Sju positiva saker som covid-19 lärt oss

Sju positiva saker som covid-19 lärt oss

Sjukvårdspersonal uppskattas nu mycket mer

De jobbar dag som natt, i vissa fall under svåra omständigheter. Där covid-19 sprids står sjukvården redo att möta och skydda de drabbade. De verkliga hjältarna som finns med i kampen mot covid-19 är sjukvårdspersonalen som ständigt riskerar att bli smittade. Detta gäller även för bland andra städpersonal, som bidrar med att skapa ett renare samhälle. Dessa har kommit att spela en grundläggande och högt värderad roll över hela världen. 

Om det är något denna pandemi har uppmärksammat oss om är det hur viktig investeringen i folkhälsa, vetenskaplig forskning och sjukvårdspersonal är, för att samhället ska kunna övervinna de utmaningar som vi har och kan komma att ställas inför i framtiden.

Minskade utsläpp och luftföroreningar 

För att minska spridningen av covid-19 har de flesta av oss behövt arbeta och studera hemifrån under lockdown. Eftersom vi har en fortsatt spridning av viruset har de flesta av oss valt att inte resa det senaste året, för att inte utsätta andra eller sig själv för smitta. Detta har resulterat i ett minskat utsläpp av koldioxid runt om i världen. Trots att covid-19 kan ses som en mänsklig tragedi har pandemin positiva effekter för klimatet. Under mars månad 2020 minskade luftföroreningarna av kväveoxider i Kina med 36 procent, jämfört med samma period under 2019. Det har även visat sig enligt NASA-rapporter att planeten är grönare i dag än för 20 år sedan. 

Vi tar mer hänsyn till hur viktigt det är med god hygien

Vi blir allt mer medvetna om hur viktig en god handhygien är för att förebygga smittspridning. Vi påminns ständigt av hälsoorganisationer och medier att tvätta händerna samt om att hålla våra utrymmen så rena som möjligt. Att stiga på en buss eller gå in till en mataffär är inte längre det samma som det var förr. Vi blir dagligen påminda om att inte röra handtag utan att först göra rent ytorna för att skydda oss själva och andra, och undvika inte bara det nuvarande viruset utan sjukdomar av alla slag. 

Mer tid med våra nära och kära 

I takt med covid-19 har vi blivit påminda om vikten att spendera mer tid med våra nära och kära, särskilt personer som har spenderat sin tid ensamma under lockdown. Det har rapporterats om att personer som inte kunnat träffa någon personligen har varit mer i kontakt med sina vänner och familj än tidigare, tack vare sociala evenemang på olika onlineplattformar. Med apparna Zoom, Whatsapp eller Skype har många av oss kunnat starta stora gruppsammankomster, där vänner och familjer kunnat spendera tid tillsammans – ifrån varandra.

Ökad medvetenhet om att vi alla är en, och att vi är en del av samma hem – som kallas planeten jorden

Allt vi gör påverkar och påverkas av andra. Det som hände i Kina (där ju covid-19 först upptäcktes) har påverkat hela världen. En lärdom att dra, som vi kan ta med oss efter krisen, är att var och en av oss har ansvar för framtiden. Våra handlingar, hur små de än verkar, kan påverka andra negativt eller positivt, och som vi sett med pandemin så har det påverkat hela världen. Det påverkar rika, fattiga, gamla, unga. Kom ihåg att när du tar hand om dig själv så tar du även hand om andra. 

Vi lägger mer tid på goda gärningar 

När vi minst anar det kommer fantastiska saker att ske. Covid-19 tar oss från separation till samhörighet. Människor förs samman, även om det inte sker fysiskt. Vi ser det överallt, i flera sociala kanaler och nyheter ser vi hur fantastiska idéer och hjälpsamhet lyfts fram. Ungdomar och vuxna handlar mat till riskgrupper och sträcker ut en hand till människor i nöd. Allt fler stödjer sina lokala och familjeföretag, som dagligen kämpar för att öppna sina dörrar och återuppta sina verksamheter.

Ökat intresse för kost och livsstil

Under de senaste månaderna har vi insett att en stor andel av de riskfaktorer som kopplas till covid-19 är livsstilsrelaterade sjukdomar. I brist på vaccin mot covid-19 gör man allt för att stärka sitt immunförsvar. Allt fler personer börjar uppmärksamma sin egen hälsa och livsstil genom att följa hälsotrender. Det är inte heller någon hemlighet att personer med ett starkt immunsystem, oavsett ålder, hanterar situationen bättre vid infektion. Den nya hälsotrenden kommer att öka i takt med att flera människor blir medvetna om vilka val de kan göra för att bli mer hälsosamma. Detta kan resultera i att människor börjar inse hur viktigt en hälsosam kost samt träning är för ens immunförsvar. 

Källa:

RTVE.es

BBC.com

NASA.gov

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.