Vitlök är utan tvivel en av mänsklighetens äldsta plantor med läkande effekt. Vi vet från den grekiske historikern Herodot, att de egyptiska arbetarna som var med att bygga pyramiderna åt mängder av vitlök för att vara friska och starka. Vitlök är utan tvivel en av mänsklighetens äldsta plantor med läkande effekt. Vi vet från den grekiske historikern Herodot att de egyptiska arbetarna som var med att bygga pyramiderna åt mängder av vitlök för att vara friska och starka.

Fram till idag, innan man upptäckte penicillinet, har man använt vitlök som ett inflammationshämmande medel, men forskare är eniga om att vitlöken har många andra välgörande egenskaper.

Vitlök (Allium sativum) innehåller vitaminerna A, B och C, åtskilliga mineraler som selen och zink, proteiner, saponiner m.m. men den viktigaste beståndsdelen anses vara ämnet allicin, som isolerades av Stoll och Scebeck 1944. Det är detta ämne som ansvarar för den inflammationshämmande verkan samt den obehagliga vitlöks-doften. De flesta forskare har idag dock den uppfattningen att det inte bara är allicinet som är anledningen till vitlökens medicinska aktiviteter utan att det snarare är en samlad verkan av många olika ämnen som ger den kompletta terapeutiska effekten.

Under senare år har det släppts många olika vitlöksoljeextrakt på marknaden som innehåller vitlök-ens aktiva ämnen och som samtidigt har den obestridliga fördelen att de inte ger den kände

och obehagliga vitlöksdoften hos användaren. Dessa vitlöksextrakt används inte bara för att bekämpa mikroorganismer och neutralisera giftiga substanser i kroppen, vitlök har också visat sig ha ett mycket stort värde för en sund tarmflora och för hela kretsloppet.

I hjärtterapin är det speciellt vitlökens effekt på blodkärlen som har betydelse. Det intressanta är nämligen att vitlök verkar utvidgande på de små perifera kärlen i organismen. Vi vet inte hur dessa processer pågår men man räknar med att de föreningar som finns i vitlök har en liknande verkan som jod, som under lång tid använts mot åderförkalkning. Det är alltså inget under att vitlök är så enormt populärt, både i förebyggande syfte och som botande medel.

Vitlök:
• Ökar det bra kolesterolet
• Sänker blodtrycket
• Förbättrar blodets flytförmåga
• Skyddar mot utvecklingen av
hjärt-kärlsjukdomar
• Stärker immunförsvaret

Vitlök kan köpas i kapslar eller i tablettform i Vitamina i Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.