Linus Frejd – varuhuschefen som leder IKEA Málaga med svenska värderingar och leenden

Linus Frejd - varuhuschefen som leder IKEA Málaga med svenska värderingar och leenden

IKEA-varuhuset i Málaga utnämndes förra året till världens bästa IKEA, baserat på initiativ och resultat från verksamhetsåret 2018. Inne på kontoret ligger beviset, en granitbumling. Stenen kommer från en gärdesgård i Älmhult och symboliserar kraften hos IKEA. Och nyligen axlade Linus Frejd rollen som varuhuschef för IKEA Málaga.

Världsvan

Att bo och jobba utomlands är ingenting nytt för Linus, tvärtom, resandet började tidigt, redan under studieåren. Hans yrkesäventyr inom IKEA började år 2007, som samarbetspartner till Helsingborg-varuhuset. Därefter har karriären inom IKEA fört honom, ihop med hans fru Martina och parets två barn, till både St. Petersburg, Krakow och Warszawa, och nu alltså Málaga – han drivs bland annat av sitt stora intresse för andra och nya marknader. Här bor familjen i Benalmádena och Linus skrattar när jag frågar om hela deras hem är inrett med IKEA-möbler:

”När man hyr som vi gör nu är det nog svårt att komma ifrån att det mesta är från IKEA om bostaden ligger nära ett varuhus. Det är praktiskt, enkelt och prisvärt. Men själva har vi en blandning av IKEA och arvegods.”

IKEA Málaga i bräschen

IKEA Málaga har inte bara utnämnts till bästa IKEA-varuhus 2018.  De senaste sex åren har det också varit en så kallad VAPS (Value Added Participation Store), vilket innebär att det för just Málagavaruhusets del getts utrymme för extra satsningar, entreprenörskap i organisationen samt utveckling. Just dessa saker är någonting som sporrar Linus och faktiskt lockade honom till tjänsten i Málaga.

”Jag tog över rollen som chef för IKEA Málaga i september 2019, ett år efter att varuhuset utsågs till bästa IKEA-varuhus i världen. Detta är naturligtvis en utmaning. Men jag tycker om utmaningar och drivs av dem! En del som det arbetades mycket fokuserat med här i Málagavaruhuset innan utmärkelsen 2018 har kommit att bli riktigt bra. Normalt arbetar IKEA med partneravtal när det kommer till t ex leveranser, men efter flera omgångar gavs försöken upp att hitta bra partners som passar den internationella marknaden här på Costa del Sol. I stället har just detta varuhus gått ut och startat ett nytt företag för just t ex leveranser. Visst är det dyrare för IKEA men den kostnaden tar vi, för nu fungerar det bra. Mer exakt så omfattar investeringarna som gjorts här i Málagavaruhuset leverans och installation av kök och badrum samt till företag. Andra leveranser sker genom plattformslösningar som kunden själv beställer eller genom tredjepartsföretag”, berättar Linus när vi, efter en rundvandring och fotografering i varuhuset, sätter oss i ett av konferensrummen på kontoret.

Men innan jag fortsätter att berätta om vårt möte måste jag berätta om chefen Linus som jag sett i butiken under fotograferingen; han ger inte överhuvudtaget intryck av att vara chefen som styr ”sin” arbetsstyrka med hela handen. I stället tog han sig gott om tid att hjälpa kunder och hälsa på anställda, och det hälsades inte med ett hej och en nickning. Nej, Linus som person utstrålar vänlighet, vilket han förmedlar i sina gester, och de anställda i Málagavaruhuset får nog ta att vänja sig vid att chefen kommer och ger dem en kram när de kommer tillbaka från t ex en semester. Och för att försäkra mig om att det inte bara är ett spel framför journalist och fotograf tog jag mig friheten att fråga några av dem som jobbar i butiken, de är ju lätta att se i deras blå-gula kläder, hur deras nya chef är. Svaret lät inte vänta på sig – det jag ser under mitt besök är Linus vardagsjag.

Priset som världens bästa IKEA 2018 symboliseras av en stenbumling från en gärdesgård i Älmhult.

Tillbaka till konferensrummet…

”Jag tycker om utmaningar och de faktumen att butiken tilldelades IKEA Store Awards 2018 och dessutom varit en VAPS gör att jag verkligen har någonting att arbeta emot; ’being the best is not good enough’ för mig. Jag siktar på att IKEA Málaga ska tilldelas IKEA Store Awards snart igen!”, berättar Linus. Och så fortsätter han att berätta om sitt arbete: ”Här i Málaga känner jag redan att jag har ett riktigt bra team att arbeta med och idéerna har inte låtit vänta på sig. Jag är inte själv den bästa att komma med idéer – mitt jobb är att lyssna på kunderna och medarbetarna. De vet bäst. Och det är framför allt medarbetarna, som ju möter kunderna varje dag, som kommer med idéer till utveckling och förbättring”, förklarar Linus som också berättar att han har stort förtroende till hela teamet på IKEA Málaga: ”Jag är inte heller jätteduktig på att delegera, så jag förlitar mig på medarbetarna och ledarna här. Jag vill, i min roll här, vara tillgänglig samt skapa värde och tillit. Närhet till människor är viktigt för mig, det ligger i min natur.”

