Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten av stränderna i Spanien, även här på Costa del Sol. En del tillfällen har bevisats medan andra typiskt bär prägel av mediernas önskan om att skapa rubriker. För ett tag sedan evakuerades t ex en strand i Fuengirola på grund av ett hajlarm. Men trots att många människor befann sig vid platsen när detta ska ha ägt rum var det ingen som i efterhand lyckades visa ett foto på hajen och ingen annan än personen som slog larm såg hajen. Myndigheterna var snabbt ute med att kommentera till media att det inte finns hajar i Medelhavet – så ingen orsak till panik. Men är det sant?

Detta tar vi en närmare titt på i denna artikel.

En sak som kan sägas på en gång är: Det finns hajar i Medelhavet. Och ganska många till och med. Antalet registrerade arter i Medelhavet uppgår till 46–48, lite beroende på vilken auktoritet eller forskare man hämtar fakta från. Av dessa kan cirka 15 arter bli upp till 2,5 meter eller mer och kan möjligtvis vara farliga för människor. Här betonas möjligtvis då det är viktigt att tänka på att risken för att bli attackerad av en haj i Medelhavet och längs Costa del Sol är försvinnande liten. Faktiskt så liten att det nästan går att säga att den är obefintlig. Antalet hajattacker som registrerats sedan 1899 och fram till i dag uppgår till cirka 60 stycken och de flesta av dessa har resulterat i inga eller bara små skador, och bara en handfull har slutat med dödsfall.

Ser man lite närmare på vilka hajarter som står bakom attackerna i Medelhavet är det blåhajen och den stora samt snabba makohajen. Den skräckinjagande hajen från filmvärlden – vithajen – har också varit involverad, men bara ett fåtal gånger. De få attacker som ägt rum i Medelhavet har oftast skett längs med Italiens kust och det är också där som det senaste registrerade dödsfallet av en hajattack ägde rum. Det inträffade 1989 då en dykare dödades av en vithaj.

I områdena kring Costa del Sol måste man hela vägen tillbaka till 1986 för att hitta en hajattack. Då blev en surfare attackerad och skadad av en vithaj i Tarifa. Dock inträffade händelsen på atlantsidan så det räknades inte in i statistiken för Medelhavet.

Med åren rapporteras allt färre observationer av hajar i Medelhavet. Detta beror på de senaste årens överfiske av hajar – mest beroende på den stora kinesiska efterfrågan på hajfenor, då hajfenssoppa nu är populärare än någonsin tidigare. Detta i sig har sin förklaring i att medelklassen i Kina växer – förr var det inte lika många som hade råd att köpa hajfenssoppa.

Behandlingen av hajar när de fiskas är grym – hajarna stympas levande varefter de dumpas tillbaka i vattnet. Utan sina fenor kan de inte simma varför de sjunker som en sten till botten, där de sedan långsamt och plågsamt blöder till döds.

En hajfena består av brosk och det finns ingen vetenskap som stöder att hajfenor skulle bota cancer, andra sjukdomar eller ge större mandom. Dessutom finns det nästan ingen näring i hajfenssoppa.

Faktum är att hajar är viktiga i det marina ekosystemet, men många arter hotas nu av utrotning.

En av få platser i Medelhavet där man kan se hajar i grunt vatten är i en vik utanför Marmaris i Turkiet, dit det varje år i maj kommer stora honor av arten högfenad haj för att föda. Resten av året håller de sig på djupt vatten.

Risken för en hajattack, liksom chansen att ens se en haj, när man befinner sig på Costa del Sol är alltså minimal. Många dykarföretag genomför flera dyk om dagen utan att de någonsin sett en haj i dessa trakter.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.