Generellt sett har män inte lika många krämpor och besvär som kvinnor – kanske är det därför som vi kvinnor kallats för ”det svagare könet”!

Ett av de besvär som män många gånger drabbas av med åren är en förstorad blåshalskörtel, eller prostata, som det oftast kallas. Prostatan kan ses som en mötesplats, då både sädesledaren och urinröret passerar genom prostatan. Det är här som sperman blandas färdigt innan den stöts ut genom urinröret.

Prostatan ligger under blåsan, är formad som en kastanj och bildar den vätska som sädescellerna simmar i.

Symtom

Med stigande ålder tenderar prostatan att växa, vilket kan orsaka problem med att kissa eftersom körteln klämmer urinröret. Det är inte ovanligt att prostatan växer 2-4 gånger sin normala storlek, så i stället för att vara stor som en kastanj blir den stor som en citron.

Är urinröret trångt går det inte att kissa ordentligt. Behovet att kissa ofta upplevs normalt oftast på natten, och då med svag effekt. Många män upplever behov av att upp 3-4 gånger per natt.

Andra problem förknippade med förstorad prostata kan vara att det droppar efteråt, att strålen är svag samt att det är svårt att börja kissa. Ibland åtföljs svårigheterna också av sveda och smärta.

Om du är man och över 40 år bör du se till att låta undersöka dig regelbundet, eftersom det kan finnas flera orsaker till en förstorad prostata. Den här artikeln handlar om DEN GODARTADE FORMEN, som på fackspråk kallas för BPH benign prostatic hyperplasi, fritt översatt till godartat prostataöverväxt.

Det kan också vara inflammation i prostata eller cancer. Upplever du blod

i urinen, svårigheter att kissa eller om du är svullen i området vid testiklarna så MÅSTE du omedelbart gå till läkaren. Ett slags blodprov som kan ge viss hjälp vid diagnostisering av prostatacancer heter PSA – prostataspecifikt antigen. Det är ett test som mäter en proteinmarkör, ett antigen som genom sin koncentration anger om en person kan vara i riskzonen för prostatacancer.

När man som man åldras är en förstorad prostata mer regel än undantag. Det är en hormonell störning. Den främsta orsaken till en förstorad prostatakörtel är den hormonella degenerationen som sker med åldern, där det främst handlar om testosteron. Med tiden omvandlas testosteron ofta till dihydrotestosteron, som stimulerar tillväxten av prostata.

En annan stor faktor är att många mäns östrogennivåer höjs när de åldras.

Förstorad prostata är inget nytt och har varit känt länge, men aldrig i samma utsträckning som nu. Enligt mig handlar det också här om, som med så många andra åkommor, dålig kost och slarvig livsstil samt globala föroreningar i allmänhet.

Kosten

Var uppmärksam på din vikt och var särskilt uppmärksam på din midja. En studie av Dr. Steven A. Kaplan från Weill Cornell Medical College i New York visade bland annat att förstorad prostata ökade i takt med midjemåttet.

Låt din mat bestå av så mycket ekologiska livsmedel som möjligt.

Var försiktig med att äta för mycket mättat fett och proteinrik kost. John McDougalls rekommenderade, i ett nyhetsbrev om prostataförebyggande 2010, att man ska vara försiktig med konsumtionen av nötkött, fläskkött, kyckling, kalkon, ost och mjölk. Vegetarianer som äter mycket sojaproteiner måste också vara försiktiga.

Gör nödvändiga förändringar i din kost så att den är både allsidig och innehåller mycket fibrer. Fibrerna kan t ex komma från bland annat brunt ris, quinoa, hirs, havre och olika typer av kli.

Var försiktig med salt och socker.

Se till att det mesta av din kost kommer från växtriket. Ät t ex rikligt med grönsaker, broccoli, morötter, blomkål och tomater. Tomater som är lätt upphettade frigör karotenoiden lykopen, vilket hjälper till att motverka prostatabesvär, så ät rikligt med uppvärmda tomater. Komplettera gärna med kidneybönor, linser och bovete.

Var generös med att strö massor med pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och krossat linfrö över din mat. En del experter anser att linfrö är särskilt effektivt mot förstorad prostata. Fröna är rika på fleromättade fettsyror och zink, vilket är nödvändigt för en frisk prostata. Använd dem i dina sallader, det gör salladerna både godare och hälsosammare. Ha därtill en hemmagjord dressing med en god olivolja. Pumpakärnor är särskilt rika på zink, så ät mellan 40-100 gram pumpafrön dagligen. De smakar fantastiskt, så de kan användas som nyttiga godis. Vill du förhöja smaken på dem så kan du rosta dem lite lätt i en torr stekpanna.

Drick mycket vatten av god kvalitet och andra hälsosamma juicer som t ex granatäpplejuice, som innehåller höga halter av antioxidanter. Drick ett stort glas granatäpplejuice varje dag.

