Mette Johansen – dressyrtränare i Jerez de la Frontera

Mette Johansen - dressyrtränare i Jerez de la Frontera

Många skandinaver som arbetar i södra Spanien jobbar med fastigheter eller juridik, har eget företag eller är digitala nomader. Så att träffa en professionell skandinavisk hästtränare i Jerez de la Frontera – en av landets viktigaste platser för professionell ridsport – sker inte varje dag. Mette Johansen är en av få skandinaviska tränare som specialiserar sig på andalusiska hästar i Spanien. Detta är spännande, så En Suecos utsända har kontaktat den här hästtjejen för att träffa henne i stallet.

Jag ska hämta Mette hemma hos henne i Jerez, där hon och hennes partner precis har köpt en gård. Vi har avtalat vårt möte några dagar tidigare, men på kvällen innan ringde Mette och sa att de plötsligt behövde åka för att transportera tre hästar till Tyskland. Stallmötet skjuts upp och vi får i stället en pratstund när hon är på resa i Norge.

”Jag bor i Spanien och jobbar i Norge”, förklarar Mette, men allt eftersom jag får veta mer om henne inser jag att hennes värld är mycket större än så.

Träning med de bästa

Mette har varit en hästtjej redan sedan barnsben och hon visste tidigt att hon ville bli ridlärare. Hon utbildade sig till ridlärare varefter hon reste till Tyskland för att träna med de allra bästa. Där fick hon jobb som hästskötare i Düsseldorf och kom med tiden att jobba upp sig i graderna. ”Jag red dressyr, hoppade och red mycket, och det är det man vill göra när man jobbar med hästar”, berättar Mette, som senare tog en ridlärarutbildning och arbetade med allmän hästutbildning på både en högskola och en jordbruksskola, innan hon reste till Spanien.

Hur hamnade du i Andalusien?

År 2003 besökte jag en vän som jobbade som ryttare i Madrid, och hon är den verkliga anledningen till att jag hamnade i Spanien. Jag förälskade mig i de spanska hästarna och tog ett jobb hos en familj där jag tränade deras hästar på dagen och gav barnen lektioner på kvällen. Det var alltså i Madrid, men så fick jag veta att en vän till en vän behövde arbetskraft på ett stuteri i den lilla byn Gaucín i Málagaprovinsen, så jag flyttade dit. I Gaucín köpte jag min första spanska häst, Rociero – en svart skönhet och min stora kärlek. Jag hade honom i 18 år och tränade honom upp till St Georg-nivå. Tyvärr behövde han avlivas för några veckor sedan, men han hade haft ett bra liv och levde som ”pensionär” de sista fem åren.

Hästskötare och stuteri, vad mer har du gjort?

Jag lärde känna den olympiske ryttaren José Antonio García Mena och spenderade två år i hans stall. Han deltar vid en hel del konventioner och tävlingar och behövde en professionell groom under sina resor. Det är något man brukar syssla med när man är ung, jag å andra sidan är 50, men jag älskar både resor och hästar och har frilansat som groom för honom det senaste året, bland annat i Qatar, Portugal, Aachen och under unghäst-VM i Holland. Det är en fantastisk möjlighet för att få följa dressyreliten på riktigt nära håll, och det är något som jag hoppas kunna fortsätta med, för man blir aldrig färdiglärd när det kommer till hästar.

Vad krävs för att vara en bra hästtränare?

Du undrar om man behöver vara någon slags hästviskare? Jag är verkligen ingen hästviskare som man ser i amerikanska filmer, men jag har med tiden blivit ganska bra på att förstå hästar. Det viktigaste när man jobbar med hästar är nog tålamod, för det är många saker som upprepas om och om igen. Man måste också älska djur och får inte vara rädd för dem. Man kan också behöva vara lite av en pedagog för att lära sig att läsa dem. Det kommer med tid och erfarenhet, även om instinkten för djur också kan vara lite medfödd.

En häst kan många gånger missförstås, så man måste ta reda på varför den beter sig som den gör. Har den varit med om något negativt tidigare, har den dåliga erfarenheter, eller är det något som stör den? Hästens språk spelar efter gehör, oavsett om de sänker eller lyfter huvudet, ser rädda eller glada ut.

Annars har en bra ledare och en hästtjej faktiskt en hel del gemensamt. Egenskaper som att vara tydlig och beslutsam, lösningsorienterad och konsekvent, positiv och motiverande och inte minst att vara hårt arbetande och målinriktad är de viktigaste egenskaperna.

Vad är unikt med andalusiska hästar?

Den spanska hästrasen Pura Raza Española (PRE) är ursprungligen en andalusisk häst. Även i Tyskland kallas de för Andalusier, men säger man det här tror folk att man pratar om människor som bor i Andalusien. Varmblod är vackra och eleganta, och håller sig på hög nivå i hoppning och dressyr. Andalusierna har en lite mindre gång, men de är å andra sidan mycket vackra att titta på. Många kända, gamla målningar visar majestätiska spanska hästar, som ofta gavs bort som gåvor bland adeln. Spanska hästar har en bra arbetsmoral och de är också lättare att rida än varmblod. De har ett stort hjärta och vill alltid göra sitt bästa.

Vardagslivet i Jerez

Mette bor tillsammans med sin spanska partner, José Luis Guerra Cabezas, som driver ett hästtransportföretag med samma namn. Mette erkänner att hon aldrig trodde att hon skulle bli ihop med en spanjor.

”Jag har rest fram och tillbaka till Spanien i 20 år och har aldrig träffat någon, men så en dag träffade jag Jose Luis. Han är väldigt seriös och bra på hästar, och så har han bott en hel del utomlands, så han är inte lika ’mañana’ som en del andra…”, säger hon.

Hur har du lärt dig spanska?

Jag har aldrig studerat spanska och gör naturligtvis många misstag men jag lärde mig språket den hårda vägen, genom att imitera andra samt med hjälp av en liten ordbok, lite tv och genom att prata med människor i baren. Jag är bra på att göra mig förstådd och jag prata både snabbt och ”cheesy”, men jag har dessvärre lärt mig att prata en aning gatusnack. Här i stan pratar ingen engelska, så allt sker på spanska.

Mette och José Luis.

Vad har du för framtidsplaner?

Planen är att jobba med mina egna hästar här i Jerez. Det är något som vi alltid har velat göra och nu har vi en gård på 5 hektar där vi kan göra det. När José Luis har satt upp staketet flyttar vi dit hästarna. Vi börjar småskaligt men jobbar på att få i ordning gården så att jag ska kunna erbjuda undervisning och träning av andras hästar. Gården är stor och marken är jämn, och perfekt för att även odla egna ekologiska grönsaker samt hö och alfalfa till hästarna. Vi skulle vilja erbjuda ett alldeles unikt system för nordiska och utländska hästägare med t ex träning, rehabilitering eller vila för hästar.

Hästturism

Framtidsdrömmen för Mette och José Luis är alltså att kunna erbjuda hästturism med boende på gården för gäster som vill rida och besöka Jerez.

”Vi skulle vilja erbjuda andra att uppleva lite av det som vi själva upplever och detta genom att bo hos oss och njuta av god mat och vin samt rida andalusiska hästar samt uppleva en riktig spansk plats som inte är turistig. Samtidigt vill vi ta med gäster på utflykter som till vingårdar och den kungliga ridskolan i Jerez.

Vad är det bästa med att bo i Andalusien?

Jag är mycket förtjust i den spanska kulturen. Det är lätt att få kontakt med lokalbefolkningen och det är mindre stress. Klockan två är det lunch och sedan avstannar allt. Senare är det liv och rörelse på gatorna och en skön stämning till långt in på natten. Det finns mycket mer alegría (glädje) här jämfört med i norra Europa. Jag är här för att de spanska hästarna är här… Jag har inte behov av lyx, bara djur, natur och fåglar som kvittrar och solen som skiner. Jag behöver verkligen inget mer. Jag tycker om att njuta av lugnet omgiven av öppna landskap och jag älskar att vara här.

Varför skulle du rekommendera Jerez som resmål?

Jerez är en mycket fin och trevlig plats, som ett litet mini-Sevilla, men utan turister. Det är underbart att strosa runt på gatorna i den gamla stadsdelen. Där är atmosfären full av liv samtidigt som det är varmt och mysigt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.