På rätt bar vid rätt tidpunkt – hur man får saker och ting gjort i södra Spanien

På rätt bar vid rätt tidpunkt - hur man får saker och ting gjort i södra Spanien

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I många länder tillhör smeder en svunnen tid, men här i Andalusien kan du fortfarande hitta aktiva smeder. För några månader sedan letade min man och jag efter en smed, som kunde göra ett järnstativ. Vi fick veta att den lokala smeden låg bara några hus från torget i vårt kvarter. Om mästaren inte var där skulle vi säkert hitta honom på baren. Som förväntat var dörren låst, så vi gick tillbaka till baren, där han normalt håller till. Nej, smeden var inte där heller, sa servitören, men om vi bara väntade un ratito (en liten stund) så skulle han nog dyka upp. Vi gissade att han drev sitt företag från ett av borden inne på baren.

Bara några minuter senare kom en andalusisk version av en cowboy in, denna dag utan häst, och detta kunde inte vara någon annan än den beryktade lokala smeden. Som vanligt hade han kommit till baren för att släcka törsten och göra affärer. Vi presenterades av servitören och berättade för smeden vad vi behövde med hjälp av en skiss på en servett. Den slutgiltiga designen samt priset diskuterades samtidigt med den andra cervezan och det muntliga avtalet ingick innan hans tredje tubo (högt glas med öl). När vi ett par dagar senare gick förbi baren ringde han oss från sitt barkontor och sa att stativet var färdigt. Han kunde leverera det, sa han, eller så kunder vi hämta det själva, om vi föredrog det. Vi gissade på att han inte menade från baren?

Naturligtvis görs inte alla andalusiska affärsavtal på barer. Det finns ju även kaffebarer…

När vi, då det begav sig, flyttade till Spanien, hade vi bestämt möte med en av de lokala bankerna för att öppna ett bankkonto. Mötet var bokat till kl. 11. Då vi var naiva nykomlingar kom vi i tid till den avtalade tiden, någonting som ju sällan sker i Europas södra delar.

Arbetsplatsen för den anställda som vi skulle möta var placerad nära ingången och hade plats för en egen kö. Men platsen var tom. Efter en liten stunds väntan frågade vi en annan medarbetare på banken om han kunde hjälpa oss. Vi förklarade att vi hade stämt möte med señor vad-han-nu-hette kl.11. Då det nu hade gått 20 minuter sa han åt oss att inte bekymra oss. Han hade bara gått ut för frukost, och skulle vara tillbaka innan kl. 12.

Nu är vi inte så godtrogna längre. Nu bokar vi aldrig möten vid spansk frukosttid. Alla utlänningar som bott här i Spanien ett tag vet att alla anställda försvinner för deras ”medfödda-rätt-att-äta-frukost-på-arbetstid”-rast, vilket tar ca 60 minuter och sker någon gång mellan kl. 10 och tidig eftermiddag. Vi lärde oss även att undvika postkontoret runt frukosttid, då kön är oändligt lång och endast en lucka är öppen, med en extra sur medarbetare, som längtar efter sin andra kopp kaffe.

Så vad gör man? Om ens ärende är så viktigt att man inte kan vänta, kan man alltid leta upp personalen på dennes favoritcafé och försöka få svar på sina frågor om ett lån eller rapportera om kreditkortsbedrägeri över en café con leche. I ett sådant fall är det kutym att betala för medarbetarens frukost. Detta betraktas inte som en muta, utan som ren vänlighet.

Jag säger inte att alla affärsavtal på dessa breddgrader görs på barer och caféer, men det sker titt som tätt.

Orsaken till detta är enkel; tapasbarerna är Andalusiens ryggrad och många spanjorers andra hem. Våra lokala barer öppnar kl. 9 på morgonen, då stammisarna kommer för att dricka dagens första anís. Det verkar också som om samma personer sitter där vid stängningstid.

Folk tar med familj, vänner och hundar till baren. Barer är platsen där man får information om lokala bröllop, skilsmässor, begravningar, byggprojekt, politiska demonstrationer och naturligtvis de senaste skandalerna och annat skvaller. Affärsavtal signeras på andalusiska barer hela tiden.

Än så länge bedriver min man och jag inget företag från den lokala baren, men nu vet vi i alla fall var avtalen ska göras och vart man ska bege sig för att få svar på saker och ting här i södra Spanien. Det är helt otroligt vad man kan göra om man bara är på rätt bar vid rätt tidpunkt.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco