Nyårsföresatser 2010 – förändring och viljestyrka

Nyårsföresatser 2010 - förändring och viljestyrka

Vi har börjat på år 2010. De flesta av oss har garanterat börjat året med ett eller flera nyårslöften. Det gäller bara att ha viljastyrkan att genomföra dem när vardagen är här igen.

Jag är säker på att nästan alla, någonstans inom oss själva, känner att den tid vi lever i är fylld med förändringar med många växlingar och reformer som vi snarare anar i vårt inre än kan nämna med konkreta exempel.

Vi lever med krisen inom klimat, hälsa, fattigdom, finanser, livsmedel, säkerhet m.m. Ofta känner vi oss maktlösa och vi vet att vi inte kan fortsätta som förut, men var börjar man?

En klok person sade en gång att "världsfreden startar i ditt eget hem" vilket kan överföras till flera andra livssituationer. Har du några saker du vill ändra på i ditt liv oavsett om det gäller livsstil, bantning, sluta röka osv. så håll fast vid dina nyårsföresatser. Visa inför dig själv, att du verkligen gör något reellt istället för att bara låta det stanna som löst prat. Använd din stolthet och bryt gamla vanor och mönster och låt 2010 bli ditt avgörande år där du skapar din verklighet. Du hjälper dig själv, din omgivning och enligt kvantfysiken, till och med hela världen.

Jag har valt att låta resten av artikeln vara koncentrerad kring några kosttillskott som kan hjälpa till att stärka och få igång kroppen så du får bättre energi och lust till att försöka nå dina mål. Det oavsett om du ska banta eller ändra ett eller flera livsstilsmönster samtidigt som du också njuter av livet med alla de möjligheter, erbjudanden, utmaningar och upplevelser som det innehåller.

Vitamin/mineraltillskott
Ung eller gammal eller mittemellan kommer du alltid höra mig rekommendera att dagligen ta en bra multivitamin/mineral produkt t.ex. Omnimin, Mivitotal, Spektro m.m.

D-vitamin
Inom vitaminer måste jag på en gång nämna den viktiga vitamin D som det forskas mycket i nu för tiden. En amerikansk studie med 573 kvinnor över 65 år visade att långt mer än hälften hade otillräckligt med D-vitamin i kroppen. Tar du östrogen eller binjurebarkhormoner försvagas D-vitaminens verkan. Amerikanska forskare har konstaterat att D-vitaminbrist spelar en roll i 17 olika cancerformer, hjärtåkommor, högt blodtryck, diabetes, muskelvärk och har även en stor betydelse för immunförsvaret. Dos på 50 mg. dagligen är säkert att använda.

B-vitaminer
Ta eventuellt extra B-vitaminer, exempelvis Multi B. Många B-vitaminer ingår i energiproduktionen och vill du gå ner i vikt kan det bidra till att öka förbränningen. Dessutom har B-vitaminerna bra effekt på psyket och nervsystemet. Hör du till den äldre generationen så var medveten om att undersökningar visar att B 12 på cirka 1000 mg ger optimalt skydd. Bästa och enklaste sättet är att ta B 12 som sugtablett och lägga den under tungan. Tar du B 12 tillsammans med folsyra hjälper du dig själv med att ge din benstomme elasticitet och styrka. På grund av industrins starka preparering av livsmedlen finns det idag en utbredd brist på B-vitaminer. Varje gång jag skriver om B-vitaminer tänker jag alltid på Lars Okholms citat i en av hans böcker "man kan göra råttor till alkoholister genom att ge dem för lite B-vitaminer." Så har helgerna varit lite för "våta" så tänk speciellt på vikten av B-vitaminer.
En annan viktig anledning till att ta B-vitaminer är att det stimulerar bildningen av Q 10.

Essentiella fettsyror
Nästa sak jag prioriterar i linje med vitaminerna är de fantastiska essentiella fettsyrorna. Det kan vara Udo’s Choice, Epa Gla+ eller en av Dr. Tolonens fiskoljor, som är gjord på en Ester Form. Brist på essentiella fettsyror kan bidra till en rad dumma besvär som svettningar, nervositet, hudproblem, hjärt- kärlbesvär, gikt, övervikt m.m. Vi har behov av de viktiga fettämnena till många kroppsfunktioner, hjärnan och nervsystemet. Du blir inte fet av fett. Man blir fet av överätning, undernäring och för mycket socker. Kom ihåg att socker kan ombildas till fett som lagras i kroppen.

Q 10
Karl Folkers kallas "Coenzym Q 10’s fader" och jag hade för många år sedan glädjen att vara på ett seminarium där Karl Folkers, det var i mitten på 80-talet, med outtröttlighet, vetenskaplig skarpsinnighet och smittsam entusiasm berättade om sitt pionjärarbete och forskning omkring Q 10. Föga anade jag hur stor roll Q 10 senare skulle spela för min och många andras välbefinnande och hälsa.

I boken Co-enzym Q 10 mirakel står det att Q 10 är nyckeln till ett starkare hjärta, ett bättre immunförsvar och ett längre liv.

Vår kropp bildar själv Q 10 men produktionen minskar ungefär vid 20-års åldern vilket kan innebära en brist från cirka 50-års åldern. Q 10 är en kraftig antioxidant som bl.a. medverkar till att förhindra oxidation av blodets kolesterol. Inne i varenda cell har vi det energiproducerande Mitochondrierna, som är cellernas kraftverk. I deras membran ingår Q 10. Utan Q 10 skulle vi sakna energi i cellerna, vilket skulle leda till en snabb död. Är din nivå låg får du nedsatt energi samt muskelsförsvagning. Är bantning en av dina nyårslöften kan det vara en bra idé att komplettera med Q 10 då det ökar både förbränning och energiproduktion. Ät gärna 100 – 200 mg dagligen.

Det är svårt för kroppen att ta upp Q 10. Därför ska den vara upplöst i någon form av olja. Det finnas olika former av Q 10, nämligen en oxiderad form som kallas ubiqinon och en reducerad form ubiquinol. Jag tar själv den reducerade formen som  rekommenderas till äldre människor eftersom ombildningen från ubiqinon till ubiqinol försvagas med åldern.

I vissa fall av högt blodtryck har det visat sig att Q 10 har en bra effekt. I en undersökning gavs det dagligen 225 mg Q 10 och 85% av 109 patienterna fick ett bra resultat. Jag måste i det här sammanhanget självklart nämna att du bör kontakta din läkare om du lider av högt blodtryck och lyssna till läkarens utlåtande.

Det har diskuterats mycket om Q 10 kan tas samtidigt med blodförtunnande medicin. En vetenskaplig undersökning med patienter, som var under långtidsbehandling med den blodförtunnande medicinen Marevan, visade att patienterna utan problem samtidigt kunde ta Q 10. Men igen – vi är alla individualister – så tala med din läkare innan du börjar experimentera.

Doseringen av Q 10 är mycket individuell. Förebyggande räknas med 30 till 60 mg. dagligen. Ofta rekommenderas 150 mg för människor med hjärtproblem. Cancerpatienter känner sig ofta väl med 300 – 400 mg dagligen. Själv tar jag mellan 200 – 300 mg dagligen beroende på vad jag känner för.

Tar du Q 10 är det bra med doseringsintervaller. Således är det mer verksamt att t.ex. ta 100 mg Q 10 två gånger dagligen än bara en kapsel med 200 mg.

Berberin
Nyaste av kosttillskotten som jag tror har en stor plats i framtiden för vår hälsa är Berberin, som nyligen är marknadsfört av den kända finska läkare Dr. Tolonen.

Berberins verkan är fantastiskt mångsidig. Först och främst är det ett förträffligt kosttillskott i förebyggande och egenvård av sockersjuka, hjärt- och blodomloppsåkommor, depression, fettlever som inte beror på alkohol samt olika former av cancer. Berberin kan enligt Dr. Toonen lugnt tas med andra mediciner såsom t.ex. diabetes medicinen Metformin och kolesterolsänkande statiner.

Berberin är ett starkt gult alkaloid (flavonoid) och har använts i årtusenden både bland indier och kineser i pulverform. I pulverform har det bara den tråkiga effekten att det färgar tänderna gula, så det är trevligt att det nu finns i tablettform. Medlet har använts förebyggande mot bakterier, virus, svampar och andra mikroorganismer.

På senare tid har det konstaterats att Berberin, när det tas som kosttillskott, förbättrar immunsystemet, reducerar förhöjda värden av blodsocker, kolesterol och triglycerider.

Berberin ökar insulinproduktionen i bukspottkörteln och då insulin binder sockret ökas upptagningen av sockret i muskelcellerna.

Några cancerforskare har påvisat att Berberin lindrar depression och hindrar tillväxten av de flesta typer av cancerceller.

Diabetes och Berberin
I synnerhet vid typ 2-diabetes är Berberin ett effektivt tillskott som komplementär behandling. Medlet skyddar artärer och hjärtat samt hjälper till med den viktnedgång som ofta är synnerligen viktigt vid en typ 2-diabetes.

Berberin och hjärt/kärlbesvär
Undersökningar har visat att Berberin skyddar hjärtat hos andra än diabetespatienter, liksom det har visat sig att Berberin har bra effekt på ett högt kolesterolvärde och är helt utan biverkningar. Då medlet lätt passerar blod-hjärnbarriären har andra forskare också visat intresse för Berberin, bl.a. vid hjärnblödningar och depression. Vill du veta mer om Berberin kan du besöka Matti Tolonens hemsida www.biovita.fi

Utöver finska finns det engelsk och spansk översättning.

Jag önskar dig ett gott nytt år 2010, där du glad och full av energi slår in på den kursen där livsföring och livsstil till vardags är en del av dina medvetna val.

Av Anni Dahms – Anni’s Vitalshopp

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.