Nyheter del 2 – maj 2010

Nyheter del 2 - maj 2010

Domare i högsta domstolen, Baltasar Garzón, på åklagarbänken
Den kända och mycket respekterade domaren i högsta domstolen, Baltasar Garzón, som bland annat har stämt den tidigare chilenska diktatorn Augusto Pinochet för tortyr och massmord, flera medlemmer av ETA och dess politiska gren Batasuna och som har lett undersökningarna i flera korruptionsärenden i Spanien, häribland det omstridda Gürtel-fallet, sitter nu själv på åklagarbänken. Han är nu stämd i tre olika mål. Det första målet handlar om betalningar som han skulle ha mottagit av Banco Santander för en rad föredrag på ett universitet i New York, som hölls samtidigt som domaren undersökte ett mål omkring samma banks ordförande. Garzón nekar till att ha mottagit pengar från banken.
I den andra rättssaken beskylls domaren för att han skulle ha beordrat avlyssning av konversationer mellan advokater och åklagade i häktet i samband med det aktuella Gürtel-fallet, som högtstående medlemmar av det konservativa partiet PP misstänks för att vara involverade i.
Det sista i raden av stämningsfall mot domaren handlar om något som många spanjorer helst vill glömma, nämligen den om de 100.000 människor som försvann under borgerkrigen och diktaturen (1936 -1975). 2008 startade Garzón en undersökning om varför och hur några av de många människorna försvann. 1977 infördes ett löfte om amnesti för involverade på båda sidor av borgerkriget och en rättslig jury på fem domare beslutade därför att anklaga den 54-årige Garzón för myndighetsmissbruk.
Garzón menar dock att lova amnesti inte är förbrytelser mot mänskligheten men att morden under krigen däremot var det.
Sedan sistnämnda rättsfallet fyllde dagbladens förstasidor, har tusentals människor gått ut på barrikaderna för att försvara domaren, som de menar är en konspiration emot honom, lett av den extrema högern. Garzón själv tror dock inte att det är tal om en sammansvärjelse, han tror tvärtemot att det är många välmenande människor, häribland fackföreningar och kända ansikten som Pedro Almodóvar och Javier Bardem som gör honom en björntjänst. I en samlad kommuniké från de två fackföreningarna UGT och CCOO skriver man att hade de samma legala hinder presenterats för Nürnberg-processen, ”hade det varit omöjligt att genomföra rättsmålen mot nazisterna.”
Vice statsminister María Teresa Fernández de la Vega kallar rättsmålet för ”en skam”. Talespersonen för PP, María Dolores de Cospedal, har uttalat att hennes partis hållning är att Garzóns undersökningar skulle ”angripa demokratin”, eftersom lagen om amnesti just skall skydda mot mål av denna art.
Familjerna till offren under borgerkrigen, som Garzón önskade representera, har nu presenterat anklagelserna för en argentinsk domare, som ska föra målet i landets domstol.
Rättsmålen förväntas ta flera månader. Det räcker att domaren anses skyldig i bara ett av de tre rättsfallen så är hans 23-åriga karriär sannolikt förbi.

Viajes Marsans fråntaget rätten att sälja flygbiljetter
Viajes Marsans, ett av landets största resebyråer, blev den 20 april fråntaget rättigheten att sälja flygbiljetter via IATA, det vill säga biljetter till samtliga traditionela reguljärflyg.
Den internationella organisationen har fattat beslutet då man menar att Viajes Marsans inte uppfyller betalingskraven på grund av likviditetsproblem.
Ägarna av resebyrån är Gonzalo Pascual och Gerardo Díaz Ferrán. Sistnämnda är också ordförande för Spaniens arbetsgivarförening (CEOE) och var också mannen bakom Air Comet, som gick i konkurs i december. Konkursen resulterade i 70.000 strandade passagerare och obetalda löner till 1.300 medarbetare.
Många förundrades över hur Díaz Ferrán efter konkursen kunde sitta kvar som ordförande för arbetsgivarföreningen och samma fråga ställs nu på nytt. För att återställa samarbetet med resebyrån kräver IATA en garanti på 20 miljoner euro. Pascual har uttalat att han känner att IATA’s beslut är orättvist, då han menar att organisationen inte har några mellanhavanden med byrån.

Spanska soldater omkomna i Haiti
Fyra spanska soldater omkom den 16 april i Haiti, där de var utstationerade som en del av den spanska reservstyrkan på 300 soldater.
Soldaterna omkom, då deras helikopter styrde direkt in i en bergssluttning under tät dimma nära gränsen till den Dominikanska Republiken.
Försvarsminister Carme Chacón flög till Haiti för att återsända de fyra, som alla hade hemmabas i Rota i Algeciras och var tillsammans med kungaparet med på begravningen.

1.125 euro i böter för att gå på promenad med hunden
En kvinna från Tarragona har fått en bot på 1.125 euro för att hon tog en promenad med sin hund på en strand nära byn.
Den catalanska kommunen har infört en lag som förbjuder att rasta hundar på stranden och har informerat att det kan medföra böter på mellan 750 och 1.500 euro.
Promenaden inträffade på en regnvädersdag och inga andra människor var på stranden och kvinnan hade en påse med sig för att kunna plocka upp eventuell hundskit, men myndigheterna valde trots detta att ge henne den höga boten för att ”statuera exempel”.

Utbyggnaden av Costa del Sol sjukhus på god väg
Arbetet med utbyggnaden av Costa del Sol sjukhus i Marbella, som startade förra sommaren, går enligt planen och man räknar med att utbyggnaden kan vara färdig i tid, vilket innebär oktober, 2011.
Det är tal om en helt ny byggnad på tre etage, 34.000 m2 (nuvarande 40.000 m2), det kommer att bli 150 nya bäddar (nuvarande 400), tre nya operationssalar, sjukhuset vill också kunna ta sig an fler behandlingsformer som
t ex psykiska sjukdomar. Sjukhuset, som tar emot patienter från hela provinsen, blir därmed det tredje största i provinsen, endast Carlos Haya och Clínico i själva Málaga är större.
Utbyggnaden kommer att kosta 48 miljoner euro och man räknar med att anställa omkring 300 nya medarbetare.

Muslimer kommer att be i den gamla moskéen i Córdoba
118 muslimska män försökte i april att trænge in i moskéen i Córdoba för att be.
Då de efter cirka 10 minuters bön blev bortvisade, eftersom moskéen ju i dag är en katedral och endast kristna har lov att be där, drog två av dem en kniv och angrep två säkerhetsvakter som blev lätt skadade.
Flera av muslimerna anhölls och anklagades för hot och våldsöverfall.
Männen, som även om de är av annan härkomst, hade alla rest hit från Österrike och enligt domaren i fallet hade de rest till Spanien just med intentionen om att få besöka den tidigare moskéen.
Händelsen har återupplivat frågan om huruvida människor som tillhör en annan religion än kristendomen skall ha rätt att be där, då den en gång i tiden var en muslimsk högborg, samt även i andra av landets kyrkor.

Hollywood hotar Spanien
Några av de största filmstudierna i Hollowood har hotat Spanien med att stoppa försäljningen av DVD’er till landet. Filmfolket är trötta på att så många film- och Tv-serier säljs som olovliga piratkopior eller illegala downloads från internet och man menar att det snart inte längre lönar sig att sälja DVD’erna.
Sker det, blir Spanien det andra landet som filmstudierna bojkottar. Man har redan stoppat försäljningen till Sydkorea på grund av piratkopiering.

Ikea öppnar supervaruhus i Jerez
Ikea öppnade i slutet av april en enorm verksamhet i Jerez. Det nya varuhuset, som ligger i köpcentret Costa Luz, är med 33.000 m2 det näst största Ikea i Spanien. Den sysselsätter 300 medarbetare.

340 år gamla fossiler funna
En grupp arkeologer från Det Naturhistoriska Muséet i Cádiz har funnit fossiler, som påstås vara över 340 miljoner år gamla. Fossilerna är daterade ända tillbaka till stenålderstiden och härstammar från ett träd med skal, som heter Lepidodendron.
Enligt muséets direktör, Juan José Castillo, blev fossilerna funna i Algeciras kommun och de jämförs med fynd gjorda i Tarifa för tre år sedan, där man fann fossiler av frukter från Lepidodendron. Trädet, som kan bli omkring 40 meter högt och växte i sumpiga områden, var också utbrett i Nordafrika, där man tidigare har funnit fossiler.
Det Naturhistoriska Muséet har en stor samling med 7000 fossiler, mineraler och insekter från hela världen.

Málaga ser orange
Det kan vara besvärligt att göra sig av med den olja som man använt för att fritera i, t ex kvällens patatas fritas: Ofta hamnar den i avloppet, varifrån den går vidare ut i havet.
I Málaga skall man nu endast fylla oljan i en plastdunk och kasta den i en av de många nya orange containrarna som har ställts upp i djungeln av andra färgrika containrar, var och en med sitt syfte.
Matolja är en av de värsta föroreningskällorna i havet och från och med nu ska oljan tas om hand och omvandlas till biodiesel, som kan användas i bilar och lastbilar. Initiativet till projektet är taget av rådmannen för Miljö i Málaga, Araceli González, som forväntar sig att det i slutet av maj kommer att vara hundratals orange containrar uppställda på strategiska platser i byn.
Varje år används det 5.000 ton matolja i Málaga, varav endast 1.100 ton blir återanvänt, så González hoppas att de orange containrarna kommer att användas flitigt.

Rekord för våld mot kvinnor
Bara under den senaste månaden blev sex kvinnor mördade av sina pojkvänner, ex-män eller äkta makar. Detta tal gör april till den värsta månaden sedan 2004, när det gäller våld mot kvinnor.
Enligt statistik från det spanska jämställdhetsministeriet, Ministerio de Igualdad, förekommer våldet över hela Spanien och såväl unga som äldre kvinnor är offer.
2010 har hela 20 kvinnor i åldern 21-64 år blivit utsatta för våld med döden som följd. 12 var spanjorskor, medan åtta var av annan nationalitet. Av de 20 gärningsmännen begick fyra självmord efter att ha begått mordet.

En miljon euro för tips om försvunnen flicka från Mijas
Föräldrarna till den 15-åriga irländska flickan Amy Fitzpatrick, som i januari försvann från familjens hem i Mijas Costa, har utlovat en summa på en miljon euro till den som kan komma med upplysningar om var flickan kan befinna sig.
Pengarna har samlats med hjälp av familjens vänner på Irland och kommer att finnas på bankkonto fram till den 19 maj, vilket, menar föräldrarna, kommer att ge personer med kännedom om fallet, nog med tid för att höra av sig.

PP’s korruptionsmardrömmar, Palma Arenas och Gürtel
Partido Popular lider för ögonblicket av två olika mardrömsscenarion, även om det bara handlar om 0,01 procent av de konservativa politikerna, drabbar det långt fler medlemmar i deras nattsömn.
Den första är det så kallade Palma Arenas-fallet. Här er den tidigare ordförande för Balearernas lokalregering och miljöminister under Aznar-regeringen, Jaume Matas, åtalad för mandatbedrägeri, vittvätt av pengar och korruption. Samt för att ha placerat omkring 50 miljoner euro i egen ficka.
Fallet är uppkallat efter den sportsstadion, som han under sin regeringsperiod lät bygga i Palma och vars budget låg på 50 miljoner euro, men vars slutliga pris landade på omkring det dubbla beloppet. Han är dessutom misstänkt för korruption i en lång rad andra rättsfall.
Matas nekar till skuld i de flesta rättsfallen, men har dock erkänt att han betalade för renoveringen av sitt hus i Palma med svarta pengar.
Målet är igång och Matas är fri mot borgen. Han lyckades i april skaffa fram de tre miljoner som domaren hade krävt. Det höga beloppet sägs bero på att Matas de senaste tre åren har bott i USA, där han arbetade för PricewaterhouseCoopers och man fruktade att han skulle fly dit.
Han gick frivilligt ur partiet, men kritikerna menar att han istället borde kickats av partiet, närmare bestämt av ordförande Mariano Rajoy.

Långt värre är dock Gürtel-fallet, som är uppkallat efter ägaren av den firma som är åtalad i målet. Han heter Francisco Correa och rättsfallets undersökningsdomare fann det passande att kalla fallet för det tyska ordet för Correa. Även om samma domare är Baltasar Garzón, som nu är misstänkt för att ha beordrat olagliga avlyssningar av samtal mellan involverade i Gürtel-fallet och deras advokater.
I korta ordalag går saken ut på att firman skulle ha betalat politiker stora summor i gengäld för att få offentliga kontrakt. Fallet startade förret året i Valencia-regionen, där detta områdes ledare, Francisco Camps, blev misstänkt för korruption. Den 12 maj kommer domstolen att besluta om det skall resas åtal mot honom.
Senare visade det sig att Gürtel-målet tydligen breder ut sig till Madrid och partiets nationella kvartér, närmare bestämt dess kassörer genom många år, senator Luis Bárcenas och senator Jesús Merino. Totalt är det 71 personer inblandade, häribland också naturligtvis Correa och en rad andra företagare och sammanlagt har de i så här långt beslagtagit 261 miljoner euro.
De två senatorerna lämnade sina platser i slutet av april. Båda har också själva valt att dra sig tillbaka som medlemmar av PP. Partiets generalsekreterare, Dolores de Cospedal, har kallat avgången för goda nyheter, medan Mariano Rajoy även i detta fall har varit tyst.
Tidigare statsminister José María Aznar, som satt på posten från 1996 till 2004, en period då den spanska ekonomin upplevde en explosiv tillväxt och som i dag anses som en politisk guru, har kommit partitoppen till undsättning och har poängterat att partiet står för sin politik om nolltolerans.

Dela

Lämna ett svar

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.