Snabb framgång för Kvik kök

Det är inte bara en ny köksbutik som har kommit till Costa del Sol. Det är faktiskt en liten industri. På bara två år har Kvik skapat sig en så stark position på Costa del Sol att de nu kommer att installera minst 150 kök på kusten under 2024. Bakom framgångarna står entreprenörsparet Søren Christensen och Nicole Baumgartner. Tidigare har de testat lite av varje och nu har de verkligen lyckats med sina danska kök i södra Spanien.

Kvik är snabba kök till bra pris. Så har det alltid hetat. På Costa del Sol handlar det därutöver även om snygg design och kvalitet. Detta garanterar Søren Christensen och Nicole Baumgartner, som nyligen invigde sin andra butik på Costa del Sol, den senaste precis på gränsen mellan Fuengirola och Mijas. För två år sedan fick paret agenturen på Kvik Kök i Málagaprovinsen och då öppnade de sin första butik i Marbella. Deras mål är att ha tre butiker och därmed vara väl representerade på hela kusten. ”Det är ingen hemlighet att vi tar några risker och går all in i projektet. Men det är våra beslut och de ska förhoppningsvis resulterar i ett välmående företag och många nöjda kunder”, säger Søren Christensen och Nicole Baumgartner, som öppet berättar om sitt projekt.

Søren Christensen: ”Våra priser är transparenta – det är även vårt koncept. Vi kan både leverera och installera allt med tillhörande service och garanti. Vi har också gör-det-själv-konceptet för personer som vill ha ett bra kök till bästa möjliga pris.”

Den lilla industrin

Strax utanför Coín har paret investerat i ett lager på 600 kvadratmeter. Där monteras alla köksdelar, som varje vecka levereras med lastbil från Danmark.

”Det är den sista länken i produktionen av ett Kvik-kök. Det är faktiskt som en liten fabrik, men som möjliggör en stor besparing på slutpriset. Eftersom vi samtidigt säljer till låga marginaler och i stora volymer, kan vi erbjuda riktigt bra priser. Det är bland annat därför som vi har haft en så bra start”, är Søren Christensen säker på. Företaget har för närvarande 14 anställda fördelade på designers, montörer, lagerarbetare, administratörer och projektledare. ”Vi kan bara sälja, designa och installera ett begränsat antal kök eftersom det är vi själva som har full kontroll över hela processen. Vi har bara vårt eget folk – människor med erfarenhet. Vi använder aldrig externa montörer och transportfirmor”, förklarar Nicole Baumgartner och lägger till: ”Vi har en projektledare för varje beställning. Detta skapar säkerhet för både kunden och oss själva, för vi har inte varken lust eller råd med förseningar på grund av dålig koordinering.”

Butiken har kommit i gång snabbt och säljer bra – särskilt till nordeuropéer som vill ha lite extra. Men innan man köper är det en del saker som man ska tänka på, vissa kompromisser som ska göras och ett beslut som ska fattas. Det är ofta en halvlång process som Kvik Kök strävar efter att förenkla.

Nicole Baumgartner: ”Vi är starka både när det kommer till pris, design och kvalitet. Och det gäller både våra kök, badrum och garderober.”

Kök med mjuka värden

Förr lagade människor bara mat i sina kök. Nu för tiden är kök mycket mer än bara kök. Innan det pratas design, möjligheter och kombinationer vill personalen hos Kvik därför sätta sig ner för en pratstund med kunderna.

”Det är viktigt att veta hur mycket tid man faktiskt spenderar i sitt kök. En del spenderar flera timmar på att laga mat medan andra bara spenderar några minuter på att värma sina färdigrätter. På samma sätt är köket ett naturligt rum för mys och samtal för en del familjer, medan det för andra är precis tvärtom. Det är det här som vi kallar mjuka värden. Vi måste förstå denna del hos varje enskild kund för att kunna designa det perfekta köket”, förklarar Søren Christensen. Hos Kvik Kök ser man också stora skillnader mellan kundernas önskemål. ”En del lägger stor vikt vid att deras kök ska vara funktionellt medan andra nästan uteslutande vill att det ska vara ett trevligt kök där det är det som syns som är det som räknas. På samma sätt vill en del ha mycket utrymme – andra tvärtom”, säger Nicole Baumgartner. Det finns många olika delar att ta hänsyn till men hon älskar processen. ”Människor öppnar sig och ser nya möjligheter när de ser vår design. Jag hoppas att den hjälper dem att fatta det slutliga beslutet, för i slutändan finns det alltid en del kompromisser som måste göras baserat på önskemål, utrymme och budget. Det är ett spännande arbete”, tycker Nicole, som liksom Sören, inte skräms av det stora projekt som de har kastat sig in i. Tvärtom är de glada för att de har kommit i gång.

Søren Christensen och Nicole Baumgartner i deras nya butik i Fuengirola/Mijas.

Det äventyrslystna paret

Detta är inte första gången som de sätter sig själva på prov. Søren och Nicole träffades när de var riktigt unga under ett hjälparbetesprojekt i Mexiko.

”Vi var en grupp på sex personer som skickades till ett barnhem. Det var tufft men också lärorikt och givande”, minns Søren. Han kommer också ihåg att han såg Nicole redan på flygplatsen – en ung, schweizisk sjuksköterska. ”Vi var volontärer i samma grupp, i samma stad, och vi hade ögon för varandra.”

Båda hade också ögonen riktade på Sydamerika och en önskan om äventyr. Äventyret skulle visa sig ta dem runt i både Latin- och Sydamerika. Søren blev både försäljningschef för ett industriföretag, diplomat för utrikesdepartementet i Chile och vinodlare av chilenska viner. Nicole uppfyllde sina ambitioner genom att bli delägare i ett företag som sålde dansk kosmetika i Chile.

De gemensamma familjeambitionerna uppfylldes också när först Lykke och därefter Trille kom till världen. ”Det har nog alltid varit positivt håll i gång runt oss, men jag har en lycklig familj och tillsammans hade vi nästan 20 spännande år i Chile”, säger Søren.

För nästan tre år sedan ville Kvik Kök att Søren skulle till Costa del Sol – och det ville också han. Det var en spännande möjlighet, som kom ur det blå. Och hela familjen var med på att ta steget. Nästa steg blir att behandla de 150 beställningar och förfrågningar som redan har bockats in för 2024.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.