Costa Biz December 2010

Skandinaviskt team erbjuder hemhjälp på hela kusten


Vi når alla en ålder när vi har svårt att klara oss själva i hemmet, men då vi ännu inte känner oss ”gamla” nog för att flytta in på ålderdomshem. Men vi behöver hjälp med att klara av vardagens olika sysslor, och det är just här, som Skandinavisk Hem-service kommer in i bilden.

Danska Nya och svenska Marga-retha, som har respektive 2 och 9 års erfarenhet inom hemhjälp, hjälper till med bland annat personlig vård, matlagning, tvätt, medicindosering och städning. Dessutom erbjuder Skandinavisk Hemservice assistans vid läkar- och sjukhusbesök, både hos skandinaviska och spanska läkare och sjukhus. Nya och Margaretha hjälper också till med ansökningar för rullatorer, gåstolar, ekonomiskt stöd mm. samt de ser till att sjukhusbesök sker utan problem för patienten, då de har god kännedom inom det spanska sjukhusväsendet. De kan också erbjuda hjälp när en person ligger inför döden, samt hjälpa till med arrangemang i samband med begravningar.

Nya har under många år arbetat hos Borgerservice i Danmark, där hon har arbetat med pensionärer och ekonomiskt stöd. Hon har bred kännedom kring äldre människors behov. Det samma gäller Margaretha, som har arbetat som sjuksköterska i 45 år, och som har bred erfarenhet inom hemhjälpen.
Vid kontakt med Skandinavisk Hem-

service kommer Nya och/ eller Margaretha och besöker personen i hemmet, varpå de beslutar om vilka behov det finns. För ytterligare information kontakta

Nya eller Marga-retha, eller se hemsidan:
www.skhjemmeservice.dk

Många radonhus på Costa del Sol


De flesta svenskar känner till riskerna med radon, i Sverige är en radonfri boendemiljö ett statligt miljömål. Vad som är mer okänt är att radon finns i marken på många håll även i Spanien.

Radea har under 2009-2010 utfört radonmätningar i ca 100 enfamiljshus mellan Málaga och Gibraltar. Ca 20 % av dessa mätningar visade värden över det svenska gränsvärdet på 200 Bq/m3. Drygt 40 % visade över 100 Bq/m3 som är Världshälsoorganisationens (WHO) gränsvärde. Våra mätningar visar högre värden ju längre upp från havet man kommer. I några hus uppe i bergen, ca 15 minuters bilresa från kusten, har vi uppmätt över 1000 Bq/m3. Mätningarna har utförts med spårfilm enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas när det radioaktiva grundämnet Radium sönderfaller. Då bildas s.k. radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på partiklar som vi andas in och kommer på så sätt ner i lungorna. Radonhalten mäts i enheten Becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m3). 1 Bq/m3 innebär att en atom sönderfaller per sekund i varje kubikmeter luft.

På vilket sätt är radon skadligt?
Radon är skadligt för lungvävnaden och ökar risken för lungcancer. Ju längre tid du tillbringar i radonhus och ju högre halter du utsätter dig för, desto större är risken. Rökning i kombination med radonstrålning är särskilt hälsofarligt. I Sverige orsakas omkring 500 lungcancerfall per år av just radon i inomhusmiljön, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Radon kan komma från marken under och runt huset och från byggnadsmaterialet.
I Spanien är marken den vanligaste radonkällan.

Vad gör man?
Man placerar ut spårfilmsdosor (detektorer) som exponeras i minst två månader under vinterperioden. Mätpaket kostar 50-100 euro beroende på husets storlek. Om medelvärdet i huset är under 100 Bq/m3 är det inte nödvändigt att vidta några åtgärder. Ligger medelvärdet över 100 bq/m3 kan man överväga att ta nästa steg – radonbesiktning. Den görs på plats i huset under ca en timme är att kartlägga var radonet kommer ifrån och kunna föreslå lämpliga åtgärder. De vanligaste är tätning mot mark och/eller installation av en radonsug som suger bort radonet innan det kommer in i bostaden. Det kan även vara nödvändigt att förbättra ventilationen. Saneringsarbetet tar normalt en till tre arbetsdagar beroende på utförande och husets storlek. Är du mantalsskriven i Sverige och betalar kommunal eller statlig inkomstskatt här har du rätt till ROT-avdrag för saneringen.

Radea är ett miljötekniskt företag som erbjuder konsult- och saneringstjänster inom området radon. När du anlitar oss får du en pålitlig, prisvärd och professionell service. Radea ägs av Michael Lundgren och Gunnar Eldh och är sedan 2004 verksamt i Storstockholm och Mälardalen. Vi bygger vår verksamhet på engagemang, trovärdighet och kundnytta. Företaget sysselsätter idag 14 personer. Våra medarbetare har genomgått Strålsäkerhetsmyndighetens radonutbildning. Eftersom efterfrågan på våra tjänster ökat bland boende på Costa del Sol har vi påbörjat en etablering i regionen.

För ytterligare information, ring oss på telefon +46 8 574 300 00 eller gå in på www.radea.se, www.boverket.se och www.stralsakerhetsmyndigheten.se.

Svar på frågor om bilförsäkring

Hos försäkringsmäklaren Kaas & Kirkemann gäller en av de vanligaste frågorna försäkringar av bilar som är registrerade i utlandet (alltså inte i Spanien).

”Många av våra kunder väljer att köpa sin bil från ett annat land än Spanien, t ex från Tyskland, där man kan få en ansvarsförsäkring, som gäller under ett par dagar eller under den tiden det tar att köra bilen till Spanien.

När man sedan kommer till Spanien, kan vi utfärda en ansvarsförsäkring (inte full försäkring), som gäller under högst tre månader och som inte kan förnyas när man väl har påbörjat processen med att registrera fordonet i Spanien” förklarar Pernille Kaas, och poängterar, att det är lagen som säger att man ska försäkra bilen i det land där den är registrerad.

”Många försäkringsbolag har försökt att ändra systemet, men även om vi befinner oss inom Europa, så kan man alltså inte försäkra sin norska bil i Spanien eller sin spanska bil i Sverige. För att kunna utfärda en spansk försäkring, behöver vi därför papper på att bilen kommer att föras över på spanska nummerplåtar”, fortsätter hon.

Pernilla ser dock bara fördelar med att försäkra sin bil och sin bostad i Spanien. ”En av fördelarna med en spansk försäkring är, att en del av premien går till en katastroffond och därför gäller den även vid naturkatastrofer. När försäkringsbolag i andra länder ofta avvisar en skadeanmälan med motiveringen ’force majeure’, så täcker den spanska försäkringen, som man tecknar genom oss, också vid fall av översvämningar, liksom dem vi hade under 1989 och 1992, samt vid jordbävningar. Dock utgör hagel ett undantag, även om det som bekant kan hagla så kraftigt att det orsakar skada”, säger Pernille.
Kaas & Kirkemann har också erfarenhet av att många av deras kunder är osäkra på vilka regler som gäller vid besiktning av spanska bilar i utlandet. ”Även om en spanskregistrerad bil står i t ex Sverige, kommer man naturligtvis fortfarande bli kallad till besiktning av de spanska myndigheterna.

Försäkringsmässigt har Kaas & Kirkemann ett speciellt avtal med de bolag som de samarbetar med, vari bolagen accepterar att man besiktigar bilen i t ex Sverige, men det är inte accepterat av myndigheterna. Med andra ord så gäller försäkringen oavsett om man väljer att besiktiga sin bil i Sverige, men om man kör tillbaka till Spanien kan man riskera böter, då bilen är registrerad som en som inte har genomgått besiktningen”, förklarar Pernille Kaas.
Hon betonar dock, att det är så lagen är idag, och att man aldrig kan veta, om eller när myndigheterna tänker ändra de nuvarande reglerna.

Läs mer om försäkringar hos Kaas & Kirkemann på
www.kaaskirkemann.net
eller besök dem på kontoret i Centro Idea, Mijas.

Julen i Centro Idea


Lördagen den 11 december har Centro Idea på Mijasvägen sin traditionella julmarknad mellan kl. 10 och 16.

På marknadsplatsen bakom Centro Idea är det jul hela dagen, och butikerna i centret ser fram emot att kunna önska god jul med ett överflöd av juldekorationer, julklappsidéer, godsaker, knas och mys – allting inramat av en skandinavisk granskog med fina julgranar, snö, tomte och bodar.

”I år har vi valt att i förväg sätta fot på granarna, så att kunderna lättare kan se och välja den perfekta julgranen. Som alltid kan man förbeställa sin julgran hos oss på Flor Valentin”, berättar Janne, som man kan nå per tel: 951 31 10 86. ”Vårt mysiga julrum för barn har i år utökats med ännu fler juliga aktiviteter, Nykredit har varit så snälla och sponsrat oss med bl.a. godispåsar. Vi ska naturligtvis göra juldekorationer, klippa och klistra, göra julkort och dekorera kakor med glasyr.”

Hela dagarna kommer det vara servering i bodarna; den svenska skolan säljer julsmörgåsar, öl och mineralvatten, medan Soroptimisterna serverar glögg och äppelskivor. Det kommer att finnas bodar med härliga julklappsidéer, hangjort julpynt, vin och delikatesser, spröda Pigeon-äpplen och sparrispotatis.

