Profil: Elliot & Peter Carnello

Profil: Elliot & Peter Carnello

– son och far tar padel ut i världen

Paret Carnello – Mona och Peter – har fått stor kritik i Sverige för att uppfostra sina söner till elittennisspelare. De har medverkat i Skavlan där de har berättat om bland annat de stora ekonomiska investeringarna i sönernas träning och ett liv med resor till världens alla hörn. En Suecos journalist har träffat äldsta sonen Elliot och pappa Peter under ett av deras besök på Costa del Sol. Här berättar de om sitt bolag ACE Padel och planerna på att sprida padel med guldkant i världen.

Padel – från Spanien till USA

Att svenskar upptäckte padel under pandemin var uppenbart, det var en ny och rolig sport som passade de flesta. I Spanien å andra sidan är inte padel någon nyhet. Här är den nämligen ansedd som nationalsport, och det uppskattas att 5,5 miljoner personer spelar denna populära sport i Spanien. Med så många spelare krävs det naturligtvis många banor och i dagsläget finns det 22 120 registrerade padelbanor i Spanien – jämför det med 31 400 padelbanor i Europa och 40 000 i hela världen. Så om padeln kan nå lika stora framgångar i övriga världen som i Europa, och framför allt i Spanien, tänk vilken marknad som finns ”där ute” och bara väntar!

Detta är något som Peter och Elliot tagit fasta på med sitt amerikanska bolag ACE Padel, som de grundade 2021, med vilket de siktar på att ta folksporten från Spanien till USA.

Elliot och Peter i Marbella ikoniska La Concha i bakgrunden.

Vilka är de?

”Vi är en entreprenörsfamilj, och vi tycker om att sätta upp tydliga mål och med det nå olika resultat längs vägen”, säger Peter kort och gott med ett leende när vi slår oss ner vid ett bord på padelklubben NAC i San Pedro en tidig morgon. Jag har träffat Peter vid ett tillfälle tidigare, men då pratade vi mer om hans uppväxt som inte innehöll några extravaganta inslag, samt hans bakgrund inom underhållnings- och mediabranschen i Skandinavien – en värld som sönerna Elliot, Lancelot och Camelot lever långt ifrån.

”Alla föräldrar vill ge sina barn det allra bästa. Sedan att vår familj inte lär och lever som folk i allmänhet lever i Sverige, sticker i ögonen på en del. Vi har hjälpt våra barn att nå elitnivå, dit når man inte om det ’curlas’, och så länge det är sund press är det inte farligt att pusha sina barn. Jag har aldrig pressat dem till att de ska vinna, men jag har uppmuntrat och hjälpt till – pressar man för hårt på fel sätt får det negativ effekt i stället”, förklarar Peter.

Elliot, som känner sig mest hemma i det exklusiva Beverly Hills (Kalifornien), är den äldsta i brödraskaran och har grundat ACE Padel tillsammans med sin pappa, och Elliot är också VD i bolaget. Bakom sig har han en karriär inom elittennis samt en examen i företagsekonomi från University of Southern California. Hans första sport var dock fotboll (när familjen bodde i London när han var 5 år) – men lagsport var inget för honom. Därefter testade han golf (5 i hcp) – men det var för långsamt. Och i dag är det alltså padelvärlden som ligger för hans fötter.

Elliot utanför NAC San Pedro när han var 9 år. ©ACE Padel

Därför når padel framgång

Att en sport som padel, skulle vara en marknad att satsa hårt på med uppförande av nya klubbar och banor, som ACE Padel gör, kan vara svårt att förstå när man ser alla padelbanor i varenda stad på Costa del Sol. Sett ur ett större perspektiv, och som siffrorna tidigare i artikeln visar, ser det ut som om Peter och Elliot är inne på något som verkligen har potential.

”Padel är en marknad som är på uppgång i världen. Det uppskattas att branschen redan 2026 kommer att omsätta inte mindre än 6 miljarder euro”, berättar Elliot, och Peter förklarar: ”Att padel som sport och motionsalternativ har så goda framtidsutsikter grundas på att padelär lätt att spela och mycket socialt. Det går också att blanda nivåer, så nybörjare kan spela tillsammans med erfarna, vilket gör padel mer involverande än andra sporter, dessutom är padel en tävling och priset är rimligt. Padel är helt enkelt lättillgängligt och roligt. Jämför vi kort med andra sporter är t ex tennis för svårt och det är dyrt, och golf är också svårt och dyrt, och utöver det tar det lång tid att spela en runda golf, så det är något som inte alla har möjlighet att göra. Padel är också coolt och roligt, och det får gärna vara musik runt omkring, och folk behöver inte vara tysta utanför banan, som vid många andra sporter.”

Så här planeras det att ACE padles flagship club i Florida ska se ut. ©ACE Padel

ACE – exklusiva padelklubbar

ACE Padel ska inte nå framgång med små kvarters-padelklubbar. I stället ska man profilera sig högt på marknaden och varumärket ska associeras med exklusivitet. Målmarknaden för tillfället är alltså USA, där det i dag bara finns runt 450 padelbanor. Med det sagt visar prognoser att det redan 2030 förväntas finnas minst 20 000 banor och 15 miljoner spelare i USA. Det är alltså där som ACE Padel ska vara med från början.

De närmaste fem åren är planen att öppna 15 premium padelklubbar med fler än 100 banor i USA. De första planeras att öppna under första halvåret 2025 i Florida, och ”premium” är ordet. ACE Padel har tre format: Pop-up, Boutique och Flagship. ACE Padel Flagship kommer att erbjuda, förutom padelbanor av högsta klass, faciliteter som concierge-service, toppmodernt gym, poolområde, wellness, sociala ytor samt servering, allt designat för att ge en exklusiv upplevelse, både för tävlingsinriktade spelare och för dem som besöker klubben för trevligt umgänge i en välkomnande, högklassig och elegant miljö.

Så här planeras det att ACE padles flagship club i Florida ska se ut. ©ACE Padel

”Det krävs mycket för att skapa padelklubbar som ACE Padel men det viktigaste är spelarupplevelsen, den måste vara på topp – är den det kommer upplevelsen på klubben också. Vi bygger våra klubbarinifrån och ut för bästa kundupplevelsen. Vi bygger en livsstil – görs detta rätt kan man styra vart man vill”, säger Elliot, som vid tiden för vårt möte är på Costa del Sol då han dagarna innan har deltagit vid World Padel Summit 2024 i Málaga, som talare för den Nordamerikanska boomande padelmarknaden. 

En global marknad väntar

”Nu satsar vi på USA. Vi har hittills bara skrapat lite på ytan på något som kommer att bli jättestort. Vi är öppna för att ta in europeiska investerare i ACE Padel som vill vara med på den kraftfulla padel-expansionen i USA. Vi ser att intresset i Europa ökar för att investera i USA och samtidigt vara i en rolig bransch”, säger Peter.

Han kan ha rätt, för bortsett från Spanien, Norden och delar av Sydamerika, där intresset för padel redan är stort, växer intresset för sporten i Nordamerika, Australien och stora delar av Asien.

Kritik i Sverige, uppmuntran i USA

Innan vi skiljs åt frågar jag hur man hanterar all den kritik som riktats mot familjen i Sverige, och Elliot svarar: ”Jag tycker varken om ’jante’ eller ordet ’lagom’, eller att man måste passa in i mängden och anpassa sig efter den stora skaran. Man kan helt enkelt inte vara omtyckt av alla. Och till skillnad från Sverige möts jag i USA av uppmuntran för att jag har ett tydligt mål.”

Namn: Elliot Carnello

Född: 1995 i Stockholm

Familj: Mamma Mona, pappa Peter och småbröderna Lancelot och Camelot

Bor: Los Angeles och Florida

Gör: Grundare och VD för ACE Padel

Drömmer om: Att bygga ett padel-imperium i USA.

Namn: Peter Carnello

Född: 1964 i Stockholm

Familj: Fru Mona och sönerna Elliot (29), Lancelot (23) och Camelot (12), Minou (5, svart maltipoo)

Bor: Stockholm, Florida och Marbella

Gör: Grundare till ACE Padel, där han är ordförande och finns som stöd till Elliot och övriga teamet, ansvarar för varumärket samt utformningen och designen på anläggningarna.

Drömmer om: Att lite längre fram i livet besöka klubbar som Elliot och han har byggt upp med sitt team, samt att få se Elliot som en välrenommerad ledare i en global sport-livsstilsindustri.

Läs mer om ACE Padel på: https://acepadel.com/

Elliot på padelbanan. ©ACE Padel

Padelns historia började 1969 i Acapulco, Mexiko, där sporten skapades av företagaren Enrique Corcuera, som älskade racketssporter. Han byggde den första padelbanan på sin fastighet i Acapulco, där han anpassade sin fronton för att inkludera element från tennis och resultatet blev en mindre sluten bana. Denna plan, där bollar kunde studsa mot väggarna, gav upphov till padel. Fyra år senare tog Enrique Corcueras vän Alfonso de Hohenlohe idén till Marbella, Spanien, där han i sin tur byggde de första padelbanorna i Europa (Marbella Club). Tack vare Alfonso de Hohenlohes sociala kretsar och Marbellas attraktionskraft spreds sporten snabbt i Sydamerika, främst Argentina, och i Europa – där just Marbella blev centrum för sporten. 

Padel kännetecknas av kombinerade element från tennis och squash. Banorna är mindre än tennisbanor och omges av glasväggar som används i spelet. Sportens tillgänglighet och sociala natur bidrar till att dess popularitet ökar globalt.

Internationella padelförbundet (IPF) bildades 1991 för att reglera sporten globalt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.