Elisabeth López Gunnarsson

Elisabeth López Gunnarsson

Hon är den unga modellen som siktar på examen som elektronikingenjör, och hon drar sig inte för att få lite smuts under naglarna, tvärtom så gillar hon att påta i grönsakslandet.

Det är Elisabeth López Gunnarsson i några få ord. Men jag har bjudit in henne till redaktionen för att få veta mer om denna 18-åring. Faktiskt har jag länge varit intresserad av att möta Elisabeth – jag har varit nyfiken på att tala med henne om modellandet, om hennes planer som ung på Costa del Sol och om hennes identitet med en svensk mamma och en spansk pappa, och det är där vi börjar.

Svensk och spansk

”Mamma har alltid varit duktig och lärt mig svenska och svensk kultur medan pappa har lärt mig spanska och spansk kultur. Jag har alltid gått i spansk skola men kompletterat det med svenskundervisning på lördagar i Svenska skolan i Fuengirola. Så jag känner faktiskt att jag har väldigt mycket från bägge länderna, och jag har bara positiva erfarenheter av att vara svensk-spansk – att ha bägge är bara en tillgång!”, svarar Elisabeth när jag frågar vad hon har av det svenska respektive det spanska. Hon talar flytande spanska och bra svenska, någonting som hon känner är praktiskt här på Costa del Sol. När hon var yngre funderade hon på att studera gymnasiet i Sverige, men blev kvar. Nu studerar hon första året till elektronikingenjör på Málagas universitet, en utbildning på fyra år, och nu är hon mer allvarlig i sina planer om att en dag flytta till Sverige.

”Jag håller på att kolla upp möjligheterna att fortsätta studierna på Uppsala universitet. Sverige har bra utbildningar för ingenjörer och så ser arbetsmarknaden lovande ut efter slutförd utbildning. Sverige ligger ju i framkant när det kommer till detta”, säger Elisabeth.

Handen i handsken som elektronikingenjör

Studierna till elektronikingenjör passar henne bra, känner Elisabeth, trots att det inte är en utbildning typisk för unga kvinnor. Som liten tyckte hon alltid om att fixa och konstruera saker, ett intresse som utvecklats och som nu vuxit till att hon finner många möjligheter på arbetsmarknaden som elektronikingenjör intressanta, som t ex att konstruera system för hus, maskiner, elbilar m.m.

Mannekäng och modell – när tiden tillåter

Säkert är det en hel del som känner igen Elisabeth, då hon både gått mannekäng och varit modell för bland annat lokala designers. Precis före vår intervju har hon varit på en fotografering för ett nytt märke. Mer om det kan hon inte säga i nuläget. Men faktum är att hon både modellat som mannekäng och framför kamera och tv under några år.

”Jag har arbetat med en agentur i Málaga i några år nu, både som modell, mannekäng och för tv. Det hela började när en kompis skulle besöka modellagenturen första gången och frågade om jag ville följa med. Så det gjorde jag. Jag var då 15 år och har sedan dess fortsatt vid sidan om skolan. Jag tycker att det är kul, men det får inte ta för mycket tid, nu har jag ju universitetsstudierna, som är viktigare”, berättar hon. 

Modevärldens baksida

När det talas om modellvärlden ställs man mot det faktum att det finns en mörk baksida i branschen, med bland annat ätstörningar. Elisabeth förklarar att hon inte upplever det direkt utan att hon och de andra vid agenturen stöttar varandra och att det på agenturen finns plats för alla – för olika sorters uppdrag efterfrågar olika modeller. Inte heller upplever hon ytlighet, utan i stället vänskap bland sina modellvänner. Dock har hon sett ätstörningar och har lärt sig via agenturen att man måste kliva in och försöka hjälpa så tidigt som möjligt, och visa att familj och vänner finns som stöd. Däremot upplever hon att stora (läs kända) modeller sätter ideal som inte är hälsosamma, som tyvärr många eftersträvar. 

Jordnära på landet

När Elisabeth inte studerar eller modellar spenderar hon gärna tid med vänner och med sina föräldrar. Som majoriteten av ungdomarna i Spanien bor hon fortfarande hemma. Hon ser lite betänksam ut när hon ställs frågan om hon inte vill flytta, men så svarar hon att hon nog aldrig ens funderat på det – om hon inte ger sig av för att studera i Sverige. Bara ett stenkast hemifrån har familjen det som de kallar landet – ett typiskt lanthus i spansk stil med pool, stor tomt, där föräldrarna (som har en egen grönsakshandel) odlar både frukter och grönsaker.

”Pappa har alltid odlat och det intresset har förts vidare till mig, jag tycker mycket om odling och natur. Och han har lärt mig mycket också, om just frukter och grönsaker, inte bara sådant man odlar själv utan även vad man kan hitta ute i naturen, som t ex vildsparris. Tänk att det finns många som inte vet varifrån vår mat kommer”, säger Elisabeth.

”Mitt liv som ung här på Costa del Sol är bra; här kan man alltid vara ute. Jag har både spanska och svenska vänner – svenskar är nog generellt lite mer slutna och spanjorerna mer välkomnande, men generellt upplever jag en härlig öppenhet här”, avslutar Elisabeth, innan det är dags för henne att återgå till studierna.


10 snabba frågor till Elisabeth López Gunnarsson

1)    Vad ångrar du som du inte har gjort?

Jag kommer inte på någonting som jag skulle ångra att jag inte gjort, och jag tror att om jag inte gjort det så är det av någon anledning, och om jag verkligen vill göra någonting så försöker jag att göra det.

2)    Vad är det svåraste du gjort?

Det svåraste jag gjort är när jag en gång fick vara med och agera i en tv-serie, vilket jag aldrig hade gjort tidigare. Man tycker att det verkar jättelätt när man ser det på tv… Men med lite hjälp och övning kan man göra vad som helst.

3)    Vad önskar du att du hade mer tid till att göra?

Jag önskar att jag hade mer tid till att träna och vara med mina vänner, men universitetet tar mycket tid.

4)    Du är född och uppvuxen på Costa del Sol, med svensk mamma och spansk pappa, följer ni några svenska traditioner – favorittradition?

De svenska traditioner som vi följer är advent och Lucia, och så är vi mer för julafton än Reyes Magos. Min favorit bland svenska traditioner är Midsommar, fast det är inte ofta vi åker till Sverige då.

5)    Vad är din spanska favorittradition?

Min favorittradition i här i Spanien är Virgen del Carmen-dagen. Även om jag inte är så religiös har jag varit och sett den sedan jag var nyfödd och jag tycker att det är en väldigt speciell dag.

6)    Om du skulle ta med en vän, som inte känner till Costa del Sol, till din favoritplats här, vart skulle ni bege er?

Det jag brukar visa här i närheten är Mijas Pueblo, vilket folk tycker mycket om. Annars i Fuengirola brukar jag visa Slottet Sohail. Jag tycker också mycket om att ta med vänner till Málaga stad eller Marbella, som är jättefint.

7)    Är du svensk eller spansk?

Jag känner att jag är både svensk och spansk, för båda mina föräldrar har gett mig sin respektive kultur. Men ibland här i Spanien säger jag att jag är från Sverige och sedan när jag är i Sverige säger jag att jag är från Spanien, för ibland känns det så.

8)    Det är vår, vad passar du på att göra innan sommarhettan kommer?

Våren i Spanien är perfekt – det är jättebra väder och det är inte så varmt och inte så kallt. Om våren brukar jag och mina kompisar gå långa promenader vid playan eller sola, men vi badar inte, eller hitta nya ställen som vi kan gå till.

9)    Du intresserar dig mycket för odling och hälsosam mat, vad är din favoriträtt?

Hemma äter vi mest spansk mat; mycket kikärtor, linser, paella, gambas al pil-pil. Det jag tycker bäst om är paella.

10)  Vad gör du helst en ledig dag?

Mina lediga dagar brukar jag vila, fast jag vill också göra någonting intressant, så om mina föräldrar också är lediga brukar vi åka på utflykt till någon by eller strand lite längre bort.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.