Övernatta i en äkta medeltidsborg Parador de Zafra

Övernatta i en äkta medeltidsborg Parador de Zafra

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Är du nyfiken på att övernatta på ett kloster, ett palats eller en historisk borg?

Paradores är inte bara en kedja med spanska statsägda lyxhotell utan några av landets mest unika historiska monument som gjorts om till hotell i restaurerade palats, kloster, borgar, herrgårdar och slott. Ordet Parador kommer från det spanska verbet ”parar” som betyder att stoppa eller stanna. Konceptet bakom kedjan är att öppna dessa kulturskatter för allmänheten genom att använda intäkterna från hotellen till att bevara de historiska byggnaderna. Samtidigt ligger paradorerna ofta i städer och på platser som är värda att besöka. En Sueco har besökt det mindre kända, men inte desto mindre intressanta, Parador de Zafra.

Spaniens första parador grundades av Kung Alfonzo XIII år 1928 i Sierra de Gredos, i ett försök att öka den nationella turismen. Den kungliga turistkommissionen började leta efter fina historiska byggnader och naturpärlor och sedan dess har det i Spanien etablerats nästan 100 paradorer utspridda över hela landet. Paradorer finns ibland annat topp tio Unesco-världsarvsstäder: Toledo, Segovia, Ávila, Alcalá de Henares, Salamanca, Córdoba, Santiago de Compostela, Cuenca, Cáceres och Mérida. Andra paradorer ligger i nationalparker eller unika moderna byggnader, men de flesta är trots allt historiska byggnader, som Hostal de los Reyes Católicos i Santiago de Compostela, som byggdes 1499 som ett pilgrimshärbärge, som dessutom sägs vara världens äldsta hotell!

En av de många paradorerna som är värd ett besök ligger i den lilla staden Zafra, mellan Sevilla och Mérida, drygt tre timmars körning från Málaga. Staden, som även är känd som ”lilla Sevilla” ligger på en strategisk plats utmed Ruta de la Plata – eller silvervägen (som dessutom utgör en del av Camino de Santiago) i Badajoz-provinsen, i regionen Extremadura.

Parador de Zafra hette från början Alcazar de los Duques de Feria, som var namnet på den adelsfamilj som byggde och bodde i denna borg. Borgen stod färdig 1443 efter order från hertig Lorenzo Suárez de Figueroa, som tack vare sitt stöd till kungen erhöll både titel och stora markområden att härska över. Många historiska personligheter har besökt denna borg. En av dessa är den kända eller kanske beryktade Hernán Cortés, som övernattade här innan han seglade iväg för att erövra ”den nya världen” år 1516.

Här handlar det helt klart om en fästning. Det är bara att lyfta blicken för att förstå att man är på väg in i medeltiden, med borgens torn rakt över ens huvud och vapenskölden ovanför huvudingången. Härifrån kommer man in till en stor inre gårdsplan med en fontän i mitten och klassiska valv runt omkring. När solen gassar är öppningen i taket täkt med vita segel för att ge skydd för hettan, vilken gör att innergården är sval och perfekt för att inta en aperitiff eller en utsökt middag i solnedgången. Ursprungligen var alla väggar gjorda av sten, men på grund av sommarvärmen i trakten täcktes de inre väggarna med svalkande vit marmor redan på 1600-talet.

För att verkligen få en känsla av att resa tillbaka i till medeltiden bör man be om att få en guidad tur med den välinformerade guiden Rachel. Hon tar med en runt i de smala gångarna högst upp på borgsmuren, där det finns utkiksposter, torn och försvarvärn. Ett av tornen, som har originalväggmålningar från 1400-talet, skyddade adelsfamiljen när borgen en gång överfölls. ”Soldaterna hällde förresten aldrig kokande olja ned på fienden. Oljan var nämligen alldeles för dyr för det”, informerar Rachel. Från taket har man fin utsikt över staden och landskapet runt omkring, där hertigens män snabbt kunde varna om fienden närmade sig i horisonten.

Så nästa gång du vill göra en resa i adelsmäns och riddares fotspår är det ett bra tips att styra kosan mot Zafra och besöka denna majestätisk medeltida borg, och kanske kan du till och med övernatta i sviten där hertigen själv sov under ett välvt och förgyllt tak.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco