Korta nyheter, December 2010

Korta nyheter, December 2010

Folkbokföringen gör upp om företräde kring faderns efternamn
Det spanska ministerrådet har godkänt en reform som verksatts av folkbokföringen, som tillåter att föräldrarnas efternamn står i alfabetisk ordning, i de fall man inte kan enas om vilket efternamn som ska stå först. Enligt den senaste namnlagen från år 2000, ska faderns namn automatiskt placeras först i de fall parterna inte kan enas kring beslutet. Namnkonstellationen för den förstfödda skulle dessutom vara typsättande för senare födda barn. När barnet uppnår myndig ålder, skulle det dock vara möjligt att ändra namnföljden.

Även om den senaste namnlagen tillåter, att moderns namn placeras först, är det få familjer som väljer denna namnordning. Enligt justitiedepartementets statistik är det bara 0,27 % som följer den ordningen. Detta motsvarar 1 345 av 492 931 spädbarn, som föddes i Spanien under 2009.

Experter varnar dock för konsekvenserna med att anta en alfabetisk ordning av efternamn, eftersom denna lösning innebär en risk att namn i den sista halvan av alfabetet kommer att försvinna med tiden. Professor i civilrätt, Patricia López Peláez, påpekar bland annat, att det skulle vara mer rimligt att singla slant om, vilket av namnen som ska stå först.

Om reformen blir antagen, beräknas den träda i kraft inom loppet av ett par år. Initiativet möter emellertid motstånd från Partido Popular, och partiledare Mariano Rajoy kommer att kämpa för, att förslaget inte genomförs.

I världen är det bara Spanien, Portugal och Latinamerika som använder sig av systemet med både faderns och moderns efternamn. I Portugal kan man dock välja mellan ett eller två efternamn, och om det råder oenighet mellan föräldrarna, avgörs fallet av en domare.

Spaniens dyraste bil är parkerad i Marbella


Den brittiska bilfirman Aston Martin höjer den genomsnittliga prisnivån på den spanska bilmarknaden i och med försäljningen av den exklusiva One-77 modellen för totalt 1,8 milj. euro. Detta gör bilen till den dyraste bil som någonsin har sålts i Spanien. Köparen skulle dock ha haft en betänketid på fem månader, innan han beslutade sig. Han är utländsk, medelålders och företagare, – upp-enbarligen med en del framgång. Han befinner sig i Marbella under längre perioder åt gången, där bilen såldes av företaget C. de Salamanca mot en reservationsdeposition på 400 000 euro. Men så kan köparen i gengäld också säga att han är ägare till en Aston Martin limited edition, som endast tillverkas i 77 modeller världen över.

Direktören för C. de Salamanca, José Carlos de Salamanca, försäkrar, att modellen kan jämföras med en Formel 1-bil: ”även om en Aston Martin One-77 har mer potential; den är 100 procent teknologi och elegans förenat med ett fordon”, sa han till diariosur.es.

One-77 har en 12 cylinders motor med 760 hästkrafter. Den har en topphastighet på 350 km/h, och accelererar från 0 till 100 på bara tre sekunder.
 

Man kan läsa mer om den exklusiva bilen på hemsidan:
www.one-77.com

Esteponas fyr samlingsplats för kultur och turism


Esteponas kommun ska i samråd med hamnstyrelse genomföra en större renovering av kustområdet runtomkring fyrtornet Punta Doncella. Marken på 5 500 km2 ska renoveras och man ska bygga offentliga parker och trottoarer vilket syftar till att göra ett rekreativt område. Man kommer att göra området mer attraktivt för besökare genom att lägga vandringsstigar och utkiks-poster med utsikt över Gibraltarsund, fiskhamnen och vattensportsanläggningarna i Estepona.

Utöver det har man tänkt sin att området ska kunna användas för olika slags kulturella aktiviteter, medan man kvarhåller fyrtornets marina signalfunktion för förbipass-erande båtar och fartyg. Utöver det har kommunen planer på att förena kustpromenaden med hamnen, och göra om fyrbostaden till ett informationscenter kring marina observationer.

Byggnadsarbetet är en del av det regionala renoveringsprogram Plan Qualifica. Då det inte är ett projekt som finansieras på kommunalt plan, har agenturen ansökt om sex miljoner euro för finansiering av projektet.

Fyren Punta Doncella i Estepona är 22 meter hög och lyser var 15 sekund för förbipasserande båtar. Den byggdes mellan 1861 och 1862 av ingenjör Antonio Molina.

Ny cykelväg knyter samman Arroyo de la Miel med Benalmádena Costa


Benalmádenas kommun har påbörjat arbetet med en dubbelfilig cykel-väg med en sammanlagd sträcka på 3,3 km, som ska knyta samman Arroyo de la Miel med tennisklubb-en Club de Raqueta i Benalmádena Costa. Det första spadtaget är redan taget på Avenida del Cosmos, som är en av de viktigaste infartsvägarna till Arroyo de la Miel. Cykelvägen är uppdelad i sex etapper, och kommer att sträcka sig mellan Calle de las Esmeraldas, Avenida Mare Nostrum och kring Avenida de las Palmeras och tågstationen i Arroyo de la Miel

Projektet är en del av det andalusiska regionrådets plan för Urbana Ciudad 21. Arbetet har blivit beviljat 384 395 euro och det ska stå färdigt i februari 2011.

