Lugn och ro – mitt i storstaden

Lugn och ro – mitt i storstaden

Dela

Detta upplever man på Hotel Santa Clara som ligger perfekt mitt i Palmas gamla stadsdel, och är det andra hotellet i vår miniserie om hotellpärlor på Mallorca.

När man bor i ett land som Spanien behöver man inte resa utomlands för att få uppleva annan natur, kultur och mat. En timme och tjugo minuters flygresa, och vips, så är man i Palma de Mallorca – och ett helt annat Spanien uppenbarar sig. När jag var barn, gick familjens alla chartersemestrar till Mallorca, men det är först som vuxen som jag fått upp ögonen för Palma, som helt klart tar sig in på första platsen av de spanska storstäderna. Palma har allt, utan att vara större än att man kan överskåda det. Staden ligger vackert i en bukt med en fantastisk marina, flygplatsen ligger bara 10 minuters bilfärd från centrum, de många gamla byggnaderna är otroligt välbevarade, i allmänhet är det rent och snyggt och både när det gäller shopping, kulturellt utbud, restauranger och nattliv, så har Palma det som önskas.

Bara efter fem minuters promenad från det pulserande stadslivet hittar vi Hotel Santa Clara, som är beläget så fridfullt så att man skulle kunna tro att vi är ute på landet. Och det är här som vi börjar denna månads Mallorcabesök.

Kloster på bakgården
Jag hälsas välkommen av Tomeu Escalas, som tillsammans med sin bror öppnade Hotel Santa Clara i april 2008 efter en omfattande renovering av ett gammalt hus, som genom århundraden har varit bostad åt stadens aristokrater. Byggnaden gränsar mot Monasterio de Santa Clara – ett kloster med rötter tillbaka till 1200-talet. Här lever ett okänt antal nunnor i total isolering. Lite spooky, tycker jag, men samtidigt är det ett element som bidrar till lugnet. Den enda kontakt man kan få med nunnorna är genom en liten lucka vid ingången via vilken de säljer hembakade kakor. Genom en sinnrik karusell snurras betalningen in till nunnorna, och kakorna ut till dig.

Man berättar för mig att kvarterets bröllopspar ställer ut en korg med 12 ägg till nunnorna på bröllopsdagens morgon – vilket skulle betyda lycka och välgång.

Bröderna Escalas övertog ett större hotell efter deras föräldrar beläget i Magaluf, och drömmen om att utöka med ett hotell mitt i Palma blev verklighet när de ärvde egendomen på Carrer Sant Alonso. Renoveringen av den vackra, gamla byggnaden är gjord med finkänslighet, kvalitetstänkande och känsla för detaljer. Stilen tilltalar mig – kanske för att den känns skandinavisk med massor av ljus, luft och högt till tak mitt i en omgivning med smala gator, tjocka murar, höga portar och jalusier.

Det är så genomsyrat med bra stil att jag känner mig som en statist i en reklamfilm för någonting dyrt och läckert. Jag går ut på balkongen och tittar ned mot gatan, och självklart kommer en kostym-klädd man cyklandes på en fancy cykel med korgen full med färska blommor. Coolt!

Santa Claras receptionschef är svensk och heter Lisa Olin. Tillsammans med sina kollegor ser hon till att jag mår som en prinsessa, och efter en härlig dag med shopping och besök på Palmas museum för modern konst (Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma) uppförd i och runtomkring den gamla stadsmuren (ett måste!) frågar jag Lisa om vilken restaurang hon kan rekommenderar för kvällens middag.
”Forn” säger hon bestämt. ”Och så kan du prova Xoriguer i morgon”.

Det ska visa sig att hon är bra på att förstå mina kulinariska önskningar för båda restaurangerna, båda två mycket olika, är goda upplevelser.

För smaklökarna
Hotel Santa Clara har en mysig men modernt inredd frukostrestaurang där det serveras kaffe och färskpressad juice, och så kan man själv ta för sig av rätterna på buffén.

Under dagen har man möjlighet att köpa smörgåsar och små, läckra rätter till att njuta på rummet (roomservice) eller på hotellets praktfulla terrass, varifrån det bl.a. är utsikt mot katedralen.

Efter rekommendationen äter vi på Forn den första kvällen. Restaurangens ägare heter Christian Baqués och kommer från Barcelona – och så har han för övrigt en svensk flickvän.

Restaurangen är inrättad i ett stort hus med läcker barmiljö i källaren och olika matsalar på de andra våningarna.

I samband med välkomstdrinken får jag en pastill i en fin liten skål. Hoppsan, tänker jag. Räknar de med att jag får halsbränna efter maten? Snart så visar det sig att pastillen är en servett, vilken expanderar när man droppar lite vatten på den. Smart!

Efter bra vägledning av en duktig servitör väljer jag ett mallorcinsk Pinot Noir vin till middagen, som består av tartar med vaktelägg, alger och langostinos och en päronravioli med gorgonzolasås. Därefter avnjuter jag en kopp kaffe i baren medan jag pratar med Christian Baqués om livet i Palma, det svenska riksdagsvalet och den internationella skaran av gäster som alla välkomnas av ägaren själv.

Som rekommenderats av Lisa Olin äter jag nästkommande kväll på Xoriguer, en traditionell baskisk restaurang, där ägaren, Guillermo Miró, frestar men nyfångad fisk, stora biffar och en enorm vinlista. Jag väljer kobebiff som utmärker sig genom att djuren utfodrats med bl.a. kakao och öl och att de regelbundet fått massage. Resultatet är ett smakrikt och mycket mört kött som jag avnjuter med lättgrillade färska kronärtskockor. Lisa Olin gjorde rätt i att rekommendera även denna restaurang.

www.santaclarahotel.es
Läs mer om Santa Clara på hotellets hemsida. Här finns också detaljerad information om rummens olika kategorier och faciliteter.

Eller ring till hotellets svenska receptionist på
tel: + 34 971 729 231

Restaurant Forn de Sant Joan
www.forndesantjoan.com • tel. +34 971 728 422

Restaurant Xoriguer
C/ Fábrica, 60 • Tel. +34 971 288 332

Flyg till Palma
Flera flygbolag har dagliga direktflyg mellan Málaga och Palma.
Air Berlin: www.airberlin.com
Spanair: www.spanair.com

Man kan naturligtvis också boka hos sin resebyrå.

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.