Dricker också gärna lite nässelte, vilket har en bra effekt på testosteronnivåerna.

Var noga med att inte dricka för mycket av sådant som kan irritera blåsan, som t ex kaffe, te, alkohol, läsk m.m. I sin bok, i kapitlet om prostata, nämner Erich Kirchheiner, behovet av att vara försiktig med alkoholkonsumtionen och nämner att öl kanske är det värsta.

Se till att få i dig hälsosamma fetter från fisk, linolja, nötter som bland annat valnötter, cashewnötter, mandel, kärnor, frön, oliver och avokado.

Undvik margarin och för mycket smör.

Bra kosttillskott

• Ta ett bra vitamin/mineraltillskott som bas. Som man bör du generellt välja ett multivitamin/mineralpreparat utan järn.

• Brist på zink är vanligt hos män med prostataproblem. Prostatan är det organ som innehåller mest zink. Om din kost är otillräcklig kan det lätt uppstå en zinkbrist. Ta mellan 20-40 mg dagligen. Kirchheiner skriver att studier visar att zinktillskott kan få en svullen prostata att krympa. Zink absorberas bäst på natten så det bästa är att ta ditt zinktillskott precis innan du går och lägger dig.

• Essentiella fettsyror har också en viktig roll. Ta 1-2 gram fiskolja varje dag.

• Ta också några teskedar lecitin dagligen. Lecitin finns i alla levande celler, och med det får man en skön känsla av välbefinnande. Tyska studier visar att lecitin sänker den samlade kolesterolnivån.

• Selen är också avgörande för att förebygga både förstoring av prostata liksom cancer. Ta helst 200 mcg dagligen.

• Vitamin E har, tillsammans med selen, en skyddande och förebyggande effekt på prostatacancer och tjocktarmscancer.

• Sågpalmetto användes ursprungligen av indianerna i den centrala delen av USA och har under lång tid varit känt som ett botemedel mot förstorad prostata och andra prostataproblem. Det har gjorts mycket grundläggande internationellt forskningsarbete kring denna växt och hur den fungerar. Förbättringen upplevs efter 4-6 veckor och maximal effekt uppnås efter 3 månader.

• Pygeum Africanum barken har också varit känd i många år för att hjälpa till med en förstorad prostata. Ett av ämnena i växten heter Beta-sitosterol.

• Lykopen, som är ett rött färgämne, finns i stora mängder i tomater, vattenmelon, röd grapefrukt och blodapelsiner. Det är en antioxidant som kan hjälpa till att förebygga prostatacancer, tjocktarms- och ändtarmscancer. Män med hög halt av lykopen i blodet har lägre risk att drabbas av prostatacancer. Lykopenet tas bäst upp om tomaterna har värmts upp och åtföljs av lite hälsosamt fett.

• Brännässla, som har många hälsofördelar, har även positiv effekt på en förstorad prostata. Drick det som te sötat med lite honung. Finns även i kapslar. Blanda eventuellt brännässelteet med åkerfräken och blanda gärna i lite hibiskus och ginsengte. De tre sistnämnda teerna bör dock undvikas kvällstid då de är vätskedrivande samt uppiggande.

• Aminosyrorna glycin, alanin och glutaminsyra i kombination ca 200 mg av varje dagligen har också visat sig förbättra symtomen på förstorad prostata.

Tips

Motion är ett måste. Motion kan bidra till att lösa många manliga problem. När det gäller prostatan bör man dock vara lite försiktig med att cykla, eftersom det kan orsaka tryck på prostatan. Simning och snabb promenad kan vara mycket bra.

Taoisterna menar att en av hemligheterna med evig ungdom är att bevara en energireserv i form av ett starkt könsorgan. Författaren Mantak Chia har skrivit många lättlästa böcker om detta ämne. I en av sina böcker, ”De inre övningarna”, skriver han att många äldre män har en slapp och lös ändtarmsöppning. Det är viktigt att träna dessa muskler och hålla dem starka. Det kan verka förebyggande mot hemorrojder och prostatacancer.

Ett skönt, kärleksfullt och bra sexliv berikar både dig och din partner och bidrar till att hålla dig aktiv, glad och ungdomlig.

Tyvärr ser jag ofta att män i relationer underkastar sig sin partner och blir konfliktskygga, i stället för att visa sina egna behov. Förutom att ni när ni gör så, kära män, försvagar era vingar, så får ni ofta en försämrad testosteronproduktion, enligt mig.

Prostatacancer är mycket vanligt bland äldre män. Olika hälsoexperter säger att de flesta dör med det och inte av det, men ändå – kom ihåg dina regelbundna kontrollbesök hos din läkare!

Vidare har många män upplevt stor glädje av zonterapi, akupunktur och yoga.

Louise Hay skriver ett tankemönster som du kan använda som hjälpa till en frisk prostata.

Jag älskar och uppskattar mig själv

Jag accepterar min egen styrka

Jag är ung i sinnet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.