som berättar om flamencomode – det firas ju ferior lite varstans just nu, se Qué Pasa-sidorna för platser och datum.

Och när jag ändå skriver om datum, markera den 23 juni i kalendern, för då firas nämligen San Juan – spanjorernas midsommar – på kustens stränder.

Läs om allt detta och mycket mer i månadens En Sueco!

Med dessa ord önskar jag er alla en riktigt trevlig juni och glad midsommar!

Sara Laine

sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.