Det är nu drömmen allvar för Tuva Bojstedt (KD). Från att ha varit en omskriven lokalpolitiker i Kalmar län, som ordförande i utbildningsutskottet i Högsby, blir hon chef och ägare till en resebyrå i Nerja.
”Plötsligt händer det”, säger hon. ”Det är en dröm vi haft och det känns underbart och spännande. Men samtidigt finns det förstås lite fjärilar i magen.”
Vid månadsskiftet oktober/november, tog hon och maken Timo Trolin officiellt över
som chefer och ägare av den svenska resebyrån BokaNerja, i den lilla idylliska staden Nerja, fem mil från Málaga. Samhället har anor från den moriska tiden på 1400-talet och har blivit en svenskfavorit utan den hårda exploatering som drabbat andra städer på spanska solkusten.
Tuva Bojstedt lämnar politiken och sitt lärarjobb för att kunna satsa på helhjärtat på företagen. Från det alliansstyrda Högsby, där hon varit en av de tongivande borgerliga politikerna, beklagas flytten.
”Det är förstås med blandade känslor, jag tar det här steget”, säger hon. ”Det har varit mycket givande att arbeta politikiskt och det finns mycket att göra. Men när man får en sådan här chans går det inte att tacka nej.”
Magnus och Eva Wahlberg startade den svenska resebyrån i Nerja för 16 år sedan. Magnus var redan då bekant med, Timo som senare blev Tuvas make.
”Första gången jag var i Nerja var när jag och Timo förlovade oss för nio år sedan”, säger Tuva Bojstedt. ”Så för mig finns ett extra romantiskt skimmer över den här vackra staden. Det blev förälskelse vid första ögonkastet även i Nerja.”
Tuva och Timo, som driver flera företag, hade länge haft en dröm om att starta en verksamhet utomlands. Men funderade inte speciellt på att det kunde bli med den andalusiska småstaden som bas. Det var snarare Gran Canaria de tittat på. Och de planerna låg ändå rätt många år framöver.
Men för ett och ett halvt år sedan talade Magnus och Eva Wahlberg om att de funderade på att pensionera sig. När de spansk/svenska entreprenörerna var på sverigesemester passade de på att hälsa på sina vänner i Högsby i villan med vacker utsikt över Emån.
”De frågade helt enkelt om vi ville ta över nere i Nerja”, berättar Tuva Bojstedt. ”Det var kanske inte helt perfekt tidsmässigt. Mitt i mandatperioden i kommunpolitiken och allt. Men vi kände att det inte gick att säga nej, ett sådant erbjudande får man bara en gång.”
Tuva, som suttit i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och varit ordförande i utbildningsutskottet, lämnade sina uppdrag. Nu har de varit nere i Nerja några månader för att sätta sig in i verksamheten, som sysselsätter fem personer, och nu är det alltså allvar.
Till att börja med kommer familjen att dela sin tid mellan Sverige och Spanien. Dottern Katja går andra året på gymnasiet i Kalmar och de svenska företagen ska drivas vidare.
”Resebyrån fungerar bra även om vi inte är där varje minut”, säger Tuva Bojstedt. ”Här finns mycket erfaren personal och mycket med bokningar och marknadsföring kan jag göra från Sverige.”
Men tanken är att det ska bli mer och mer Nerja och mindre och mindre Kalmar län vad tiden går. Någon spansk politisk karriär finns emellertid inte i framtidsplanerna. Även om Kristdemokraternas systerparti Partido Popular gärna tar emot fler medlemmar. Ägare till fast egendom har rösträtt i de spanska kommunalvalen, även om de inte har spanskt medborgarskap och Nerja har tidigare haft en svenska som borgmästare.
”Nej, något spanskt politiskt engagemang blir det nog inte”, säger hon. ”Jag har inte riktigt de kunskaper i språket som behövs och vill framförallt fokusera på företagen.”
Planer för utveckling av det nyinköpta företaget finns det massor. Det finns redan ett upparbetat kontaktnät med svenska pensionärsorganisationer, som kommer ned till solen i grupper. Det har man tänkt utveckla. Ekoturism är en annan del. Det går att ta tåget från Sverige till Málaga och ett sådant paket, med spännande stopp lite här och var i Europa, vill man gärna utveckla.
”Vi har ju landets bästa resebyrå för tågresor ut i Europa i Kalmar, de samarbetar vi gärna med. Vi har 1 000 idéer, nu ska vi prioritera med dem och utveckla verksamheten så att drömmen blir en riktig solskenshistoria”, avslutar Tuva Bojstedt.
Namn: Tuva Bojstedt
Född: 1971 i Kalmar
Uppvuxen: Föräldrarna ”gröna-vågade” 1976 och köpte gamla disponentvillan till Björkshults glasbruk, där arbetarbostäderna gjordes om till ett familjedrivet litet hotell.
Familj: Två barn och Timo Trolin, make och bonuspappa.
Jobb: I grunden lärare, har arbetat mycket med projektledning och marknadsföring. Egenföretagare.
Politik: Har varit politiskt engagerad i åtta år för Kristdemokraterna i Högsby.
Bästa med Sverige: ”Det är där jag har min familj och mina vänner. Den djupt förankrade demokratin, som inte är något som vi ska ta för givet.”
Bästa med Nerja: ”Det här är en stad som man lätt blir helt förälskad i. Det är en småstadsidyll med en mycket spansk prägel, trots att här är gott om turister. Lite som Kalmar, men med sol året om.”
Framtidsplaner: ”Nu satsar vi helhjärtat på resebyrån. Vi har planer för hur den ska utvecklas.”
En småstad med drygt 20 000 invånare.
Skiljer sig från många andra städer på solkusten genom att nästan helt sakna höga och stora byggnadskomplex.
De världsberömda grottorna visar att platsen varit bebodd i mer än 40 000 år.
Namnet har moriska rötter, från den tid då araber styrde Andalusien och en stor del av Spanien.
Samhället räknas som stad från slutet av 1400- och början av 1500-talet.
Förutom de omtalade droppstensgrottorna är stadens främsta sevärdhet Balcón de Europa, mitt i centrum. Men de flesta kommer till Nerja för stadens skönhet och lugna och familjära stämning.
Nerja har alltid varit populärt bland svenskar, men en orsak till att allt fler får upp ögonen för den lilla pärlan med sina vitkalkade hus är förmodligen uppmärksamheten i tv sedan skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgrens boende fått en central plats i dokusåpan Wahlgrens värld.
Svenska kungafamiljen har också besökt staden. En god vän till drottning Silva äger en bostad där.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001