Profil: Thomas Håkansson och Cristian Kukol

Profil: Thomas Håkansson och Cristian Kukol

De valde landsbygden i stället för kusten.

”Den bästa gåvan man kan få är färsk, egenodlad frukt och grönt”, sa jag första gången när jag träffade Cristian Kukol och Thomas Håkansson vid ett mingel i Fuengirola. Som gå bort-present till värdparet hade de nämligen med sig en hel påse gula, solmogna citroner. Bägge två log stort och berättade att citronerna kom från deras finca i Álora. Detta väckte naturligtvis min nyfikenhet. De flesta svenskar som söker sig hit till det sydligaste Spanien slår som bekant ner sig på kusten. Så nu när jag mötte Thomas och Cristian, ville jag veta varför de valt landsbygden. Följ med till Finca los Peñones!

Bilfärd genom grönska

Bara att köra till Finca los Peñones är en fröjd. Den ligger högt upp i bergen öster om själva byn Álora. Tack vare regnen i november är allt frodigt här uppe på toppen av kullarna, där en liten asfaltsväg slingrar sig fram. Den är rolig att köra. Det finns inga branta stup på sidorna men i gengäld finns svängar så tvära och backkrön så skarpa att det gäller att ha koll på hastigheten och tungan rätt i mun, och vill man beundra omgivningen, som brer ut sig som en vacker kanvas åt alla håll, är det bättre att stanna bilen.

Efter en god körtur tar asfalten slut och nu är jag glad att Thomas rekommenderade mig att ta min fyrhjulsdrivna bil i stället för redaktionens skåpbil. Vägen fram till deras hus kollapsade nämligen i det första stora regnovädret i november. Thomas har berättat att han och Cristian, efter att ha varit isolerade i tre dagar, själva begav sig ut med skyfflar efter det värsta regnen för att göra vägen farbar igen. Och tack vare det kan jag snart parkera tryggt utanför en vit mur med en vacker gammal trädörr.

Kärlek till att renovera hus

”Kom in, välkommen till Finca los Peñones!”, hälsar Thomas glatt. Det är en ovanligt varm dag i slutet av november. Innanför trädörren möts jag av en öppen stenbelagd gårdsplan med en porlande fontän. Till höger ligger ett gästhus, och till vänster ligger huvudbyggnaden. Här brer en rymlig, täckt terrass ut sig, som gjord för att njuta en måltid i goda vänners lag vid ett stort runt bord, eller en avslappnad stund vid loungegruppen. Vi slår oss ner vid bordet, Thomas dukar fram lussekatter, mjuk pepparkaka och kaffe, och nu är jag så nyfiken så att jag håller på att spricka – hur hamnade han och Cristian här på den spanska landsbygden?

”Vi var sugna på att flytta till Spanien och hade tittat på bostäder på olika platser som t ex Almuñécar, Elche och Cartagena, men så hittade Cristian det här huset online på Fotocasa. Jag var till en början mycket skeptisk. När vi var här och tittade tyckte jag inte alls om det. Fastigheten hade stått övergiven i flera år. Det hängde fladdermöss i taket och det hade bott ockupanter här, som hade odlat marijuana i badrummet. Delar av taket hade rasat in och det var i riktigt dåligt skick överlag”, berättar Thomas och fortsätter: ”Men Cristian såg potentialen, och så blev det faktum att det redan fanns en pool på tomten (som vi fick med på lagfarten) avgörande. Priset var 60 000 euro, vi bjöd 40 000 euro, och köpte det till slut för 45 000 euro!”

Cristian och Thomas har en kärlek till att renovera hus och det är svårt att i dag tänka sig hur det såg ut i april 2018 när de var här för första gången. De berättar att även om de har anlitat professionella hantverkare till att t ex lägga det nya taket och för att mura de rasade väggarna, har de själva varit delaktiga i hela processen och även i själva renoveringsarbetet.

En sagolik oas

”Om huset var i dåligt skick ska vi inte nämna trädgården – den var obefintlig!”, skrattar Cristian, som är trädgårdsmästaren av dem två. ”Till en början var vi lite naiva och tänkte inte på vattensituationen här – det gör man ju inte i Sverige direkt, så vi planterade citrus och avokado. Snart märkte vi dock att vatten inte är en oändlig resurs. Vi har en 100 meter djup brunn och en vattenreservoar, men vi ser att dessa inte ger lika mycket vatten som förr. I dag har vi anpassat oss bättre och har planterat t ex olivträd och algarrobo (johannsebrödträd), som klarar torkan i mycket högre grad. Vi har också banan, andra fruktträd och vi fortsätter att plantera”, berättar Cristian, och Thomas lägger till: ”Vi har en dröm om att bli i stort sett självförsörjande på frukt och grönt, och så vill vi gärna också ha höns, och kanske fler djur.”

