Proteiner, viktnedgång och motion

En nära bekant kom med strålande ögon, ivrigt gestikulerande och berättade att hon nu hade hittat ”världens bästa” proteinpulver med namnet Double Pro. Det måste jag beställa hem. Hon berättade att det var svenskt, att det smakade riktigt bra, att det fanns flera olika smakvarianter, men att hon föredrog den med choklad. Det som var helt unikt med pulvret var att det gav en bra och långvarig mättnadskänsla, var framställt på en kombination av skummjölk, sojalecitin, kakao m.m. och att det överhuvudtaget inte klumpade sig eller fastnade på glasets insida. Jag uppskattade verkligen hennes kunskap och pålästhet, och då hon mer än gärna gav mig ett smakprov, som jag måste erkänna, smakade fantastiskt, gav jag mig och beställde en leverans från Sverige, både för eget bruk och till försäljning i butiken.

Jag har aldrig använt proteiner dagligen förut, men Double Pro har jag blivit lite beroende av. Just nu tar jag det på morgonen och blandar ned det i yoghurten och låter det stå, färdigblandat, i kylskåpet i 10 minuter, så får det en stor och lite fluffig konsistens. Förutom det strör jag ibland lite över t ex müsli, kokos eller en nötblandning. Om jag är sötsugen, tar jag lite ekologisk, sockerfri marmelad eller färsk frukt, beroende på vad jag har hemma. Det ger en fantastisk mättnadskänsla, som hjälper min karaktär att inte gå och småplocka bland sötsaker.
Jag har valt att ta proteinpulvret på morgonen, eftersom jag alltid tar en långpromenad med hunden då, och om jag har tid så tränar jag också då. Jag tycker mig känna hur mina muskler älskar att jag tar proteiner efter att ha varit fysiskt aktiv.
När jag blir lite modigare, vill jag också använda pulvret i brownies eller andra kakor som jag tycker om att baka. Morten, mitt barnbarn, kom och hälsade på i januari. Han tycker om olika sorters smoothies, så han fick också experimentera med att tillsätta proteinpulvret. När alla familjemedlemmar, med undantag för mig, äter glass på sommaren, planerar jag att frysa det också så får det bli min glass.

Proteiner gör dig smal
Ovanstående var en rubrik ur den danska tidningen Videnskab den 25 augusti 2010. Det var en upp-seendeväckande forskning från
Köpenhamns Universitet och norska NIFES, som visade på att ett ökat proteinintag särskilt får de bruna fettcellerna i kroppen att förbränna fett som värme. Det överraskande i denna undersökning var, att proteiner aktiverar en liten mängd bruna fettceller i kroppen. Bruna fettceller har egenskapen att de inte lagrar energi, men förbränner den energi som de vita fettcellerna lagrar och som skapar fetma.
Det ska tilläggas att effekten var extra stor om man åt proteiner från fisk istället för från mjölk. Så kom ihåg: pulvret ersätter inte en varierad kost. Var uppmärksam på att några människor kan få problem om de äter stora mängder protein, speciellt vid nedsatt njurfunktion kan det bildas slaggproduktsansamlingar. Tränar du intensivt bör du överväga att få extra energi i form av ett bra proteinpulver, och det finns ett stort utbud av proteintillskott utöver det nämnda Double Pro. Du kan enkelt hitta ett proteintillskott som svarar mot ditt behov och din balans. T ex Vassleprotein, Risprotein, Ärtprotein, Hampprotein, som är särskilt näringsrikt, välsmakande med nötaktig smak och riktigt god i smoothies. Det är alltid bäst att ta proteinpulver direkt efter träningen. Vill du bli smalare, är det också viktigt att proteinpulvret tas precis efter den dagliga motionen. Protein efter träningen hjälper dig att öka muskelmassan, som ökar ämnesomsättningen, så att du bränner fler kalorier varje dag.

Protein, viktnedgång och motion
Leptin är ett aptithämmande proteinhormin som också hjälper fettförbränningen. Det bildas i matsmältningssystemet och har stor inverkan på vår viktkontroll. Ämnet bildas bara i rätt mängd om du sover tillräckligt. När Leptinnivån är låg blir vi hungriga. De som vill gå ned i vikt, de som tränar samt gravida och ammande kvinnor ska vara extra vaksamma på att få tillräckligt med protein.
Några italienska forskare manar att många kan se fram emot en bättre ålderdom ifall de tar proteinpulver från och med att de är medelålders. Då stärks bl.a. musklerna när man åldras, vilket minskar risken att man ramlar och bryter höfterna, liksom att man menar att det kan vara en energihöjare för dem med hjärt- eller lungproblem.

Vad är protein?
Ordet protein kommer från det gamla grekiska protos, som betyder ”först”, annan översättning är ”av största vikt”, då protein är en förutsättning för allt liv. Vi säger att proteiner är ”livets byggstenar”. Det är det enda kända ämnet som kan skapa liv. Människan består huvudsakligen av vatten, sedan protein, som är uppbyggt av aminosyror. För ett bra liv är det därför nödvändigt att äta tillräckligt med proteiner som täcker vårt behov av aminosyror. Strukturen i kroppens celler består av protein,
t ex muskelmassa, hormoner, hjärna, hud, mm. Alla kroppens funktioner kontrolleras av enzymer som återigen består av proteiner. Ditt dagliga intag av proteiner återuppbygger kroppen dagligen, så det säger sig själv, att om du äter proteiner av dålig kvalitet, såsom snabbmat, så byggs kroppen upp därefter. Men äter du bra och nytt-iga proteiner belönar din kropp dig med ett högre välmående. I litteraturen sägs det att det finns ca 20 olika aminosyror, varav 8-9 är essentiella, dvs. att kroppen inte kan producera dem själv, men att man kan tillföra dem genom kosten. Aminosyrorna kan kombineras till otaliga olika proteiner. Saknar vi någon essentiell aminosyra kan det skada kroppen, t ex trötthet, matsmältningsproblem med förstoppning, ödem, dålig sårläkning osv. De essentiella aminosyrorna är: lysin, isoleucin, leucin, fenylalanin, metionin, tryptofan, treonin, valin och histidin. Proteiner är namnet på en rad sammansättningar av kol, väte, syre, kväve och svavel.
Aminosyror får vi från proteinet i maten vi äter. Vi kan inte bilda protein från kolhydrater och fetter, så protein måste tillföras i maten. Proteiner får vi från både djur- och västriket, men inga rena vegetabil-iska proteiner ger tillräckligt av alla aminosyror. Därför bör vegetari-aner och veganer vara extra noggranna med sin kostsammansättning, då det är viktigt att varje huvudmåltid innehåller fullständiga proteiner.
Mat som innehåller tillräckligt med essentiella fettsyror kallas för fullständiga proteiner, det är mjölk, fisk, skaldjur, ost, kött och fågel. Några vegetabiliska proteiner som innehåller alla aminosyror är t ex: sojabönor, nötter och vetegroddar, men inte i tillräckliga mängder, och är därför inte fullständiga. Så om du inte äter kött, se till att äta tillräckligt med ägg och mejeriprodukter. Spannmål och baljfrukter är också bra källor till vegetabiliska proteiner, men saknar en del essentiella aminosyror – t ex saknas lysin i spannmål, det hjälper till vid t ex munsår och herpes. Alltså bör spannmålsmåltider kompletteras med antingen mjölk, ärtor, bönor eller linser för att få en fullständig proteinmåltid. Det sägs dock att Quinoa, även kallar Sydamerikas guldkorn, innehåller den perfekta aminosyresammansättningen. Utöver ett högt proteininnehåll innehåller quinoa också fleromättade fettsyror och mycket antioxidanter och är fri från gluten. Ett fullständigt proteininnehåll är viktigt, så sörj för en bra sammansättning. Proteinbrist kan orsaka perniciös anemi, som följd av B12 brist, särskilt hos vegetarianer och äldre. För att kunna ta upp B12 behövs intrinsic faktor, som är ett proteinämne. Kom ihåg att man inte alltid kan läsa av B12 brist genom ett blodprov.
Särskilt skadligt för proteinförbränning är giftämnen som heroin, kokain och tungmetaller, t ex bly.
Idag används många enkla aminosyror terapeutiskt med förvånande effekt. T ex hjälper Tryptofan ofta vid gikt, sömnlöshet och depression, och finns rikligt i nötter.
Taurin är känt för att hjälpa vid senildemens, gärna i samband med zinktillskott.
Arginine är känt som erotisk stimulans för män och ökar samtidigt fertiliteten.
Carnitine levererar energi till musklerna och verkar stärkande för hjärtat. Det kan förbättra en oregelbunden hjärtrytm, minska kolesterolet och triglyceriderna. Det bör ha C-vitamin för att fungera väl.

Glutamine är bra vid trötthet, tarminflammationer och stärker minnet, samt minskar suget av alkohol, socker, narkotika mm.

En del människor har svårt att smälta proteiner vilket kan bero på för låg magsyreproduktion. Det gäller oftast kvinnor över 40 år, typiskt är att de äter sallader och bröd och undviker tunga proteiner. Proteinerna bryts inte ned full-ständigt, vilket kan leda till intolerans och allergiproblem. Det bildas illaluktande gaser i tarmen och icke nedbrutna proteiner ruttnar då de når tjocktarmen. Känner du igen symtomen kan det eventuellt hjälpa med pepsintillskott när du äter.
Det är viktigt att vara medveten om att det inte finns en kostplan som passar alla. Vi är alla individer. Generellt gäller det att man har störst nytta av att äta mer proteiner till frukost och lunch och mindre till middag.

Vårta förbränningsämnen kommer från fett, kolhydrater och protein, men vi behöver också vitaminer, mineraler mm., så att energin kan omsättas som uppbyggnad och förnyelse av celler mm. Du kan använda vissa kosttillskott, som tillsammans innehåller både vitaminer, mineraler och protein-er. Mivitotal innehåller ett brett spektrum kosttillskott med både vitaminer, mineraler i kolloidal form samt alla aminosyror. Protabs är tabletter som uteslutande innehåll-er proteiner.

Vill du gå ned i vikt, var inte för hård mot dig själv och fördöm inte heller överviktiga.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.