Sabor a Málaga: Knapriga, spröda mandlar

Sabor a Málaga: Knapriga, spröda mandlar

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
mandeltraeer
Snart smyckar de vitrosa mandelblommorna bergssluttningarna i vårt vackra andalusiska inland. De små stenfrukterna utgör onekligen en viktig del av kulturen och bara ett par kilometer utanför Málaga ligger provinsens största mandelproducent och distributör, Almendrera del Sur.
 
Det sägs att blott 20 mandlar om dagen ger en bra hälsa. Den lilla frukten är nämligen full med bra egenskaper och vitaminer, och så är den en av världens äldsta odlade grödor. Man vet inte exakt varifrån mandeln kommer från början men Kina, Ryssland och Mellanöstern är platser där denna frukt har sina rötter i historien. Den nämns även i Bibeln och så har den varit med på långa sjöresor, när spanska minkar tog med den över Atlanten till Amerika, där de planterade mandelträd längs med El Camino Real, som i dag är med känd som U.S. Route 101, som löper från södra Kalifornien och nästa hela vägen upp till den kanadensiska gränsen. Mandelträden är kända för sina vackra vita eller rosa blommor, som blommar tidigt om våren, och skapar ett romantiskt sceneri för alla som passerar dem. Spanien är Europas ledande mandelproducent då landet har de perfekta klimatförhållandena för träden, som tycker om de långa torra sommarmånaderna och de fuktiga vintermånaderna. Och det är just Andalusien som är den ledande regionen när det kommer till mandelproduktion och Málagaprovinsen har blivit ett centralt område för de små avlånga frukterna. Därför är det också här som mandelföretaget, Amendrera del Sur, har sin bas sedan 1977. Här produceras det upp till 20 miljoner kilo mandlar om året, varav 70 procent går till att täcka den internationella efterfrågan.
 
Andalusiska mandlar i världsklass
”De bästa mandlarna kommer naturligtvis från Málaga”, säger Margarita Ternero, ansvarig för försäljningsavdelningen hos Almendrera del Sur. Hon visar runt bakom lagerbyggnaden, där en imponerande syn möter en. Mörkbruna berg av mandelskal reser sig högt mot himlen bakom den stora produktionshallen, där mandlarna separeras från skalen, innan de skickas vidare på sin resa. Nästa stopp för de små knapriga frukterna är sorterings- och rensningsavdelningen, där rester från skal och blad samt orenheter rensas bort. Därefter skickas de hastigt vidare i systemet för att sorteras utefter storlek och kvaliteten garanteras av snabba människohänder, som tillhör de medarbetare som sitter vid de löpande banden i de stora maskinhallarna. Här rensas skadade mandlar samt eventuella skalrester bort, innan mandlarna förpackas i lådor om 10 kg eller säckar av 25 kg.
 
Almendrera del Sur ligger drygt 20 km utanför centrala Málaga, i staden Cártama, och mandlarna härifrån säljs vidare i alla former och utseenden. Hela med ska, utan skal, saltade, sockrade, hackade eller i flagor, och sist men inte minst som mjöl. Mandlarna levereras till Almendrera del Sur av 4 200 lokala mandelodlare från hela Andalusien, varefter de rensas och förbereds för vidareförsäljning till privata, producenter av mandelprodukter eller till matbutiker. Almendrera del Sur har också en egen liten butik där de säljer lokala produkter från området. Det är mandlar (naturligtvis) i alla möjliga former, valnötter i röda nät, cashewnötter, jordnötter och flera olika marmelader, bland dessa en intressant gin & tonic-variant. Det finns söta Málagaviner, färska getostar, hemlagad gryta på glas och narutligtvis långa rader av mandelgodiset turrón, som under december ju har varit ett måste på de spanska julborden. Här finns även olika former av nötblandningar med torkade frukter och inte minst en ekologisk sektion med bland annat mandlar, olivolja, ris, kikärtor och marmelad.
 
Mandeln en källa till hälsa
De avlånga stenfrukterna har en tydlig smak och så gömmer de också på många goda egenskaper, som speciellt under höst- och vintermånaderna kan bidra till att stärka immunförsvaret och hälsan i allmänhet. Mandlar innehåller mycket fibrer, är en källa till proteiner, mineraler och vitaminerna B och E, samt mängder av nyttiga fetter. De innehåller även fosfor, som har en avgörande roll i människokroppen, då det i samband med kalcium bidrar till att stärka och bygga upp benmassan. Ett dagligt intag av mandlar bidrar således till att stärka vårt skelett. Men inte nog med det; mandlar bidrar även till att förbättra hjärnaktiviteten och kan förebygga t ex Alzheimers.
 
Mandelfamiljen består av 30 olika sorter och kan vara både bittra och söta, och de är släkt med andra frukter såsom aprikoser, körsbär och persikor. Mandelträden ger frukt bara en gång om året och däremellan går träden i ”vila”, under vilken de förbereder sid att blomma igen under de tidiga vårmånaderna. Skörden under sommarmånaderna sker med maskiner som skakar ned mandlarna på marken, där de blir liggande i ytterligare ca tio dagar innan de samlas ihop, och som tillfället här, levereras till Almendrera del Sur.
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco