På andra sidan: Kan bostadspriserna stiga upp i himlen?

På andra sidan: Kan bostadspriserna stiga upp i himlen?

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Svaret är ja – till och med ett stort JA. Bostadspriserna på Costa del Sol har nämligen inte bara skjutit i höjden, de är ända uppe i himlen, och ingenting pekar på att de nått toppen.

Det är väl okej. Det är trevligt att folk vill komma hit till oss. Att de vill investera, resa och leva. Att leva kan vara farligt, och dagens bostadsmarknad är helt klart inte någonting för fegisar. I dag handlas det inte bara dyrt utan även så snabbt att betänketiden kortats till några dagar och till och med bara timmar ibland – för nästa vecka är bostaden du sett redan såld. Det finns inte längre utrymme för livlinor. I stället rekommenderas man komma ihåg fallskärmen. Det är i alla fall min rekommendation.

Just en fallskärm hade räddat många glada köpare som köpte dyra bostäder med stora lån i solen i mitten och slutet av 00-talet. Ingen som bodde på Costa del Sol hösten 2008 kommer någonsin att glömma bort hur fel det gick. På bara ett års tid gick vi från tillväxt och optimism till konkurser och tvångsförsäljningar. Men det kommer inte att hända denna gång. Detta säger jag bland annat för att bankerna redan spänt ut sina fallskärmar för länge sedan.

De spanska bankerna har lärt sig av tidigare misstag. De hålls till och med korta av den spanska centralbanken och – än bättre – av EU och den europeiska centralbanken. Det finns en hel lista med stränga krav gällande risk och betalningsförmåga som måste följas, varför det inte längre lånas ut till höger och vänster. Som privatperson, oavsett nationalitet, tittar bankerna i dag på dig med helt andra ögon – och de är inte blåögda. Det kan naturligtvis vara både synd och irriterande för förstagångsköpare, som längtar efter att komma in på bostadsmarknaden, att inte få lån, men i grund och botten är det samhällets garanti för att undvika en ny skuldkris – i alla fall en allvarligare sådan.

Så bankerna är förberedda. Det samma gäller byggherrarna. I dag byggs det i takt med efterfrågan och attityden är tydlig: tvivlar man så väntar man. Ett projekt ska vara sålt innan man startar med ett nytt. Så är det bara. Det är just därför som vi i dag bara ser en bråkdel av antalet kranar, grävskopor och cementblandare som annars dominerade landskapet på 00-talet. Så byggherrarna har också lärt sig av sin läxa. Men har du?

I mitt universum behöver du inte vara rädd för stora prisfall på din bostad – eller kommande bostad – under detta decennium. Costa del Sols popularitet har inte nått sin topp ännu – långt ifrån, och vi är till och med nära en vanlig bostadsbrist. Det råder en bostadsbrist som inte kan vägas upp av dagens och framtidens blygsamma nybyggen.

Å andra sidan bör du förbereda dig på stigande räntor, stigande skatter, skyhöga energipriser, inflation, en osäker aktiemarknad, ovisshet kring covid-19 samt osäkerhet kring de ekonomiska följderna av den fullständigt oerhörda mängden pengar som europeiska centralbanken har pumpat ut i samhällena för att få EU-länderna helskinnade igenom pandemin. Faktiskt så står vi mitt i historiens största ekonomiska experiment, och vi kan bara hålla tummarna för att det inte går fel.

Så visst kommer det att bli stökigt. Vi kommer helt klart få saker att hålla ögonen på de kommande åren – på både gott och ont. Allt kan smitta av sig på bostadsmarknaden – främst räntan.

Innerst inne vet vi ju gott och väl att det bara är en fråga om tid innan räntan stiger. Det är helt onaturligt att vi har minusränta och nästan kan låna gratis. Räntehöjningarna väntar precis runt knuten. Det är därför som du inte bör ta för stora lån vid ett bostadsköp på Costa del Sol.

Lyssna på de gamla och kloka – om så bara denna enda gång:

Ska du låna så låna som mest 70 procent. Räcker inte det, så köp någonting mindre och billigare, eller välj den lätta lösningen utan förpliktelser: hyr.

Och när det är gjort – njut av livet. Flytta till Costa del Sol och njut. Du kommer aldrig att ångra det. Du måste bara komma ihåg fallskärmen – innan du hoppar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.