Jag börjar skriva den här artikeln den 14 oktober 2021 – det datum som Världshälsoorganisationen (WHO) utsett till Världssyndagen under parollen ”älska dina ögon”.

Världssyndagen äger rum vartannat år, den andra torsdagen i oktober. I år är det fjärde gången som den äger rum, varför jag valt detta tema för denna artikel.

Trots att man säger att ögonen är våra fönster till omvärlden, tänker de flesta av oss inte speciellt mycket på synen i vardagen. Vi tar för givet att vi kan se vår omgivning, se maten vi äter, naturen, människor, djur, bilar m.m.

Ta hand om din syn

Det är oerhört viktigt att du tar hand om din syn. Experter säger att livskvaliteten blir betydligt sämre när vi blir äldre om vi inte kan se.

Kontrollera din syn regelbundet. De flesta av oss tänker först på vår syn och vad vi kan göra för att bevara och hålla den så god som möjligt när våra armar börjar bli för korta för att läsa t ex En Sueco och vi uppfattar inte saker lika skarpa som förr, och det kanske till och med börjar bli en utmaning att köra bil. Då är det hög tid att besöka en duktig optiker eller ögonläkare, eller kanske bägge. Men innan det går så långt och/eller samtidigt, finns det mycket som du själv kan göra för din ögonhälsa.

Grå starr

En av de vanligaste ögonsjukdomarna som kommer med åldern är grå starr, även kallad katarakt. Den börjar vanligtvis smygande, oftast efter att du fyllt 65 och den startar med en suddig syn som långsamt förvärras. Grå starr är så vanligt att det genomförs över 120 000 grå starroperationer i Sverige varje år.

Grön starr

Detta är en ögonsjukdom som också ofta är åldersrelaterad. Det finns många olika sorters grön starr, som förekommer i alla åldrar. Den åldersrelaterade är den vanligaste. Det uppskattas att 200 000 svenskar har sjukdomen i dag, och hälften av dem vet inte om det. Ungefär 5-6 procent i åldern 65-75 har grön starr. Vem som helst kan drabbas av grå starr, men ärftlighet har en viss inverkan.

AMD

Macula degeneration kallas även AMD, och även detta är åldersrelaterat, men mycket forskning visar att AMD kan förebyggas eller fördröjas med rätt kost och kosttillskott.

Torra ögon

En av de vanligaste ögonsjukdomarna är torra ögon. Det ger en känsla av att ögonen är trötta och känns torra samt irriterade. En del kan också uppleva en brännande eller stickande känsla. Tyvärr ökar förekomsten av tillståndet med åldern, och det kan också bero på allergi. En särskilt utsatt grupp är de som jobbar framför en dator större delen av dagen.

Andra ögonsjukdomar

Ett annat obehag som ofta uppträder hos äldre är rinnande ögon.

Andra vanliga ögonproblem är t ex långsynthet, närsynthet eller grumlingar – eller ”flugor” – i synfältet, som måste kontrolleras och följas upp regelbundet.

Hälsosam kost för dina ögon

Det finns en klyscha som vi alla känner till: ”morötter är bra för ögonen”. Men det stämmer faktiskt – morötter innehåller många A-vitaminer som är bra för ögonen. A-vitamin kan också hjälpa vid nattblindhet, men det finns också många andra livsmedel som hjälper ögonhälsan. Vi ska vara speciellt uppmärksamma på livsmedel rika på C-vitaminer, E-vitaminer samt zink och koppar.

Förutom morötterna är det bra att äta mycket ägg, som innehåller mycket proteiner, karotenoider och A-vitaminer. Ät även gröna grönsaker, lök, sötpotatis och pumpafrön.

De gröna bladgrönsakerna som grönkål och spenat samt broccoli, avokado, sparris är fyllda med viktiga karotenoider, speciellt lutein och zeaxanthin, som är bra antioxidanter för dina ögon.

Orange frukter som aprikoser, gärna torkade, bananer, mango, melon och äpplen är också bra för synen tack vare deras innehåll av zeaxanthin och lutein.

Hasselnötter, mandlar och fiskleverolja är rika på E-vitaminer, som är bra för ögonen.

Välj kött av bra kvaliteter, gärna ekologiskt. T ex kyckling, kalkon, nötkött och lamm, som innehåller mycket bra mineraler samt bland annat aminosyran taurin, som eventuellt kan hjälpa till att förhindra eller senarelägga grön starr.

Fet fisk som lax, makrill, hälleflundra och sardiner är bra för ögonen. Skaldjur innehåller mycket selen. Alla hjälper till att stärka näthinnan och cellmembranen i ögonen och minska ögoninflammation.

Kom också ihåg de hälsosamma kostfibrerna som t ex chiafrön, som innehåller mycket kostfiber samt omega 3-fettsyror och proteiner.

Begränsa din konsumtion av

Använd inte för mycket salt och välj ditt salt noga som t ex Himalaya salt.

Undvik snabbmat och hårt stekt mat.

Det är också viktigt att undvika livsmedel som innehåller glutamat (E 621), som ofta används som smakförstärkare. Glutamat misstänks orsaka skador på näthinnan (retina).

Undvik för mycket alkohol. För mycket alkohol kan belasta levern och i den värld jag är utbildad hör ögon och lever ihop. Dessutom kan det sänka den skyddande nivån av glutation i dina ögon. Glutation är en kraftfull antioxidant som hjälper till att förhindra grå starr.

Undvik alla konstgjorda sötningsmedel, speciellt aspartam. Ska du använd lite sött, använd du eventuellt kokossocker, som smakar gott samtidigt som det innehåller mycket mineraler. Du kan också söta med lite äppeljuice eller mosad banan. Vill du ha någonting sött om eftermiddagen, välj då en mörk choklad.

Kosttillskott

Friska ögon kräver många näringsämnen fyllda med antioxidanter.

  • Som alltid är det bra att ta en multivitamin/mineralprodukt av god kvalitet som bas.
  • Till det en bra omega 3-produkt vid behov, eventuellt i kombination med omega 6 och 7, gärna 2 g dagligen. Lider du av torra ögon kan denna kombination ofta hjälpa, liksom att den minskar risken för andra ögonsjukdomar som t ex näthinna (retina).
  • Det är också en bra idé att komplettera med ett komplex av alla aminosyror. Förr var de bästa kombinationerna i pulverform och dessa smakade lite speciellt, men nu finns hela spektrumet som kapslar.
  • Aminosyran Taurin finns i hög koncentration i ögat. Taurinbrist kan minska näthinnans funktion. Daglig dos är 500 mg.
  • Cystein i NAC-form är också viktigt för näthinnan.
  • A-vitaminer är bra att ta lite extra av (är du är gravid måste du tala med din läkare först). A-vitaminbrist kan leda till nattblindhet och torra ögon. Du kan eventuellt ta andra karotenoider som omvandlas till A-vitamin.
  • Lutein och Zeaxanthin går hand i hand i olika kosttillskott. Att ta dessa antas reducera många ögonsjukdomar som t ex nätthinnesjukdomar, grön starr (makuladegeneration) och grå starr (katarakt).
  • C-vitamin anses vara en mycket viktig antioxidant, eftersom koncentrationen av C-vitaminer är speciellt hög i ögat, så ett extra tillskott på 1 gram kan vara bra att ta.
    Kom ihåg att om du röker så förbrukar du 25 mg C-vitamin per cigarett. C-vitamin bildar kollagen som stärker kapillärerna runt näthinnan (retina) och antas hjälpa mot grå starr.
  • Zink hjälper till att minska risken för nattblindhet, så ta eventuellt ett extra tillskott.
  • E-vitamin fungerar speciellt bra ihop med C-vitamin och tros kunna hjälpa till att förebygga olika ögonsjukdomar.
  • Selen fungerar mycket bra ihop med C- och E-vitamin.
  • Coliter heter en produkt – ögondroppar, som jag själv tycker är oerhört bra när ögonen känns torra eller irriterade, eller om jag har varit vid havet, där solljus i kombination med vit sand har varit starkt för ögonen. Dropparna hjälper direkt. De innehåller växtextrakt från kamomill, trollhassel och ögontröst.

Tips

Precis som att det är bra att hålla vår kropp i form är det också viktigt att hålla ögonen i form. Det kan du göra med några enkla övningar, som är bra att införa som en vanlig morgon- och kvällsrutin.

Värm ögonen genom att hålla dina varma handflator mot ögonen. Gör detta några gånger och rulla sedan runt ögonen ca tio gånger. Börja med att titta upp och rulla hela vägen runt. När du har gjort det tio gånger rullar du ögonen åt andra hållet.

Skriv upp i din kalender vilket datum du börjar och märk skillnaden efter en månad.

Sitter du framför datorn flera timmar om dagen är det bra att blunda flera gånger om dagen. Det låter enkelt, men det kan hjälpa dina ögon att inte bli överansträngda. Jobbar du hela dagen framför datorn – ta några korta pauser. Det ger dina ögon en möjlighet att vila lite.

Tillräckligt med god nattsömn är viktigt för hela kroppen, även ögonen.

Simmar du ofta i pool med klorvatten bör du se till att använda bra, tätslutande simglasögon.

Se till att ha bra belysning där du arbetar och läser. Undvik att uppehålla dig längre perioder i utrymmen upplysta av lysrör.

Röker du – sluta, om inte annat så för dina ögons skull. Rökare löper större risk att få grå starr (katarakt) och AMD (makula degeneration).

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.