Om Cristian är den som kan odlandets ädla konst är det ändå Thomas som tar hand om gården den mesta delen av tiden. Cristian arbetar nämligen i Sverige som sjuksköterska med kardiologisk inriktning. Då han arbetar för ett bemanningsföretag är det möjligt för honom att arbeta i Sverige två månader för att sedan återvända hem till Spanien och Thomas i två månader. Thomas å sin sida arbetade lite som mäklare när de först flyttade till Spanien, men inte längre.

Ingen brist på framtidsplaner

När vi har ätit varsin lussekatt och kaffet är uppdrucket är det dags för Thomas och Cristian att visa mig delar av fincan. Det är svårt att föreställa sig hur det såg ut här innan de köpte fastigheten, för i dag omges vi av gröna växter, fruktträd, örter och grönsaker var man än vänder blicken, och detta bjuder på svalka under heta sommardagar. Och det är en spännande gård, tomten är 27 000 m2 och ligger i olika terrasser, så upplevelsen blir mycket levande och överallt är det en flott utsikt över dalen. Så går vi in, och det framgår tydligt att de tagit vara på själen i huset. Väggarna är ursprungliga och tjocka. Taket i trä är gediget hantverk. I ett av gästrummen sticker träbjälkar fortfarande fram ur väggarna och vittnar om att det var här som djuren en gång hållits. I deras egna sovrum är en spännande detalj att de låtit berget som huset står på vara synligt och liksom bryter ut genom väggen. Möblerna är också traditionella, så allt andas spansk finca. Det är mycket smakfullt och allt andas harmoni och lugn. När vi står helt tysta ett tag och bara känner atmosfären är det bara naturen som hörs, med fågelkvitter och löv som rasslar i en lätt bris. När de visar mig ytterligare ett gästrum säger Thomas: ”Vi siktar på att en dag driva detta som en retreat, under namnet El Campo Alegría, med vandring, så vi ser just nu över vilka tillstånd som krävs, och det finns även planer på att ha spirituell retreat, för det skulle passa här. Och så drömmer vi om att kunna bjuda in ensamstående mammor, som inte har råd att åka på semester. De skulle kunna komma hit några dagar och låta sina barn bada i poolen, leka på gården och bara vara i naturen. Men det är fortfarande en bit kvar innan det är möjligt.”

Inte första och inte sista

Finca los Peñones är inte den första fastigheten som Thomas och Cristian har köpt och renoverat. I Flen har de renoverat en 70-talsvilla och i Strömsnäsbruk en disponentvilla från 1800-talet, och i Álora har de har redan sett ut en annan övergiven gård i närheten som de skulle vilja ta sig an. I sina projekt strävar de i dag efter att skapa något inte bara för sig själva utan även för naturen och omgivningen.

”Jag känner mig hemma här. Inte bara är språket mitt modersmål, många av de ordspråk som används här är samma som i Chile, därifrån jag ursprungligen kommer. Men framför allt, på bara de få år som vi bott här har vi lärt känna fler människor här än vi känner i Sverige. Vi pratar båda spanska, vädret gör att vi är utomhus mer, grannarna på landsbygden och i de byn är enormt sociala och öppna, så nu vill vi stanna här”, avslutar Cristian.

Så är det dags för mig att återvända till kusten. Jag kör tillbaka samma väg jag kom, för vägen åt andra hållet är fortfarande inte farbar efter de enorma skyfallen. Och där jag sitter och beundrar omgivningen ser jag fram emot den dag när Thomas och Cristian ringer och berättar att de ska ha sin första retreat och när de ger sig i kast med nästa renoveringsdröm.

Namn: Thomas Håkansson

Född: 1968 i Degeberga, Sverige

Bor: Álora

Familj: Partner Cristian samt mamma, pappa och fyra yngre syskon

Gör: Jobbar på fincan

Namn: Cristian Kukol

Född: 1968 i Santiago, Chile

Bor: Álora

Familj: Partner Thomas samt pappa och yngre syster

Gör: Jobbar som sjuksköterska

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.