¿Qué Pasa? – Spanien

¿Qué Pasa? - Spanien

A Chorus Line hos Antonio Banderas
Musikalen A Chorus Line sätts upp på teatern Teatro del Soho i den så kallade stadsdelen Soho i Málaga. Det är Antonio Banderas som står bakom teatern och pjäsen.
A Chorus Line har varit en av tidernas populäraste musikaler på Broadway. Den utspelar sig på 1970-talet och handlar om en grupp ungdomar som går på audition för en roll i en musikal samt om deras drömmar att slå igenom på Broadway.
Föreställningen visas olika tiden fram till och med 19 januari.
Biljetter kostar från 18 euro på: www.elcorteingles.es/entradas
 
Julkrubbor
Fina julkrubbor kan ses i nästan alla offentliga byggnader som t ex kommunhus och skolor från och med början av december fram till och med efter Heliga Tre Konungar den 6 januari. En del av dessa krubbor, kallade Belén (som egentligen betyder Jerusalem), har en alldeles speciell betydelse i Spanien, varför det läggs ned mycket arbete på att skapa några ibland jättestora tolkningar av scenen i stallet där Jesusbarnet just har kommit till världen och där han omgiven av Maria och Josef, djur som getter och får, tar emot de Tre Vise Männen.
De flesta platser har gratis inträde.
 
 
Formel 1 2020
Det spanska prix-racet i Formel 1 körs 8 – 10 maj i Montmeló i norra Katalonien, ca 25 km från Barcelona.
Banan, som heter Circuit de Barcelona-Catalunya, öppnades 1991 och har plats för 140 000 åskådare. Mer information och biljetter (från 99 euro för en dag och 149 för tre dagar) kan köpas via bl.a. www.tickets2gp.com och www.formula1.com.
 
Traditioner, musik och färger i Los Verdiales
Musiker från så kallade pandas, iklädda färgglada kostymer och spektakulära hattar med glitter och pärlor spelar tre olika sorters folkmusik (Comares, Almogía och Montes), som är som kusiner till flamencon. Grupperna tävlar och det samma gör de lika så färglglada folkdansarna. Denna festivitas kallas Los Verdiales.
Lärda inom flamencon beskriver formen som fandango alegre eller malagueño.
Musikformen ska ha uppstått för flera hundra år sedan i området Los Verdiales norr om Málaga stad. Namnet på området kommer från en olivsort och från det latinska verdant eller verde, alltså grön.
Los Verdiales firas alltid den 28 december och det firas i flera byar, bland annat i La Axarquía och Montes de Málaga, medan det största firandet hålls i Puerto de la Torre vid Málaga, där ca 30 pandas spelar från kl. 12. 00.
 
Nyårskonsert i Málaga
Vill man uppleva en nyårskonsert lik den storslagna och traditionsrika konserten i Wien bjuder Málaga på ett bra alternativ.
Nyåret 2020 firas med en stor konsert och galaföreställning med Málagas Filharmoniska Orkester som på Teatro Cervantes spelar verk av bl.a. Arturo Márquez, Astor Piazzolla, Pacho Flores och Johann Strauss – både far och son.
Nyårskonserten är den 3 januari och börjar kl. 20.00. Biljetter från 12 euro på: www.unientradas.es.
 
Brännande av olivoljemattor i Casarabonelas Rondeles-festival
Casarabonelas Rondeles-festival är en av de ovanligaste festligheterna i Sierra de las Nieves. Under kvällen den 12 december tänds byns gator upp med ”rondeles” som är de gamla vassmattor som användes i samband med pressningen av oliverna i olivkvarnarnas pressar.
Förr i tiden bars en bild av jungfru Maria, här under namnet Rondeles-jungfrun, igenom stadens gator om kvällen när skörden var över. Denna procession lystes upp av flammorna av de brinnande vassmattorna. Bilden av jungfrun bars från kapellet Ermita de la Veracruz till kyrkan Santiago Apóstol. Och det är alltså denna tradition som fortfarande firas.
Processionen börjar kl. 22.30, efter att elden välsignats. Elden ledsagas av en kör som sjunger så kallade villancicos.
Processionen slutar vid centrumtorget i byn, där det serveras buñuelos och varm choklad.
 
De Tre Vise Männen är på väg
Heliga Tre Konungar firas sent på eftermiddagen/tidig kväll den 5 januari i nästan alla städer och byar med parader genom de centrala gatorna, där de Tre Vise Männen delar ut gåvor i form av godis till barnen. Varje stad har sitt egna sätt att fira dagen på liksom att tidpunkterna även kan variera.
 
Världen runt i Madrid
Fitur är en av världens största resemässor och i mässcentret Feria de Madrid kan man på några timmar ta sig världen runt genom att gå från monter till monter och paviljong till paviljong. Mässan hålls den 22-26 januari. De två första dagarna är det öppet enbart för fackfolk inom resebranschen.
Läs mer på: www.ifema.es
 
Kristna och morer slåss även 2020
Många städer har under de århundraden som gått, sedan morerna tillslut förvisades från Spanien, firat en byfest vari huvudtemat är slaget mellan kristna och morer. I några regioner och kommuner har man dock förbjudit detta eller på annat sätt försökt att få slut på traditionen då striderna alltid slutar med att de kristna vinner, vilket en del menar är diskriminerande mot den muslimska minoriteten i landet. Förespråkare för festen anser dock att det handlar om en gammal tradition som speglar historien, så som en gång skedde i landet.
Fiesta de Moros y Cristianos, som det heter, firas därför fortfarande på många platser och under olika datum under året.
Först ut och kanske mest representativ är Valverde de Júcar i Cuenca, där den stora striden äger rum dagarna mellan 5-10 januari. Där har man firat denna fest sedan 1496. Sedan fortsätter slaget från stad till stad, tills alla städer är ”återerövrade”.
 
Föredrag om Carmen
The Arts Society Costa del Sol och Nerja bjuder in till en föreläsning på engelska. Carmen in Seville. Föreläsning av Simon Rees.
9 december kl. 16:30 i Salon Varietes, Fuengirola.
10 december kl 18.00 i Centro Cultural, Calle Granada, Nerja
Gäster är välkomna: 10 euro
Carmen är historien om den romska kvinnan Carmen och hennes älskare soldaten Don José och toreadoren Escamillo. Den är Bizets mest berömda opera. I operan arbetar Carmen på en tobaksfabrik i Sevilla.
Simon Rees har arbetat som dramaturg vid operan i Cardiff. Han är författare och föreläsare. Han har satt upp flera föreställningar med Carmen, och har i den processen närstuderat miljöerna i Sevilla liksom kostymer, scenografi och musikaliska illustrationer i de tidiga uppsättningarna av Carmen. Mer info på: www.theartssociety-costadelsol.org och www.theartssociety.org/nerja.
 
____

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.