Transcom – “Jag ville inte ringa mamma eller pappa för pengar”

Transcom - “Jag ville inte ringa mamma eller pappa för pengar”

Transcoms personalchef, Johanna Dagsdotter Fossell, reflekterar över hur den skandinaviska arbetsmarknaden på Costa del Sol har förändrats de senaste 30 åren.

En snabb sökning på internet räcker för att hitta många jobbmöjligheter för skandinaver på Costa del Sol. Oavsett om du kan två eller tre språk eller bara svenska och har en fallenhet för försäljning, så finns det jobberbjudanden överallt, från Marbella till Nerja. Så var det inte när Johanna valde att flytta till Spanien för över 30 år sedan.

”Mina möjligheter var väldigt begränsade. Jag pratade bara svenska och engelska, och de jobb jag hittade var inom turist, hotell- och restaurangbranschen. Det blev uppenbart att jag var tvungen att lära mig spanska för att öka mina möjligheter. Jag var också väldigt envis på den tiden och jag ville inte ringa mamma eller pappa för pengar. Jag åt hellre bara ett äpple om dagen för att klara mig”, säger Johanna.

I dag arbetar Johanna som personalchef för Transcoms två kontor i Arroyo de la Miel och Torremolinos. Där har fler än 350 personer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Nederländerna hittat en arbetsplats och ”en liten bit av våra hemländer i Spanien”. Det är så Peder Loekken känner för sitt jobb som kundservicerepresentant hos Transcom.

”Min erfarenhet av att flytta till Spanien kunde inte vara mer olik Johannas. Jag kom hit för bara fyra månader sedan med ett garanterat jobb, och det blev väldigt naturligt för mig att arbeta och bo i Spanien utan att kunna prata spanska. Jag har kommit hela vägen från Trondheim, i centrala Norge, och den enda oron jag hade när jag reste hit var att bli lurad. Som tur är har det blivit jättebra”, säger Peder med ett lättat leende.

”När du inte kan det lokala språket i landet där du bor kan du hamna i situationer där företag utnyttjar det, som t ex att de att upprättar ett anställningskontrakt som inte stämmer överens med den spanska arbetsrätten”, konstaterar Johanna. ”Som personalchef försöker jag att alltid komma ihåg de negativa upplevelser som jag hade när jag var i tjugoårsåldern. Jag känner att det är mitt ansvar att skydda våra anställdas rättigheter och skyldigheter, samt se till att de har tillgång till all information för att projicera sina karriärer så långt de önskar. Jag har arbetat hos Transcom i mer än ett år nu, och jag har sett människor komma in i en roll, byta team och bli befordrade. Och det är fantastiskt.”

Transcom är en global soecialist inom kundcervice med fler än 30 000 anställda, i 26 länder, med 69 kontor, som erbjuder tjänster på 33 språk. Företaget har funnits i Spanien sedan 2001 och är baserat i Madrid, Leon, Sevilla och Málaga.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.