Känn din stad: Så du trodde du kände Torremolinos?

Känn din stad: Så du trodde du kände Torremolinos?

Huvuddelen av staden ligger högt upp på en klippa där man förr i tiden var väl skyddad mot fienden. Den här backen leder ner till strandområdet El Bajondillo. Andra stränder är Los Álamos, Playamar, La Carihuela, Montemar och El Saltillo.

Stadens namn är sammansatt av Torre och Molinos. Staden har fått namnet från den tiden när här fanns många vatten- och spannmålskvarnar. De första skulle vara byggda av morerna.
Här ses det enda kvarvarande kvarntornet, som utgör bakgrunden till en restaurang.

Historiker tror att det har bott människor här sedan stenåldern. Byn Torremolinos ses för första gången på en karta 1746.
Torremolinos blev en självständig kommun 1988 då staden bröt sig ur och lämnade Málaga. Här ses rådhuset där borgmästare Pedro Fernández Montes (PP) har regerat sedan 1995.

Staden har bergen Sierra de Mijas i ryggen och vänder sig ut mot bukten Bahía de Málaga, här sett från La Carihuela. I det tidigare fiskesamhället huserar nu ett otal små och stora – några blygsamma, andra fantastiska -fiskrestauranger längs med den två kilometer långa stranden.

Det bästa med Torremolinos är de många vackra människorna som kommer hit, anser torremolinosbon Andrés García.

Stadens äldsta och säkert en av kustens allra första bensinstationer är dessvärre i förfallet skick.

Museo del Tatuaje El Templo, ett museum fokuserat på tatueringar är stadens enda museum. Det är det första av sitt slag i Spanien.
Museet ligger på Plaza de la Gamba Alegre.

Tapasbaren La Bodega på Calle San Miguel specialiserar sig som så många andra av stadens matställen på friterad fisk och skaldjur. Man sitter här vid små, låga bord.
Annars är nog Torremolinos bästa restaurang El Med.

Lite bisarrt kanske, men kyrkogården vid kyrkan San Miguel är faktiskt en upplevelse. I de flesta städer ligger kyrkogården utanför staden, men i Torremolinos får de avlidna lov till att vila i stan och till och med nära klippan som vänder sig ut mot havet.

Torremolinos har under många år varit känt för sin gay-miljö och nu gör den annars så konservativa kommunen ett stort arbete med att föra fram stan som "gay-friendly".
Speciellt i området La Nogalera finns det många barer för homosexuella, i synnerhet för män. Här ses baren Malú på Calle Guetaria i närheten av La Nogalera där både kvinnor och män är välkomna.

Från församlingskyrkan, Parroquia Ntra. Sra. del Carmen i La Carihuela förs statyn av Jungfru María varje år under Feria del Carmen som arrangeras i juli, ut på havet för att välsigna fiskarna och andra sjöfarare.
Kyrkan ligger på en parallellgata till strandpromenaden.

Medlemmarna av det kända rockbandet Danza Invisible kommer ifrån Torremolinos och kommunen har uppkallat en gata efter gruppen.

(CAMPANA)
Stadens äldsta bar är La Campana, från 1957, där vin och sherry serveras från träfat. Den mest populära är Pedro Ximenez eller Pedro Ximen, som den nu kallas.
Vid något tillfälle förlorade namnet sin sista stavelse och ingen vet när eller varför, berättar innehavaren Pepe Muriel.

En bön om fred skriven av San Francisco till Jesus är uppsatt vid den lilla helgedomen som finns i en husmur mitt i staden.

Fakta om Torremolinos
Yta: 20 km²
Invånare: cirka 66.000
Omkring 130 olika nationaliteter
Kuststräcka: 7 km
Avstånd till Málaga centrum: 13 km
Skyddshelgon: San Miguel (firas i september)
www.ayto-torremolinos.org

Nästa stad i serien Känn din stad
I nästa nummer beger vi oss till Estepona. Känner du till en plats som du gärna vill dela med dig av till andra läsare så skicka gärna ditt tips till info@ensueco.com.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.