Behandling med binjurebarkhormon och lokalbedövning

Behandling med binjurebarkhormon och lokalbedövning

Behandlingen med binjurebarkhormon och lokalbedövning sker för att dämpa irritation i och omkring vävnaden. Man kan bl a få behandlingen utförd i skuldror, knän, höfter, armbågar, anklar och omkring senor. Behandlingen består av binjurebarkhormon och lokalbedövning. Lokalbedövningen verkar ofta omedelbart och smärtorna försvinner eller blir märkbart mindre.
Om smärtorna försvinner är det en stor sannolikhet för att behandlingen också hjälper på längre sikt. Ofta är behandlingen en hjälp i utredningen av patientens sjukdom/besvär och planläggningen för vidare behandling. Verkningen av lokalbedövningen försvinner efter några timmar. Senare kan patienten uppleva en liten förvärring i symptomen, som ett blåmärke på det tidigare ömmande området.
Binjurebarkhormonets verkan börjar oftast först efter ett till två dygn och kan vara upp till sex veckor. Hormonet verkar genom att dämpa irritationen (överbelastningsinflammationen) och mjuka upp ärrvävnad. Då hormonet också påverkar senorna, kan man totalt endast ge tre till fyra injektioner under ett år för att inte försvaga senor och vävnad.
Effekten av behandlingen kan vara svår att förutsäga. Om den hjälper, men generna kommer oftast igen efter tre till fyra veckor, kan man lägga ytterligare behandlingar. Ibland är en behandling nog. I andra fall hjälper det inte alls eller hjälper bara kortvarigt. Det skall understrykas att behandlingar skall kombineras och följas upp i form av anpassad träning och effektiv stretching. Rehabilitering skall påbörjas samtidigt. Det är viktigt att patienten registrerar hur lång tid behandlingen verkar.

Biverkningar
Några patienter upplever en lätt förvärring av sina symptom första dygnet efter insprutningen. Det beror på att binjurebarkhormonet kan ha en lokalt irriterande påverkan. Det kan också bli en tillfällig förvärring på grund av att det sprutas upp till 10 ml vätska in i en slemsäck eller i bindväven, där det redan innan är dåligt med plats. Oftast är det följden av en liten blödning i väven. Några patienter upplever en rodnad i ansiktet som om man har fått för mycket sol. Det är ofarligt och försvinner efter ett par dagar.

Stigande blodsocker
Diabetespatienter kan efter en behandling ha svårt att styra blodsockret i upp till en vecka efter insprutningen.

Av Allan Larsen, överläkare, Ph.D, ortopedkirurg

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.