Linus berättar att han är stolt över att arbeta på IKEA och lyfter fram att det är ett företag som, förutom att förse hem, kontor m.m. i hela världen med möbler etc., också har tydliga riktlinjer i sin hållbarhetsstrategi ”People and Planet”. Han berättar om insatser i bland annat Indien – där stort fokus läggs på att få in kvinnor på arbetsmarknaden, inte bara för att kvinnor ska få arbete utan även för att då kommer barnen i skola. Han berättar om IKEA-produkter som IKEA Aquaponics, för hållbart odlande, för hållbarhet handlar inte bara om platta paket. Vidare förklarar han att IKEA arbetar med att i framtiden bland annat erbjuda prisvärda solcellsanläggningar för hemmabruk, närmare bestämt till 29 marknader senast 2025. Men närmare än så, nämligen i år, säger målen att alla engångsartiklar i plast från IKEA-sortimentet globalt och från kund- och medarbetarrestauranger på varuhusen ska bort liksom att det bland annat arbetas med att till år 2030 minska det totala klimatavtrycket med i genomsnitt 70 procent per produkt.

Utlandsflytt med familj

Om de många utlandsflyttarna har Linus och familjen lärt sig en hel del och han förklarar att det kanske viktigaste har varit att ta saker som det kommer. 

”Första flytten försökte vi ha kontroll över allting, men det har vi gett upp och tar saker och ting i stället som de kommer. I jobbet tycker jag att det är intressant att se resultatet av att som svensk komma och implementera svenska värderingar, men privat handlar det om andra saker. Vi har lärt att anpassa oss lätt och är inte rädda för sådant som är nytt för oss. Med barnen ligger naturligtvis störst fokus på skola; då går vi på magkänsla och utifrån det hittar vi bostad i närheten. Min fru är oerhört social så ensamma upplever vi oss inte. Som regel har vi redan flera middagsinbjudningar på den nya platsen innan vi ens flyttat, och likadant har det varit här”, berättar Linus och fortsätter: ”Sedan är inte Spanien helt nytt för oss. För 15 år sedan bodde vi ett tag längre norrut, så vi kände oss lite hemma i landet redan innan vi ankom i höstas. Faktiskt trivs vi jättebra. Och med bara 15 minuters bilväg hem från jobbet får jag mer tid med familjen än tidigare, och att Spanien dessutom är hemland till Ribera de Duero-viner och jamón iberico är en bonus!”


Kort fakta:

Namn: Linus Frejd

Född: 1984 i Malmö

Bor: Benalmádena

Familj: Fru Martina och två barn – 3 och 7 år

Hobby: Padel


10 snabba frågor till Linus Frejd

1. Har du någon fobi?

Hajar och ormar. Jag tror att det är rädslan att vara totalt i underläge som gör att jag drömmer mardrömmar om just dessa två.  

2. Vad är det underligaste du ätit?

Haj och orm. Nej, skämt åsido, jag vet inte. Jag tycker så förbaskat mycket om mat så jag gillar verkligen att prova allt och då blir det ju inget konstigt. En gång här i Spanien blev jag erbjuden fårhjärna, men där gick faktiskt min gräns.

3. Hur ofta äter du IKEA:s köttbullar?

Mer sällan sedan jag kom till Spanien (här finns för mycket fisk och skaldjur) men en gång i månaden blir det nog. Äter numera oftast de vegetariska eller lax-bullarna.

4. Vad ser du främst fram emot med att bo i Spanien?

Klimatet, maten och människorna!

5. Hur uppvaktar du din fru på Alla Hjärtans Dag?

Allt för lite, hon förtjänar så mycket mer!

6. Vilken är den mest onödiga pryl du köpt?

Jag vill oftast bli bäst på det jag gör och helst ska detta ske direkt, vilket innebär att jag gärna går in i nya projekt och då skall jag ha allt från början. Det senaste exemplet blir då kanske mitt fjärde padelracket, vilket är ganska onödigt då jag knappt kan få bollen över nät.

7. Vad gör du en perfekt, ledig dag med familjen?

Vi börjar med frukost ute på vår altan vilket följs av en dag på stranden med vänner. Har vi riktigt tur så följer kompisarna med hem och jag kan åka till marknaden och handla mat som vi sedan tillagar tillsammans. I vilket fall så är både barnen, min fru, en flaska Ribera del Duero och ett par skivor jamón iberico givna inslag.

8. Vad tror du att du kommer att göra när du pensionerar dig?

Öppna restaurang!

9. Vilken är din IKEA-favoritmöbel?

Det har blivit många soffor och sängar genom åren. Jag tycker att de har ett fantastisk värde-för-pengarna, men man tänker ju inte så mycket på dem. En möbel som just nu står mycket i fokus hemma är SYMFONISK högtalare/lampa som jag tycker är ett levande exempel på IKEA:s förmåga att bygga ett högt värde till ett lågt pris.

10. Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

En av fördelarna med mitt jobb är väl kanske att det inte riktigt finns en vanlig dag. Men, först och främst försöker jag säga ”Hej” och krama så många så möjligt innan morgonkaffet, varuhuset mäter 28 000 m2 så det blir ett par kilometers morgonpromenad. Därefter brukar det oftast vara ett eller två möten med utvecklingsprojekt eller med någon av våra lokala partners. Lunchen försöker jag alltid ta med en av mina ledningsgruppsmedlemmar för att check-in lite tillsammans och se om det finns något vi behöver jobba mot tillsammans. Eftermiddagarna brukar antingen handla om driften i varuhuset eller kvalitetskontroller hos kunderna som vi har installerat kök- och eller badrum hos. Innan hemgång försöker jag ta mig runt till alla medarbetare en gång till för att träffa eftermiddagsskiftet!

Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Simon Goltermann, simon@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.