Dela

En 60-årig man hade en avtalad tid hos mig. Anledningen var att hans fru och barn hade tjatat på honom att han skulle kontakta mig som öron-, näs- och halsläkare. Familjen hade kommit på att de ofta måste upprepa vad de sade till honom. Patienten själv tyckte inte det var så illa. Han ansåg att barnen och speciellt barnbarnen pratade otydligt och slarvigt. Han berättade att han utan problem kunde följa nyheterna på TV. Men han var tvungen att medge att när det var bakgrundsmusik eller buller var det svårare att förstå. Vidare berättade han att i sällskap med många människor hade han problem med att förstå vad som sades. Under den senaste tiden gick han inte så ofta hem till andra, eller till föreningar. Problemet var nämligen att han hörde vad de sade, men förstod inte vad som sades. Hörseln var enligt patienten lika bra på båda öronen. Han hade också besvär med öronsus men var inte yr. Två av hans bröder har hörapparater.
Vid undersökningen blev det borttaget lite öronvax. Genom att ta ett audiogram, (hörseltest) fann jag att patienten hade en symmetriskt nedsatt hörsel och att han bäst skulle bli hjälpt med en hörapparat för båda öronen.

Lite mer om nedsatt hörsel hos äldre:
Många äldre människor har problem med sin hörsel. I åldersgruppen 55 till 65 år har cirka 15 % nedsatt hörsel, som i sin tur kan ge problem i kommunikationen med andra. I åldern 65-75 år är det cirka 30% och över 80 år cirka 50%.
Presbyacusis uppstår på grund av att hörselorganet och hörselnerven också är med i åldrandeprocessen. Man kan få tidig nedsättning av hörseln om man använt vissa mediciner, haft öronproblem eller arbetat i buller.
I en situation där två personer talar med varandra utan bakgrundsmusik eller brus går det vanligtvis bra att kommunicera. Problemen uppstår när man är i sällskap med många människor som pratar i mun på varandra eller i ett rum med dålig akustik, som i en kyrka eller liknande lokaler.
Patienterna klagar också ofta över att de inte kan höra dörrklockan eller telefonen. Cirka 30% har öronsus och vanligtvis vänjer man sig vid det.
Bästa behandlingen av Presbyacusis är en hörapparat som är individuellt anpassad. Idag har vi digitala apparater som ställs in med hjälp av en dator. Innan man anpassar en apparat till en patient måste man vara säker på att patienten är motiverad till att använda apparaten.
Det var länge sedan hörapparaterna bidrog till att "skämma" ett utseende. Nu har man små apparater inne i örongången eller en liten apparat bakom örat som nästan inte syns.
Det viktiga är att man återigen kan hör vad som sägs, och på så sätt kommer ut ur sin isolering. Hos patienter med en allvarligare hörselnedsättning kan man i vissa fall inplantera en elektrod i hörselorganet (cochlear inplant).
Det finns olika produkter som kan vara ett hjälpmedel i hemmet om man hör dåligt. Ett hjälpmedel är att man bättre kan höra TV:n och radio. Det finns också apparater som talar om att telefonen ringer eller att det ringer på dörren.

Av Steinar Hofstad, öron-, näs-, halsläkare vid Xanit internationella sjukhus

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.