I Spanien är skatteläget ganska normalt ur ett västereuropeiskt perspektiv. Skatterätten är dock ett mycket komplext lagområde, i ständig förändring, som kompliceras ytterligare i Spanien av den anledningen att olika regionala skattesystem samexisterar parallellt med statens.

Spanien är indelat i 17 autonoma regioner med varierande grad av självbestämmande. Varje region har sin egen skattemyndighet och har även rätt att lagstifta om grundavdrag för skattskyldiga med hemvist i regionen, och detta medför att skatt kan variera avsevärt beroende på den skattskyldiges hemvist eller var fastigheten är belägen.

Hur Ni kommer att beskattas i Spanien varierar dessutom beroende på om Ni kommer att anses som begränsat eller obegränsat skattskyldiga här i landet.

Begränsat skattskyldiga

Även om Ni förblir formellt obegränsat skattskyldiga i Sverige, dvs. med hemvist i Sverige (ej resident i Spanien), finns det inkomster och tillgångar som har så pass stark anknytning till Spanien att Ni ska betala skatt för dem till den spanska staten.

Obegränsat skattskyldiga

Anses Ni vara obegränsat skattskyldiga i Spanien, dvs. med hemvist i Spanien (resident), ska alla era inkomster i hela världen deklareras och beskattas i Spanien. Eventuella dubbelbeskattningskonsekvenser löses genom tillämpning av det dubbelbeskattningsavtal som finns mellan Sverige och Spanien.

För svenskar som är obegränsat skattskyldiga i Spanien sker beskattningen av pension normalt med stöd av SINK. SINK-skatten är en så kallad definitive källskatt, det betyder att det är en skatt som hålls inne och betalas in till den svenska skattemyndigheten av utbetalaren. Men även Spanien har rätt som hemviststat att beskatta sådana betalningar och då uppstår en dubbelbeskattning, som man löser genom att ansöka om återbetalning av den skatt den skattskyldige betalat i Sverige.

Du som läser denna artikel är säkert svensk och har planer på att flytta eller har redan flyttat från Sverige till Spanien, antingen för att bo här permanent eller delar av året. För de flesta förknippas dessutom vistelsen i Spanien med ägandet av en eller flera fastigheter här, varmed en fastighet (dess ägande) blir epicenter för svenskarnas beskattning i Spanien.

Exempel på sådana skatter som är förenade med ägandet av fastighet, oavsett hemvist, är följande:
• Fastighetskatt
• Inkomstskatt (skatt vid fastighetsinnehav (statlig inkomstskatt))
• Skatt vid uthyrning av fastighet
• Skatt vid försäljning av fastighet
• Förmögenhetskatt

Kommunal fastighetskatt (I.B.I)

Exakt hur stor skatten är varierar från kommun till kommun, men siffran brukar röra sig runt 1 % av taxeringsvärdet (valor catastral).

Statlig inkomstskatt

Staten beräknar att denna “fiktiva” inkomst uppgår till antingen 1,1 % eller 2,0 % av taxeringsvärdet beroende på när taxeringsvärdet sattes. Det är fastighetsinnehavet som är föremål för beskattning. Skatten uppgår till 19 %.

Skatt vid uthyrning av fastighet

Löpande hyresinkomster som hänför sig till fastighet belägen i Spanien ska beskattas med spansk statlig inkomstskatt. Skatten uppgår till 19 %.

Skatt vid försäljning av fastighet

Beskattning av realisationsvinster för fastighet utgår med olika procentsatser beroende på om man är begränsat (icke resident) eller obegränsat (resident) skattskyldig här. Skatten uppgår för 2025 till 19 %, oavsett vinsten för en icke resident säljaren. Däremot är skatten progressivt för obegränsat skattskyldiga, 19 % för de första 6 000 euro, 21 % för vinster från 6 000 euro till 50 000 euro, 23 % för vinster från 50 000 till 200 000 euro, 27 % för vinster från 200 000 euro till 300 000 euro, och 28 % på överskjutande belopp.

Personer över 65 år som säljer sin permanenta bostad är helt befriade från reavinstbeskattning. Lagen förutsätter som huvudregel att fastigheten måste ha varit säljarens permanenta bostad under minst tre år.

Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien ska reavinst som uppkommer vid försäljning av en fastighet belägen i Spanien beskattas i Spanien. Om säljaren har sin hemvist i Sverige kommer det svenska Skatteverket också att belasta försäljningen med skatt. Dubbelbeskattning har då uppstått och för undanröjandet av detta anger avtalet att Sverige i detta fall ska avräkna den reavinstskatt som erlagts i Spanien från den svenska.

Förmögenhetskatt

Skatten finns kvar men betalas enbart när den skattskyldige har en nettoförmögenhet som överstiger 2 000 000 euro. Beloppet tillämpas per skattskyldige.

Arv och gåvoskatt

Om arvtagaren (den skatteskyldige) har sin hemvist i Spanien ska all egendom som denne får i arv beskattas här, oavsett i vilket land egendomen finns. Om arvtagaren däremot inte har sin hemvist i Spanien, betalar han/hon arvsskatt enbart för fastighet som finns i Spanien. Detta gäller oavsett vilken lag som tillämpas på arvet.

Arvsskatt beräknas på en fastighets så kallade “valor de referencia”. Det är fastighetens taxeringsvärde (valor catastral), dock med tillägg av en multiplikationsfaktor som varierar från kommun till kommun.

Fribeloppet i Andalusien är 1 000 000 euro, dock enbart för vissa skattskyldiga (maka/make, barn och barnbarn). Har dock den skatteskyldiges maka/make, barn eller barnbarn en förmögenhet sedan tidigare som överstiger 1 000 000 euro tillämpas inte fribeloppet på 1 000 000 euro.

Skatten är progressiv, dvs. skattesatsen ökar med arvslottens storlek.

Gåva beskattas på samma sätt som arv.

Skatt vid köp av fastighet i Spanien

Vid köp av fastighet i Spanien betalas en så kallad köpskatt, dock inte om köpet belastas med moms. Momsen utgår vid köp av nyproducerade fastigheter och uppgår till 10 %.

När momsen betalas tillkommer även en stämpelskatt på 1,25 % av köpeskillingen (Andalusien).

Köpskatt när det inte betalas moms är 7 %.

Dessa siffror gäller för Andalusien.

Av Olaf Medina-Montoya Hellgren, delägare Wallin & Partners – en advokatfirma i Fuengirola med 30 års erfarenhet inom både svensk och spansk rätt, som med bred kunskap och stor kompetens hjälper svenska klienter med juridiska frågor.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.