Skrock – 10 vidskepelser som spanjorerna tror starkt på

Skrock - 10 vidskepelser som spanjorerna tror starkt på

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

(OTUR) 

Tisdag den 13:e

Likvärdig till fredag den 13:e är otursdag i Spanien tisdag den 13:e. Anledningen till att siffran blivit ett olyckstal kopplas ofta till den sista måltiden som Jesus och hans tolv lärjungar hade kvällen före Jesus korsfästes. När det kommer till varför otursdagen är just en tisdag har sitt ursprung i guden mars, som enligt romersk mytologi betecknas som romarnas krigsgud, som kallas Marte på spanska. 

Det finns ett gammalt ordspråk i Spanien som lyder: “Martes 13, ni te cases ni te embarques”, vilket betyder att man varken ska gifta sig eller stiga ombord på ett fartyg den dagen, för om man gör det kan det sluta illa. 

Svart katt 

Detta är ett klassisk skrock som sitter i sedan generationer. Till skillnad från den egyptiska kulturen gav den katolska kulturen den svarta katten en negativ symbolik: svart representerar natten, som i sin tur motsvarar mörkret, ondskan, djävulen och häxorna. Korsas din väg av en svart katt bör du vara försiktig, men om den svarta katten kommer gåendes mot dig betyder det att du kommer att få tur och vishet. Om en svart katt korsar din väg, vare sig katten kommer från höger eller vänster, betyder det att något dåligt och olyckligt kommer att ske. Till skillnad från svenskt skrock går det att avvärja oturen genom att spotta tre gånger över axeln efter att katten passerat. 

Spilla ut salt 

Många undrar säkert varför vissa människor ibland kastar salt över axeln? Salt är inte bara den mest använda kryddan i köketdet finns också människor som tror att du får otur om du spiller ut salt. Oturen kan dock avvärjas genom att ta en nypa av det spillda saltet och kasta det bakom ryggen över vänster axel, för att förblinda djävulen som enligt folktron ligger bakom oturen. Om vi inte kastar salt riskerar vi att bli lurade och besvikna i våra personliga förhållanden. 

Stiga upp ur sängen med vänster fot först 

Sedan antiken har olika civilisationer och kulturer diskriminerat människor som är vänsterhänta. De brukade kallas för “sinister”, som i dag är synonymt med olycksbådande. Namnet kommer från ett latinskt ord som helt enkelt betyder “på vänster sida”. Vänster förknippas med ondskan och kommer troligen från att en majoritet av befolkningen är högerhänta. Att vi i dag använder vidskepelsen “att stiga upp ur sängen med vänster fot först” hänvisar till en dag som kommer att gå snett. 

Att krossa en spegel 

Speglar är inte bara till för att kolla hur vi ser ut, i den antika Grekland var speglar också portaler till själen. Så du kan föreställa dig vilken otur det skulle vara att krossa en. Även om det exakta ursprunget är oklart, hänger en hundraårig tradition fast vid tanken att en spegel är en avbildning av vårt utseende och själ. 

Varför sju år av otur, kan man så undra? Jo, det kan vi tacka romarna för. För dem inträffade livet i cykler på sju år. Med tiden uppstod en myt att, genom att krossa en spegel skulle själen vara inlåst i de trasiga bitarna i sju år. Ett sätt att undvika förbannelsen var att samla alla spegelskärvorna, lägga ihop dem i en tyg- eller papperspåse, och sedan slänga påsen i en mäktig flod eller gräva ned den i jorden för att ta bort oturen. 

(TUR) 

Korsa fingrarna 

Om du korsar fingrarna i Sverige betyder det att du ljuger, men i Spanien har detta en annan betydelse. Spanjorerna korsar sina fingrar för att skydda sig från otur och när de ber om att en önskan ska uppfyllas. Ursprunget till denna vidskepelse kommer från långt innan Kristus; två personer flätade samman sina pekfingrar för att uttrycka en önskan och deras ed att hjälpa varandra att uppfylla den. 

En motsvarande betydelse till korsa fingrarna i Sverige är att “hålla tummarna”.

Hitta en klöver med fyra blad

Det finns en mängd olika typer av amuletter som baseras på stjärntecken. Dessa ger människor energi enligt deras svaga och starka sidor. Men vad skulle hända om du hittar en fyrklöver? Detta är en symbol för gott tecken. De fyra bladen representerar fyra olika symboler; tro, hopp, kärlek och tur. Bladen representerar även de fyra elementen i naturen: vatten, jord, luft och eld. Ingen vet exakt varför de ger tur, men chansen att hitta en fyrklöver är liten och därför anses det vara en lycka i sig. 

Hänga en hästsko bakom dörren 

Beroende på i vilken del av världen du befinner dig i ska en hästsko antingen hängas med spetsarna uppåt eller som i Spanien med spetsarna nedåt för att ge lycka. Ursprunget till detta skrock kommer ifrån ärkebiskopen av Canterbury, Sankt Dunstan, som arbetade som guldsmed i Baltonsborough under 900-talet. Berättelsen beskriver hur Sankt Dunstan spikade fast en hästsko på en varelse, som visade sig vara djävulen själv. Djävulen fick inte gå förrän djävulen lovat att aldrig komma i närheten av en plats med en hästsko över dörren. Detta är alltså historien bakom varför hästskon blivit en symbol för tur. 

Röra vid en gravid kvinnas mage

Att gnida en lott mot en gravid kvinnas mage hör till bland de mest populära skrocks i Spanien. Sedan urminnes tider har ett växande, levande väsen inuti en annan person ansetts vara en lycka i sig. Faktum är att spanjorer fortfarande tror på detta gamla skrock, som sägs kunna öka chanserna att vinna ett pris. 

Ursprunget till skrocket är oklart, men ett nytt liv är många gånger en symbol för lycka. 

Ta i trä 

Om du får en mörk tanke, när du råkar dra otur över något eller känner att något dåligt kommer att hända, ta i trä. Enligt spanskt skrock driver denna gest bort otur och dålig energi. Varifrån detta utryck kommer finns det olika hypoteser om. Vissa menar att uttrycket ”ta i trä” kommer från spelet “Knock on Wood”, som uppstod under 1800-talet. Att knacka på trä ansågs vara skyddande och inget dåligt kunde då hända. Det kristna folket tillskrev skydde av trä till Jesu kors. Trä symboliserade en form av bön och skydd. Att ta på någon träyta trodde man var lika med att ta på trä från korset, som i sin tur skulle ge skydd från Gud. Vissa kristna bär med sig träkors för att kännas sig trygga. 

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco