Stora faror som lurar i naturen

Stora faror som lurar i naturen

alt

Även om det inte finns livshotande ormar i den spanska naturen, så finns det andra stickande eller bitande småkryp. Råttor sprider sjukdomar, men desto farligare är det gift som sprids i naturen för att bekämpa råttorna. Just nu läggs mycket råttgift ut i naturen. Råttorna verkar vara på flykt undan hettan och söker sig nu allt närmare bosättningar

Många tror att dagens råttgift är ofarligt både för människor och alla andra djur än för råttorna. Resonemanget är både ologiskt och felaktigt. Om du ser din hund stå med en påse innehållande råttgift i munnen, försök få den att kräkas genom att lägga en tesked senap långt bak på dess tunga. Om du inte får den att kräkas, åk till närmaste veterinär som ger hunden kräkmedel. Vid misstanke om att din hund eller katt ätit råttgift bör det genast läggas in en långvarig behandling med K-vitamin. Vänta inte tills symptomen kommer, eftersom det oftast då är försent.

Getingbett är vanliga men oftast helt ofarliga. Ibland kan både djur och människor utveckla allergi mot getingbett som i lindrigare fall tar sig uttryck i en akut svullnad. I svåra fall kan de ge uphov till en kraftig reaktion, som kan leda till sänkt blodtryck, som obehandlat leder till chock och död. Lindriga symptom kan kureras med receptfria mediciner.
Till katter kan en tablett Polaramine R (innehåller 12,5 mg diphenhydramin) ges och till hundar 50 mg hydrocortisontabletter. Till en liten hund ges en tablett, till en medelstor ges två tabletter och till en stor hund ges tre tabletter.

Sitt rykte till trots är både skopionen (escorpion, alacran) och tarantellan (tarantula) ofarliga, men deras bett gör fruktansvärt ont.
Snabb lindring fås genom att lägga is på bettet. De flesta spanska spindelarter är helt ofarliga, men det finns åtminstone en, Svarta Änkan (latrodectus mactans, viuda negra), som kan vara farlig. Sitt dramatiska namn har den fått av att den dödar sin make efter parningen. Dess bett är inte livsfarligt, men på bettstället bildas ett djupt och krateraktigt sår.
Spindelns gift försör vävnaden kring bettet varför såret snabbt blir infekterat. Detta bör behandlas med både cortison och antibiotika.

Tusenfotingen (Escalopendra) kan också vara farlig. Den kan bli upp till 15cm lång och är gulbrun till färgen. Liksom skropionen och tarantellan trivs den på steniga och torra platser. Dess bett gör väldigt ont och leder till infektion och djupa blödningar. Som första hjälp kan ges cortison och framförallt antihistamin, som bör finnas i varje hund- och kattägares husapotek. Det kan också vara bra för hundägare att ha dessa med sig på vandringar i skog och mark.

Den söta pinjemasken, som på våren klättrar ner från pinjeträden och i processioner långsamt tar sig fram mot ett okänt öde kan väcka ömma tankar hos både djur och människor. De väcker hundarnas nyfkenhet. De vill leka med maskarna och slå till dem med tassen. Då går pinjemasken ”sönder” och avsöndrar ett gift, som svider kraftigt, då det kommer i kontakt med hundens hud. För att lindra detta börjar hunden slicka på stället där det svider och får giftet i munnen. Här förorsakar giftet stora och farliga vävnadsskador. Bland annat kan delar av tungan frätas bort. Detta är en nödsituation där hunden snabbast möjligt bör komma under vård. Som första hjälp kan du försöka skölja hundens mun med rikligt med vatten. Giftet är också farligt för oss människor så tänk på att skydda dina egna händer.


Susanne Kamu
Skandinavisk Smådyrsklinik
Leg.vet, D.V.M.
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333



Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.