De fina julgranar är nyhuggna Nordmansgranar från Danmark och Flor Valentin har allt i julgranspynts-väg, som du kan tänka dig – stearinljus, ljusslingor, kulor, hjärtan, stjärnor…
Ett stort utval av fina juldekorationer, kära Medusa-saker och härliga julprydnader står färdiga för att föra in julen i ditt hem, men naturligtvis finns det också granris, lera, ljus och pynt till den fingerfärdige, som själv vill ge sig i kast med kreativt julpyssel.

Hela dagen finns jultomten på plats och tar emot önskningar från både stora som små, och kl. 13 sjunger söta Lucior från Svenska Skolan in julen.

Använd även möjligheten till att göra julinköp i Centro Ideas butiker, i vilka du hittar de allra bästa julklapparna, som kan vara t.ex. snygga moderiktiga kläder, läckra underkläder, fin ekologisk choklad, presentkort till ansiktsbehandlingar, fräcka skor och eleganta smycken. Delikatessen är fylld med skandinavisk julmat – och kom ihåg att beställa kalkonen, skinkan eller fläsksteken till julafton.

Välkommen till en härlig jultid!

Njut i andalusisk atmosfär


Restaurante Cervantes ligger vid det mysiga torget Plaza los Naranjos i Marbellas gamla stadsdel, mitt emot stadshuset. Precis när man kommer in genom grindarna möts man av en ursprunglig Andalusisk patio med en vacker fontän, och målningar från konstgalleriet dekorerar väggarna.
Till höger går man trapporna upp till första våningen där restaurangen ligger.

Restaurante Cervantes är fylld av charm, liksom ett gammalt spanskt hem, med en mysig andalusisk atmosfär, och under kalla vinterkvällar kan gästerna njuta av värmen från den öppna spisen och under soliga dagar kan man njuta av utsikten över torget.

Den unga och prisbelönta kocken, Raul Gomes, överraskar smaklökarna med sina kreativa, regionala rätter med olika delikata kombinationer av såväl lokala smaker och Medelhavssmaker.

Restaurante Cervantes erbjuder såväl ”A la Carte” och menyer.

Restaurangen ägs och drivs av far- och dotterteamet Philippe och Nathalie, som med värme bjuder in sina gäster.

”Vårt mål är att ge våra gäster en god kulinarisk upplevelse i en avslappnad miljö. Vi önskar välkomna våra gäster som om vi välkomnar dem till vårt egna hem och inte bara till ett matställe” säger Philippe.

Under december månad bjuder Restaurante Cervantes alla En Suecos läsare på en flaska av husets röda vin (vino tinto) vid beställning av 3 rätters meny för minst 2 personer.

För bordsbokning ring: 660 107 928. Adress: Plaza los Naranjos no. 11, 296 00 Marbella

Julklappstips från Nina B


”De stickade stövlarna från Gypsy 05 är riktigt coola”, säger Caroline Sylfwander från den svenska modebutiken Nina B i Nueva Andalucía. ”Inspirationen är hämtad från de sydamerikanska, handgjorda knitting-booties, och finns i många olika färger.”

Stövlarna är stickade av ekologisk bomull och sulan är av plast, så att fukt och kyla inte tränger upp till fötterna.

Ytterligare en bra idé från Nina B!

Svenska tandläkare till Bamses Venner

Tandläkarkliniken Nordic Dental Centre var en av huvudsponsor-erna vid höstens stora konsert med Bamses Venner, som uppträdde på Benalmádenas tjurfäktnings-arena den 9 oktober. Det var en stor upplevelse och succé, speciellt då det hade regnat hela dagen, och så slutade det äntligen på kvällen innan konserten började.

Tandläkare Christina Radics berättar att Nordic Dental Centre var väldigt glada för att få möjligheten att sponsra ett så stort evenemang som riktar sig till den svenska publiken på kusten och alla på kliniken ser fram emot framtida konserter. Nästa tillfälle att träffa teamet hos Nordic Dental Centre är fredagen den 10 december kl. 13-16, då det är julfika och glögg, och alla är välkomna.

Lingon & Blåbär tar hand om sina kunder


Butiken Lingon & Blåbär fortsätt-er att bjuda in sina kunder till mingelkvällar. Förutom cava och tilltugg erbjuds också bra rabatter på utbudet i butiken.
Lördagen den 9 oktober var flertalet företag och privatpersoner inbjudna till butiken i Nueva Andalucía för visning och provning av kollektionerna från BalDino, Matisse, SolveigsAnna och Lingon & Blåbär.

Förutom de olika klädkollektionerna fick också glaskonstnären Pia Forsström stor uppmärksamhet för sitt hantverk, som också säljs i butiken under namnet bypim. Med hennes smycken kan du känna dig exklusiv då varje smycke bara görs i ett härligt färgsprakande exemplar.

Ytterligare en svensk designer som nu finns i butiken är Nett-Made, som gör kapusongsjälar i många olika färger.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.