Marimantas – En magiskt berättad historia i Vejer de la Frontera

Marimantas - En magiskt berättad historia i Vejer de la Frontera

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

För 10 år sedan startade konstnären Juan José Ruiz, även kallad Rucho, stadsvandringar med historiska berättelser i den vackra vita byn Vejer de la Frontera. Medan mörker faller trollbinder han sin publik med hittills okända berättelser och vackra sånger ute på byns gamla gator.

Av Lærke Helene Askholm

Upplevelsen

Efter att ha gått vandringen två gånger kan jag verkligen rekommendera den, för detta är en unik upplevelse. Det är helt klart värt restiden och så är det ett fint sätt att komma in i byns kärna och samtidigt få allt serverat på spanska med vacker andalusisk dialekt. Det finns, förutom de spanskspråkiga vandringarna, även möjlighet att göra vandringen på engelska och på andra språk enligt avtal.

Marimantas har sitt lilla kontor på Plaza de España i Vejer. Där kan man köpa biljetter till stadsvandringen till ett mycket bra pris, 10 euro. Förutom de planerade vandringar, som alla kan anmäla sig till, är det även möjligt att arrangera vandringar för privata grupper liksom specialvandringar med som fokus på något speciellt eller som utförs på något annat sätt. Själva kontoret är, liksom de flesta av byggnaderna i den gamla delen av byn, fyllt med historia. En gång i tiden var kontoret nämligen en vattenstation, dit hushållen i byn kunde gå och hämta dricksvatten. På den tiden stod kvinnorna i kö med kärl i alla tänkbara storlekar, som de fyllde och bar hem.

På torget möter man först Rucho, klädd i en fin svart kappa. Därifrån går man sedan tillsammans till vandringens första stopp där en gitarrist, antingen Alvaro Mateo eller Ángel Reinares, står redo. Berättelserna börjar och Ruchos humoristiska person får snabbt alla i publiken att både spetsa ögonen och skratta.

Historierna

Historierna är fascinerande berättelser i vilka verklighet blandas med magi och Ruchos berättelseförmåga är imminent, vilket gör att alla är som uppslukade av honom och följer varenda rörelse och ansiktsuttryck han gör. Vandringen tar med en längs de smala, krokiga och branta gatorna som leder upp och ned, och det är oerhört spännande men också lite kusligt att gå där i grupp när mörkret faller på.

Medan vi promenerar pekas det ut små finurliga och fantasifulla finesser som sitter på fönster, gamla bänkar, kullerstenar, vinda trappor och mycket annat. Det berättas historier som inte finns att slå upp i några gamla böcker. Naturens element är centrala vilket särskilt gäller vinden, som är speciell och varierande i dessa trakter. Det talas om det feminina och det maskulina, och allt detta blandat med musik.

Musiken

Musiken utgörs av fina melodier i vilka Ruchos vackra sångröst ackompanjeras av harmoniskt gitarrspel av antingen Alvaro eller Ángel, som turas om att följa med på vandringen. Sångerna och Ruchos sätt att framföra dem trollbinder publiken och alla är hyllningar till Vejer och de legender som omger byn. I sångerna såväl som i historierna förevigar Rucho på ett vackert sätt forna tiders koppling till den by vars detaljer är så unikt talande att om man öppnar upp för historierna bakom så finns de inga gränser för hur många nya detaljer man kan upptäcka. Både Rucho och gitarristen är mycket välklädda i vackra kläder i gammal stil, från topp till tå, och det är som om man förs till en annan tid där man plötsligt spetsar öronen liksom man gjorde när någon läste sagor för en som barn.

Inspirationen

Rucho berättar att han har byggt upp historierna, som alltså är en blandning av verklighet och fantasi, kring de stenar som format byn. ”Stenarna bär på många fler historier än vad som går att läsa i några böcker. De vet allt. Så jag har låtit historierna växa fram genom att föreställa mig allt det som stenarna vet och allt det som de legat till grund för samt vem som har gått på dem”, säger han.

Rucho har planer på att göra ytterligare en vandring, som skulle bygga på byns skuggor. Med de många slingrande och branta gatorna liksom nivåskiftingarna är ljuset i byn mycket varierande. Ljuset kan falla på flera olika sätt i alla skrymslen och vrår liksom på de öppna ytorna. ”Med öga för det mystiska och fantasifulla är skuggorna ett bra nytt element att ta med i skapandet av nya historier”, förklarar Rucho.

Praktisk information

För mer information om bokningar, språk, tider för vandringar och mer besök webbplatsen marimantasvejer.com. Det finns även en Facebooksida med nyheter, som är spännande att följa: Facebook.com/marimantasvejer

https://marimantasvejer.com/

https://www.facebook.com/marimantasvejer

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco