Vad gör jag om jag förlorar plånboken i Spanien?

Vad gör jag om jag förlorar plånboken i Spanien?

Det kan hända vem som helst. Så vad gör man om man förlorar, tappar bort eller om någon stjäl ens plånbok eller väska i Spanien?

Oavsett om du är på besök i Spanien eller om du bor här kan det vara mycket obehagligt och orsaka en massa stress att förlora sin plånbok, för att inte tala om alla de potentiellt besvärliga byråkratiska processer som man måste ta sig igenom för att ordna allt.

Vem som helst kan tappa bort eller få plånboken stulen och även om Spanien är ett säkert land finns det ficktjuvar som beter sig som i vilken storstad som helst i världen. Detta gäller särskilt i de mer turistiga områdena.

Naturligtvis hoppas vi att det aldrig händer dig, men om det gör det – så är det bra att veta vad du ska göra om du förlorar plånboken i Spanien?

Leta

Detta är mer eller mindre självklart, men gå tillbaka till den plats där du förlorade plånboken. Leta ordentligt hemma och i väskor, byxor osv. innan du går till polisen för att anmäla (denuncia) att plånboken är stulen. Börjar du denuncia-processen (mer om detta längre fram) och därefter hittar din plånbok så har du slösat en massa tid och energi på att navigera i den spanska byråkratins underliga system.

I många spanska städer finns det ett hittegodskontor (oficina de objetos perdidos) som du också bör komma ihåg att gå till innan du kontaktar polisen. Det finns många ärliga människor i Spanien, så håll tummarna för att någon hittat din plånbok och lämnat in den.

Spärra dina bankkort

Är du säker på att du inte bara förlagt plånboken någonstans hemma måste du överväga att spärra dina bankkort. Trots att många i dag använder sina mobiltelefoner till att betala är det klokt att spärra dina debit- och/eller kreditkort om någon stulit din plånbok. Se till att ringa din bank så fort du är säker på att plånboken faktiskt är borta.

Gör en ”denuncia”

Misstänker du att din plånbok har stulits bör du så snabbt som möjligt gå till närmaste polisstation för att göra en anmälan (denuncia). Polisanmälan kan också göras per telefon (nödnumret i Spanien är samma som i Sverige – 112) eller online, men förr eller senare måste du ändå gå till polisstationen för att skriva under din anmälan. För det mesta är det alltså lättare att gå till polisstationen på en gång, och att göra det så snabbt som möjligt.

Det är värt att komma ihåg att det är få poliser i Spanien som pratar engelska, så försök, om du kan, gå till polisstationen tillsammans med någon som talar spanska, som kan hjälpa dig. En del polisstationer har en tolk, men det är inte något som man kan ta för givet.

Byt dina id-kort

Har du alla dina bank- och id-kort i plånboken innebär en förlust av den inte bara att du förlorat dina pengar, det innebär också att du inte heller har någon identifikation som bevisar vem du är.

Pass: Befinner du dig i Spanien på semester och förlorar ditt pass (eller nationellt id-kort om du kommer från ett EU-land) ska du kontakta ditt konsulat eller ambassad för att få ett tillfälligt pass för att kunna resa hem.

Körkort: Låg ditt körkort i plånboken ska du gå till trafikverkets lokala kontor i din provins (Jefatura Provincial de Tráfico) och ansöka om ett tillfälligt körkort. Normalt behöver man inte boka tid för detta, men du måste ha med dig en giltig identifikationshandling. Detta är naturligtvis svårt om alla dina identifikationshandlingar har förlorats eller stulits. Om detta är fallet bör du ta med dig officiell dokumentation som anger ditt namn, födelsedatum och dokumentation som även med foto visar att du är du. Du behöver även ha med dig passfoto och betala en avgift på 20 euro. Om allt går som det ska får du ett tillfälligt körkort, som du kan köra med fram till dess att du får ditt permanenta körkort.

NIE: Bor du i Spanien är det troligt att du förvarat ditt NIE i plånboken, och alltså förlorat även detta. Som utlänning är det viktigt att få detta ersatt. För att få ett nytt NIE-certifikat behöver du boka tid (cita previa) hos polisens utlänningskontor (oficina de extranjería). Detta kan göras online, och i menyn på webbsidan väljer du då alternativet dubblett av kort efter stöld eller förlust (duplicado de la tarjeta después de un robo o pérdida).

När du ska ersätta ditt NIE behöver du följande dokument:

– Dokumentet EX-17

– Kvitto på att du betalat avgiften (790/012).

– Original och kopia på ditt pass.

– Tre passfoton.

– Stöldanmälan från polisen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.