Pelota (vasca) – Världens snabbaste bollsport är spansk

Pelota (vasca) - Världens snabbaste bollsport är spansk

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det sägs att sporten pelota har sina rötter i en sport lik tennis. Men istället för att stå mitt emot varandra och slå en boll över ett sträck på marken eller ett nät började baskerna att slå bollen mot en vägg.


Rötter i antikens Grekland

Rötterna till den baskiska pelotan, som i folkmun kort och gott kallas bara pelota, kan hittas redan i det antika Grekland. Gamla grekiska skrifter återger spel som har likheter med pelota, som sedan ska ha spridits via romarriket till det som i dag är Frankrike och Spanien. På 1100-talet ska det i Frankrike ha spelats ett bollspel som kallades trinquete, som ska ha varit ursprunget till den franska bollsporten Jeu de Paume (real tennis). Och medan Jeu de Paume kom att utgöra modellen för modern tennis i länder som England utvecklades det en egen spelform i Baskien – nämligen pelota. 

Pelota-bollplaner blir allt vanligare inslag i stadsbilden ju längre norrut i Spanien man kommer.

Typisk sport i Baskien

Just pelota, vars (ofta) gröna bollplaner ses ligga tätt i baskiska trakter, började enligt historikern Chipitey Etcheto att bre ut sig i just Baskien under Napoleons tid, för att sedan hamna lite i glömska innan sporten återigen blev populär i mitten av 1800-talet. Så långt hade sporten spelats med bara händerna, men i mitten av 1800-talet introducerades redskapet xistera – en korgliknande handske/racket.

Någon vidare utbredning i Europa har pelota inte lyckats få. Sporten var visserligen med under de olympiska sommarspelen i Paris 1900, men med bara två lag anmälda, närmare bestämt Spanien och Frankrike, med två spelare från vardera. Och med bara två lag blev det bara en enda match, vars resultat i dag är okänt. Sedan har pelota representerats vid sommar OS 1921, 1968 samt 1992, men bara som uppvisningssport.

Populär utanför Europa

Men att pelota inte vunnit nämnvärd popularitet i Europa, förutom i Spanien och Frankrike, innebär inte att sporten inte vunnit mark i andra världsdelar. Sporten, som utanför Spanien många gånger kallas Jai alai, är i dag populär i t ex Argentina, Chile, Uruguay samt på Kuba, och på hemsidan för Internationella Pelotaförbundet (Federación Internacional de Pelota Vasca (FIPV)) ses medlemsländer som bland andra Brasilien, Kanada, Costa Rica, Ecuador, USA, Filippinerna, Indien och Kina.

De stora världsmästerskapen i pelota hålls vart fjärde år. Senast vann Spanien 2018 och nästa världsmästerskap äger rum år 2022.

Så spelas det

Sedan Internationella Pelotaförbundet, som förövrigt har sitt huvudsäte i Pamplona, bildades 1929 har 14 olika discipliner arbetats fram. Dessa fastställer om det spelas med trä- eller nätracket, korghandske eller om det spelas med den mest ursprungliga formen – bara händer. Reglerna säger även om bollen ska vara läder eller gummi, hur mycket den får väga m.m. Kortfattat och allmänt kan det sägas att pelota spelas av två lag, bestående av två spelare vardera, och spelet går ut på att slå bollen mot en vägg så att motståndarlaget inte lyckas ta bollen eller spelar den utanför planen. 

Om vi snabbt tittar på bollplanerna också finns det varianter som frontón – med en eller två väggar och som kan mäta 30, 36 eller 54 meter, trinquet – som med sina 28,5 meter och tak påminner om en liten bollhall, och place libre – en 100 meter lång bana utan sidoväggar. Här ska det nämnas att den sistnämnda inte är godkänd av Internationella Pelotaförbundet, varför den inte används för internationella tävlingar.

300 km/tim

Och sist men inte minst; det som är så spännande med pelota är ju att det är världens snabbaste bollsport! När det sägs vet man att det inte handlar om spel med bara händer – men tänk dig hur händerna ser ut efter en match, ofta är de både mörbultade och blå. Nej, när det talas om världens snabbaste bollsport och ofantliga hastigheter kring 300 km/tim handlar det om den mest spektakulära och universella disciplinen Cesta punta. Denna tillåter enbart manliga spelare och den spelas på en 54 meter lång frontón med en slags böjd, 62-68 cm lång korghandske av kastanj, rotting och läder samt med en boll som väger mellan 115-130 gram. 

Pelota är inte en helt ofarlig sport. Emellanåt hör man om folk som skadas allvarligt och sporten har till och med orsakat dödsfall.


Det är inte ovanligt att folk roar sig med valencisk pelota mitt på öppen gata.

Valencisk pelota

I Valencia har det utvecklats en egen variant av pelota, som skiljer sig ganska mycket från baskisk pelota. I Valencia spelas det utan handske, man slår med handen och bollen är mindre. Dessutom står spelarna mitt emot varandra och spelar över ett nät eller en linje på marken.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco