När var din hund på tandkontroll sist? De flesta djur har sunda och friska tänder, då de är unga. Längre upp i åldern börjar tandstenen bildas och problemen börjar. Om din hund är sur och grinig, kan det bero på tandvärk.

Många djurägare verkar överhuvudtaget inte vara på det klara över att hundar också har tänder som skall skötas. Det är ytterst ovanligt att människor över 50 år aldrig har besökt en tandläkare. Men det är inte alls ovanligt att hundar i motsvarande ålder aldrig någonsin fått sina tänder kontrollerade. Ändå är det lika viktigt hos hunden, som hos människan.

Luktar din hund illa i munnen? Har den svårt att tugga? Utsöndrar den onormalt mycket saliv? Detta är vanliga tecken på tandproblem. Över 80 procent av alla hundar över 3 år är drabbade. Oftast har de en begynnande tandlossning, parodontit. Speciellt små hundar hör till en högriskgrupp. Infektioner i munhålan kan ibland sprida sig till kroppen och förorsaka skador på hjärtklaffar, lever och njurar samt leda till en livshotande blodförgiftning.

Vad är tandlossning?

Tandlossning börjar med att det på tänderna bildas mjuka bakteriebeläggningar. Dessa kallas plack, och är enkelt uttryckt en sammanbakad massa av bakterier, saliv och gamla celler. Den har en oerhörd vidhäftningsförmåga och kan bara avlägsnas genom mekanisk rengöring, med tandborste eller skrapa.

Om placken inte avlägsnas, kommer den att förkalkas och bilda tandsten: en hård, gulbrun illaluktande beläggning. Den tandsten vi ser på tanden är inte sjukdomsalstrande i sig, förutom att den kommer att verka som en ypperlig grogrund för nytt ”djupare” plack, som bildas längs med eller under tandköttskanten. Nu kommer tandens normala bakterieflora att ändra karaktär och blir kraftigt nedbrytande på tandens stödjevävnader, bl.a. på omgivande benvävnad, som formligen kommer ”smälta bort”. Om inget görs för att stoppa processen, kommer tanden att förlora sitt fäste, och lossna.

Har din hund tandproblem?

Du kan själv lätt kontrollera tänderna på din hund. Lyft upp läppen i överkäken så att hörn- och kindtänder blir synliga. Tänderna ska vara vita och tandköttet friskt rosa. Rodnad eller svullet tandkött med beläggning eller missfärgning betyder sjukdom.

Behandling av tandproblem

Borttagande av tandsten är nyckeln till god tandhygien och detta innebär avlägsnande av tandsten med ultraljud under anestesi, varefter tänderna poleras. Detta ger en slät yta och är ett bra utgångsläge för tandborstning och en fortsatt god tandhygien. Ibland behöver lösa tänder tas bort och skadade rötter fyllas. Efter en sådan tandbehandling får inflammerat tandkött möjlighet att läkas och fortsatt tandlossning hejdas.
Några steg till bättre tandhygien

Eftersom frånvaron av tandsten inte är permanent, är det viktigt att fortsätta vården hemma. I svåra fall kan ny tandsten bildas redan två månader efter att hunden har behandlats. Be veterinären skräddarsy en behandlingsplan för just din hund. Här får du några grundtips, hur du kan fördröja, att problemet återuppstår.

Regelbunden tandborstning med specialtandborste är det effektivaste sättet att förhindra att problemet uppstår. Det bästa är att vänja sin hund ända från valpstadiet att låta få sina tänder borstade. De flesta vuxna djur behöver tre till fyra veckors tid för att acceptera en sådan behandling. Tandkrämen ska vara avsedd för djur, och ska inte skumma då djur inte gillar att det skummar i munnen på dem. Hur ofta tänderna bör borstas, fråga din veterinär.

De flesta hundar mår bra av att tugga på tuggben, märgben eller liknande. Detta ger tänderna motion och fördröjer bildandet av ny tandsten. Det finns också terapeutiska leksaker, som fungerar som tandborstning.

Rätt mat är grundstommen till god tandhygien. Det bästa resultatet fås om du utfodrar din hund med torrfoder av hög kvalitet. Tänderna behöver arbeta, och därför är torrfoder det bästa alternativet.

 

Susanne Kamu
KamuVet S.L.
Legaliserad veterinär, DVM
www.petvetkamu.com
contact@petvetkamu.com

______

Det här är Clio. Hon en liten hund och ungefär 2 år gammal, hon är väldigt snäll om än lite blyg. Clio går bra ihop med andra hundar och är lugn och söt.
Om du är intresserad av Clio, vänligen kontakta Pat Coleman på tel: 620 354 885. Om du vill ge en hund ett hem, besök vår hemsida: www.f-a-m-a.net och klicka på “adoption”-fliken, där du hittar många fler hundar som söker ett hem.

Av en sueco

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.