Utöver det är man i Mijas i full gång med det sista arbetet med den fyra kilometer långa cykelvägen i Las Lagunas.

Flamenco och Medelhavsdieten säkrade som kulturarv

UNESCO har nu erkänt flamenco som ett spansk immateriellt kulturarv. Spanien ansökte om att komma med på UNESCO:s lista under 2005, men blev då inte antaget. Efter lång väntan har man nu lyckats få erkännandet, efter en massiv uppbackning då bland annat mer än 30 000 personer från totalt 60 länder som har röstat på internet för att bevara flamencon. Därutöver gav Andalusien tillsammans med de angränsande regionerna Murcia och Extremadura, och världskända flamencoartister en stödgala i Madrid.

Spanien har presenterat totalt fem kandidater för UNESCO, och alla har godkänts. Tre av dem är uteslutande spanska, medan de övriga; Medelhavsdieten och Falkjakt är kulturarv som delas med en rad andra länder.

Utöver den andalusiska flamencon, blev det katalanska mänskliga tornen ”los Castells” och den traditionella julsången från Mallorca ”Canto de la Sibila” erkända.

Årets UNESCO-val avgjordes i mitt-en av november i den kenyanska huvudstaden Nairobi, och totalt 47 kandidater från 33 länder ansökte om att komma med på Världsarvs-listan. Av dessa blev hela 46 kandidater erkända som immateriella kulturarv.

UNESCO:s erkännande av spanska immateriella kulturarv 2010 lyder som följer:

Flamenco: konstform som förenar sång, dans och spel.
Castells: De mänskliga tornen från Katalonien, en festtradition med mer än 200 års historia.
Canto de la Sibila: En sång med sina rötter i Medeltidens Europa, sjungs i alla Mallorcas kyrkor på julafton.
Medelhavsdieten: En social praxis, som baseras på enandet av kunskap, färdighet och tradition och som skapar ett naturligt samband mellan det omkringliggande landskapet och matbordet.
Falkjakt: En jaktkonst från den visigot-iska perioden, var jägaren använde sig av tränade fåglar.

Valencia den nya hippa staden
Barcelona har under många år varit Spaniens hippaste stad, men ska man följa det trendsättande magasinet Lonely Planet, ska nästa resa gå till Valencia.

Magasinet har just korat världens 10 städer som man bör besöka under 2011, och Valencia ligger på femte plats.
Listan ser ut som följande, från nummer 1 till 10: New York, Tanger, Tel Aviv, Wellington, Valencia, Iquitos, Ghent, Delhi, och Chang Mai.
I sin motivering för Valencias utnämning, skriver Lonely Planet bland annat: Valencia sitter käckt och återigen full av självförtroende vid Medelhavet.
Genom århundraden har Valencia legat i skuggan av de större spanska städerna – hårda, kommersiella Barcelona och Madrid. Men inte nu längre. Samtidigt som staden behåll-er sin provinscharm, är Spaniens tredje största stad nu blandad med internationellt människor.
10-årig flicka föder barn

En endast 10 år gammal flicka födde i slutet av oktober en dotter i Jerez de la Frontera. Den nyfödde vägde 2,9 kilo.
De lokala sociala myndigheterna håll-er nu på att undersöka om barnet ska tvångsomhändertas, vilket kommer bero på, om flickan gick på mödravårdskontroll under graviditetens sista månad. Man räknar inte med, att det är tal om våldtäkt, då flickan har en pojkvän, som också är minderårig.
Flickan kommer från Rumänien, därifrån familjen kom till Spanien tre veckor före förlossningen.

Den nyblivna mormodern, som ännu inte är fyllda 30 år, har varit här en längre period och hon har citerats i dagspress, där hon lär ha sagt, att hon önskade att dottern skulle föda här, så att barnet kan få spanskt medborgarskap. I Andalusien fick 48 flickor under 15 år barn under år 2008 (de senaste offentliga siffrorna) enligt Spaniens nationella statistiska institut (INE). I hela Spanien födde 177 minderåriga under 2008.

Hospital Costa del Sol informerar patienter om läkarräkning

Hospital Costa del Sol i Marbella är det första sjukhuset i Andalusien som skickar ut informativa fakturor för operationer. Nu ska resten av det andalusiska sjukhusväsendet ta efter systemet, med syfte att ge patienter mer insyn.

Chefen för regionens hälsoråd, María Jesús Montero, har sagt till diariosur.es, att de först och främst informerar patienter om utgifter för operationer för bråck, gråstarr, borttagning av gallblåsa samt diagnostisering av mag- och hjärtproblem.

María Jesús Montero understryker, att det uteslutande handlar om informativa fakturor till patienterna. Man ska naturligtvis inte betala beloppet på fakturan, om man är medlem av seguridad social. Initiativet är taget för att ge patienter och medborgare information om vart deras skattepengar går gällande hälso- och sjuvård.

Till skillnad från andra regioner i Spanien, beräknas den faktiska kostnaden. Det handlar inte om överslag eller genomsnittspris, utan en exakt beräkning av allt från den första läkarundersökningen till den slutgiltiga diagnosen.

Hälsorådet uppmärksammar att det finns stora prisskillnader inom regionen. Det handlar om bl.a. försäkringar, administration, städning och olika tester.
María Jesús Montero avvisar, att detta skulle innebära en risk att billigare operationer skulle konkurrera ut de dyrare. ”Hittills har priserna inte varit dolda för någon. Den enda skillnaden är, att vi nu meddelar beloppet direkt till patienten”, berättar chefen för Hälsorådet till diariosur.es.
Innan slutet av 2011 ska Andalusiens 45 sjukhus och fler än 1 500 vårdcentraler införa det informativa faktureringssystemet.

Prisexempel för sjukhusoperationer på Hospital Costa del Sol:
Operation för bråck: 1 147 euro
Borttagning av gallblåsan: 1 470 euro
Gastroskopiundersökning: 64,92 euro
Koloskopi: 202, 13 euro
(endoskopi undersökning av ändtarm, tjocktarm och den sista delen av tunntarmen)
Ergometri: 121,72 euro
(mätning av muskelarbete)
Kardiografi: 100,32 euro

Spanien planlägger förbud för rökning utomhus
Som det första landet i Europa, kan Spanien komma att förbjuda rökning utomhus på offentliga platser redan vid årsskiftet. Anti-röklagen från 2004 reformeras med att förbjuda rökning på skolgårdar, parkområden med barnzoner, sjukhusområden och andra områden, som kräver åtkomst.
Tanken med reformen är att beskydda minderåriga och andra icke-rökare mot tobaksrök. Speciellt inom hotell- och restaurangbranschen, där dessa grupper förekommer, är särskilt utsatta. Det är emellertid många hotellägare, som stödjer oppositionspartiet, Partido Populars förslag om att alla ska få bygga ”rökrum” som dem man kan se på många flygplatser.

Den nuvarande lagstiftningen inom området förpliktigar barer och caféer som har mer än 100 kvadratmeter att dela upp lokalen i rökare och icke-rökare.

Ändringen förväntas godkännas i kongressen och senaten innan årsskiftet.

Enligt det spanska Hälsoministeriet, dör fler än 60 000 människor varje år, till följd av rökning, varav cirka 1 500 är passiva rökare.
Det konservativa oppositionspartiet sägs dock vilja flytta åtstramningen i röklagen från den 2 januari till den 1 juli.
13 år är värt en halv miljon euro

För 13 år sedan blev Rafael Ricardi från El Puero de Santa María dömd för våldtäkt.

Efter 13 år visade dock DNA-prov att han var oskyldig. Myndigheterna erbjöd honom kompensation på en halv miljon euro. Mannens advokat hade krävt 10 miljoner, men mannen själv accepterade ersättningen för de förlorade 13 åren.

Ny färjelinje hotar valbeståndet i Gibraltarsund
Miljö- och djurrättsaktivister kritiserar den nya färjelinje som planeras passera det område som räknas ha Medelhavets största valbestånd, men även om ministeriet för offent-ligt arbete (Fomento) menar, att den nyinsatta färjelinjen inte är nödvändig, kan de inte förbjuda den. Istället ligger det på kaptenerna som kör sträckan att sänka hastigheten till 13 knop och hålla utkik efter valar i området.

Den nya linjen förbinder Tariffa med den nya hamnen i Tanger, Tanger-Med, som har byggts för att öka konkurrenskraften mot den spanska hamnen i Algeciras.

Gibraltarsund är det område i Medelhavet, som har störst valbestånd, med bl.a. grindvalar, kaskelotter, späckhuggare och delfiner. Trots protester från Greenpeace och andra miljöorganisationer, är det ändå planerat att lägga in ytterligare en fartled, som korsar området. ”Färjorna längst dessa sträckor säljer på deras snabbhet; de har inte tänkt sig att sänka hastigheten”, säger kampanjledaren för den ekologiska organisationen för kustområdet, Pilar Marcos.

Redan i februari 2007 skickade det hydrografiska institutet ut en kungör-else, som uppmärksammade förekomsten av kaskelotter i sundet. Men ordföranden för Forskningscentralen för att bevara kaskelottvalarna (Circe), Renaud de Stephanis, påpekar, att det sedan 1996 har registrerats fyra sammandrabbningar med valar: ”2002 såg vi en sammanstötning på mycket nära håll. En båt seglade direkt på kaskelotten och blodet forsade i strida strömmar”, berättar han. I samarbete med det spanska miljöministeriet har Circe utarbetat en rapport, som visar på sambandet mellan snabba färjor och samman-stötningar med valar. Utöver det varnar rapporten att det ökade bullret i vattnet kan orsaka förvirring hos delfiner.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.