Castillo de la Calahorra – ett sagoliknande slott i Sierra Nevadas utkant

Castillo de la Calahorra - ett sagoliknande slott i Sierra Nevadas utkant

När jag för första gången hörde talas om slottet i Calahorra, som ligger cirka 60 km öster om Granada, blev jag något överraskad och tänkte: Vad gör ett 500 år gammalt renässansslott i Sierra Nevadas nordliga utkant? Vem har byggt det och varför? Det fanns inget annat att göra än att åka dit upp och se slottet.

Slottet Calahorra ligger i byn med samma namn i närheten av Guadix, och är bara öppet för offentligheten på onsdagar där den vänlige Antonino (som är född på slottet eftersom hans mor var tjänsteflicka där) visar runt. Man kan ringa till Antonino på 958 677 098 innan man åker dit för att försäkra sig om att han har öppet.

Italiensk inspiration
Slottet är det första renässansslottet som byggdes i Spanien och det är byggt ovanpå resterna av ett moriskt fort. Byggherren var Don Rodrigo Díaz de Vivar y Mendoza och han fick slottet i gåva av det katolska kungaparet Isabel och Fernando, som tack för en modig insats mot morerna under La Reconquista. Tillsammans med slottet fick Rodrigo Mendoza också stora jordegendomar runt slottet – det området som än idag heter el Marquesado del Zenete.
Men varför byggde Don Rodrigo ett renässansslott på dessa kalla och gudsövergivna slätter på Sierra Nevadas nordsida? Jo, saken var den att inte heller den här gången kunde katolska präster hålla sig från damerna, och Don Rodrigo var oäkta son till en katolsk kardinal och en hovdam vid det portugisiska hovet. Eftersom han hade italienska rötter tillbringade Don Rodrigo en del av sitt liv hos släktingarna i Italien där han inspirerades av den gryende renässansen, som en kulturell rörelse, vilken sökte sig tillbaka mot klassicismen. Han ville med andra ord införa renässansen i Spanien. När han samtidigt blev vilt förälskad i den vackra María de Fonseca skulle det inte sparas på något, så han ville imponera både på sin nya brud och hela det spanska borgarskapet genom att bygga något helt unikt.

Ovän med drottning Isabel
Han skrev till italienska arkitekter och beställde marmor från stenbrottet i Carrara och andra fina byggnadsmaterial från Italien. Bygget påbörjades 1509 men på den tiden var det inte så enkelt att få ett lass marmor från Carrara till Calahorra. De italienska arkitekterna var till att börja med inte så snabba och Don Rodrigo kunde inte vänta på att varken ritningar eller byggnadsmaterialet skulle komma fram. Då han under tiden blev ovän med drottning Isabel angående sitt (hemliga) äktenskap med María de Fonseca (som drottningen hade lovat bort till någon annan) hastade det med att få fästningen färdigbyggd. Alltså kom bygget igång innan ritningarna och byggnadsmaterialet kommit från Italien.
Don Rodrigo fick därför hålla till godo med lokal sten till ytterväggarna och en del av grunden fick byggas om när ritningarna äntligen kom fram, eftersom det inte fanns plats för den stiliga trappan. Utifrån liknade slottet en fästning med sina 4 runda torn, nästan inga fönster och bara en enda liten port. Men invändigt liknade det ett fint renässansslott med en elegant inre patio (cortile), med pelargångar i två våningar och en magnifik marmortrappa. När man står inne i "cortilen" (gården) kan man tydligt se att det inte finns någon marmor i den nedersta pelargången, medan den övre är vackert utsmyckad med marmor, för nu hade äntligen marmorn anlänt.

Snö och plogade vägar
Den snabbaste vägen till Calahorra är utan tvekan att ta motorvägen till Granada och därefter fortsätta motorvägen till Murcia – efter Guadix svänger man av till höger mot Calahorra.
Men vi ska inte den här vägen för vi har sett att man också kan köra över Sierra Nevada, den enda vägen som korsar bergskedjan från syd till nord, nämligen den som går uppför Puerta de la Ragua. Puerto de la Ragua ligger på 2 000 meters höjd, det är alltså rätt högt, skulle jag vilja säga. Det faller en massa snö här uppe och då vi närmar oss från söder finns det varningsskyltar om att vi ska ha snökedjorna på. Men det var ett falskt alarm och vägen var fint plogad – det blir den vanligtvis väldigt fort då vägen är viktig för trafiken över bergskedjan.
Då vi kommer till Puerto de la Ragua (det var den första december) var det 6 minusgrader och 15 cm snö. Det var en vacker syn.

Ett välbevarat slott
Så fort man har passerat passet går vägen brant utför och man har en fantastisk utsikt över slätterna på Sierra Nevadas norrsida. Inom kort får vi syn på El Castillo de Calahorra, som ligger på en höjd i närheten av byn och ser mycket vacker och lockande ut. Vi kör in i byn, som inte är så bra skyltad, så vi får improvisera och parkera bilen någonstans i närheten av slottet. Men vi hittar stigen till slottet utan några problem.
När vi följer stigen uppåt och närmar oss ingången ser vi att det står en man och väntar på oss. Det är den trevlige Antonino, som den här vintriga onsdagen inte har många besökare och därför är han glad för att få lite sällskap. Vi får en helt fantastisk guidning på Antoninos slott (det är inte hans, men så känner han det – slottet är idag privatägt av ättlingar till Don Rodrigo).
Slottet är mycket välbevarat trots sina nästan 500 år (det påbörjades 1509 och blev färdigt 1512) och inredningen präglas av att det både var en fästning och privat bostad. På bottenvåningen höll en del soldater till och på första våningen bodde herrskapet. Det finns idag inga möbler på slottet, men man kan se matsalen, salongerna och sovgemaken och man får själv möblera rummen och hänga upp gobelängerna i fantasin. Det är förbjudet att fotografera inne på slottet, så vill man se det, får man besöka det. Man kan se lite av interiören och läsa mer om slottet på: www.calahorra.info/uk/calahorra4.html.

Besök även grotthotellen
Det är kallt på slottet den här vinterdagen och efter en timmes rundvisning är vi redo för att åka ner till byn och värma oss på en av restaurangerna. På huvudgatan, efter att ha passerat kyrkan, finner vi en härlig spansk restaurang där vi kan bli värmda både in- och utvärtes. Den har en mysig inredning och maten är god, så vi har inget att klaga på.
Om man vill utöka sitt besök i Calahorra/Guadixområdet, rekommenderas det att man försöker bo på ett av grotthotellen i Guadix. Jag har inte själv gjort det, men Kristian och Birthe har gjort det och de var mycket glada över att ha fått sova i en trevlig grotta. Titta in på www.andalucía.com/cavehotel
Det finns möjlighet att få uppleva större delar av denna utflykt med skandinavisk guide, då Ruta Solar arrangerar en resa till detta underbara utflyktsmål den 23 mars med övernattning i en grotta i Guadix, samt besök på El Castillo. För närmare information samt bokning kontakta Ruta Solar i Fuengirola på telefon 952 47 99 54 och fråga efter svenska Sofia Sohlberg.

Av Else Byskog

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.