På andra sidan… Ska vi kryssa för P på listan? – P för Projekt

På andra sidan... Ska vi kryssa för P på listan? - P för Projekt

Den 19 juni är det dags för regionalval i Andalusien. Då måste vi bekänna färg – eller måste vi? Jag är nog inte den enda som inte har någon färg. En gång i tiden hade jag det – men det var då. I dag önskar jag mig bara en sak när det är val, nämligen ett projekt – ett hållbart politiskt projekt. Det är det som jag önskar mig inför valet till Junta de Andalucía, som alltså stundar om bara några veckor. För det är just det som vi behöver.

Min önskan gick i uppfyllelse vid det senaste regionvalet hösten 2018. Tvärtom mot hur det brukar gå fick vi en tvåpartiregering som ihop med med ett stödparti lyckades starta ett nytt projekt som har lönat sig för Andalusien, trots en förödande pandemi.

Detta återkommer vi till om en lite stund. Låt oss först titta vidare på önskningen.

Ska vi få ett bra projekt för Andalusien måste vi komma bort från den nuvarande färgindelningen i vilken allt och alla delas upp och placeras i ett blått eller rött block. Detta är meningslöst och till och med skadligt för kompromissen. Samma sak gäller den lika uråldriga uppdelningen i höger- och vänsterorienterade. Sådant hör till en svunnen tid. Jag vill varken gå höger eller vänster. Jag vill framåt. Och för att komma framåt måste vi lägga det förflutnas synder bakom oss. Vi måste dra ett sträck över en massa saker, börja om på en ny kula och rikta blicken framtå. Vi måste samla ihop de partier och politiker som kan, vill och vågar göra något. Det var precis det som skedde hösten 2018. Partido Popular (PP), Ciudadanos och Vox rev de tjocka skiljeväggarna och startade ett projekt. Sistnämnda debatteras det alltid om men, objektivt sett, har ledande politiker som Juanma Moreno, Juan Marín, Elías Bendodo, Jesús Aguirre och deras närmaste gjort det riktigt bra. De kan, vill och vågar. Tack vare det har det första spadtaget tagits till ett efterlängtat tredje sjukhus i Málaga. Tack vare det kommer också Málagas tunnelbana stå färdig i sommar liksom att alla kommuner i Andalusien kommer att ha bredband senast 2023. På samma sätt har den nuvarande PP-Ciudadanos-regeringen inte skyggat för att starta en ny drivande motor. Allt i Andalusien har alltid varit inriktat på två motorer: turism och bygge. Framöver ska det skapas nya arbetstillfällen inom industrin och teknologi. Det är naturligtvis ett långsiktigt projekt men projektet har startats och förtjänar att få fyra år till. Därför hoppas jag innerligt att de röstberättigade andalusierna sätter ett kryss vid P på listan. Det blir ett kryss för ett Projekt.

Det skulle klä det gamla socialistpartiet PSOE att ansluta sig till, bidra till och påverka projektet. Med en ny partiledare fanns det också nytt hopp. Uppmärksamma här att jag skriver fanns. För när Juan Espadas intervjuas upprepar han alltid, högt och tydligt: ”Det är vi – eller extremhögern”. Han hann knappt bli ny partiledare i Andalusien innan alla krafter sattes in på att resa en Berlinmur tvärsigenom det andalusiska parlamentet. I det finns det ingen framtid. Inget projekt. 

Utan ett projekt kommer vi ingenstans och alldeles för många bra resurser har gått förlorade under alldeles för lång tid – i både Andalusien och övriga Spanien. Jag står fast vid att jag tror på att spanjorer och andalusier både kan och vill. Här är det ingen som klagar på arbetsvillkoren, en lång arbetsvecka på 40 timmar och bara fyra veckors semester. Likadant glöder entreprenörsandan. Nästan tre miljoner spanjorer bedriver nu enskild firma och i speciellt Madrid och Málaga blir de bara fler. Riktlinjerna uppifrån måste självklart utformas på ett bra sätt. Det är dessvärre här som det tyvärr ofta går fel, men den nämnda kvartetten har visat att det också finns goda och ärliga politiker med visioner. Politiker som har skapat ett hållbart projekt. Och det är just detta projekt som förtjänar fyra år till.

Den 19 juni blir mer än en vanlig viktig dag för Andalusien.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.