Fråga experten: Vilka krav gäller för uthyrning?

Fråga experten: Vilka krav gäller för uthyrning?

Jag äger en lägenhet i Estepona som jag tänker hyra ut veckovis de perioder jag inte själv vistas i lägenheten. Jag har från mäklaren fått veta att jag måste ansöka om en uthyrningslicens och att jag då ska visa något som heter Inflyttningslicens för att kunna registrera mig. Det verkar också finnas en massa andra krav som lägenheten måste uppfylla, t ex att den ska ha luftkonditionering (AC) installerad. Vad gäller egentligen?

Reglerna för uthyrning till turister skiljer sig åt från respektive region och är alltså inte samma i hela Spanien. I Andalusien gäller, enligt Decreto 28/2016, de 2 de febrero, de las viviendas con fines turísticos, att man måste registrera sig i Turistregistret hos Junta de Andalucía om man ska hyra ut till turister, som enligt det andalusiska regelverket innebär uthyrning på kortare perioder än två månader till samma hyresgäst. Efter registrering tilldelas du ett nummer som ska anges bl.a. vid annonsering.

Ett av kraven för registrering är att fastigheten innehar s.k. slutbevis (Licencia de Primera Ocupación), ibland översatt som Inflyttningslicens. Det är ett beslut från kommunen att fastigheten är färdigställd och uppfyller kraven för en bostad. Om du inte har kopia på detta kan det beställas hos kommunen eller ibland kan även föreningen, Comunidad de Propietarios, ha en kopia. Skulle fastigheten av någon anledning inte ha något slutbevis, finns det vissa kommuner som utfärdar ett särskilt intyg att fastigheten uppfyller kraven för bostad, men du måste kontakta kommunen för att se vad som gäller i just ditt fall.

Vid registrering anger du också hur många sovrum du hyr ut och för hur många personer. När du lämnar in ansökan intygar du att du uppfyller alla kraven, vilket myndigheten senare kan kontrollera.

Nedan en sammanställning av kraven som du måste uppfylla:

 • Fastigheten ska inneha slutbevis (Licencia de Primera Ocupación).
 • Alla rum ska ha ventilation och fönster måste ha mörkläggning.
 • Bostaden ska vara möblerad och tillräckligt utrustad för att kunna användas för antalet platser som registrerats. Det ska finnas sängkläder för antal gäster och en extra uppsättning.
 • Fast AC-maskin för kyla i sovrum och vardagsrum under maj-september. Under perioden oktober-april ska det finnas värme.
 • Det ska finnas en förbandslåda.
 • Tillhandahålla gästerna turistinformation såsom information om själva området, restauranger, barer, butiker, mataffärer, vårdcentral i närheten, buss och tågstationer, karta över närområdet.
 • I bostaden ska finnas officiellt reklamationsformulär tillgängligt för hyresgästerna om de vill lämna något klagomål.
 • Städning av bostaden före ankomst och efter avresa.
 • Tillhandahålla telefonnummer som gästerna kan ringa vid akuta frågor.
 • Bruksanvisningar avseende hushållsmaskiner och annan utrustning i bostaden.
 • Informera hyresgästerna om vilka regler som gäller i föreningen, t ex användandet av pool, ev. förbud mot husdjur i området eller rökförbud. 

Observera att du måste ange ditt registreringsnummer vid all annonsering. Det pris som annonseras ska vara totalpriset, inklusive t.ex. AC, el, städning osv.

Du måste skriva avtal/formulär (särskilt formulär finns att ladda ner) med alla hyresgäster som är över 16 år och alla gäster måste identifieras. Avtalet ska tillsammans med passkopia registreras hos polisen inom 24 timmar i ett särskilt register. Många mäklare inkluderar hanteringen i sina tjänster.

Fråga experten
Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.