Jakobsleden – en upplevelse du inte får missa

Jakobsleden - en upplevelse du inte får missa

Alla som tycker om att spendera tid i Spanien borde ha Jakobsleden, eller Camino de Santiago, på sin bucketlist. Den här pilgrimsleden har många sträckningar, men de slutar alla i katedralen i Santiago de Compostela i nordvästra Galicien, där aposteln Jakob är begravd. Vilken led du än väljer är du garanterad att det kommer att vara en helt fantastisk upplevelse som tar hand om både kropp och själ. Som bekant vet vi inte riktigt hur turismen kommer att se ut under de närmaste månaderna, men dessa vandringsleder uppfyller alla kriterier för att kunna njuta av naturen på ett fullkomligt säkert sätt.

Anledningar till att göra Camino de Santiago

Till skillnad från vad man kan tro behöver Jakobsleden absolut inte handla om en religiös upplevelse. Självklart finns det många som gör pilgrimsfärden på grund av sin kristna tro, andra gör det som ett löfte när de är tacksamma för något som t ex en botad sjukdom eller liknande. Men anledningen till att så många gör den här vandringen varje år är framförallt naturupplevelsen och lugnet som upplevs under vägen.

Det finns gott om vandrare som gör leden för den sociala gemenskapen. Det finns en stor samhörighet mellan pilgrimerna, oavsett vad som motiverar deras projekt känner de allra flesta en imponerande sympati för varandra och många gör vänner för livet under vägen. Det finns en mängd av vandrarhem längs med leden som du får tillgång till om du skaffar dig ett sk vandringspass, och fastän du naturligtvis är fri att dra dig tillbaka till ditt rum och vila brukar de flesta vandrare göra spontana sammankomster för att lära känna varandra och prata och skratta en stund. Du kommer att möta människor av alla olika nationaliteter, och vissa har till och med turen att hitta sin stora kärlek under resans gång! Och om så inte är fallet – du kanske redan har hittat dina drömmars partner eller föredrar att vara lycklig singel – kan du titta in på Lovebuddy.se när du kommer hem.

De olika pilgrimslederna

Det finns som sagt många olika leder, vissa går över bergsstigar medan andra är mindre krävande. De längre lederna gör de flesta i etapper – en bit i år, en bit nästa år osv. Välj rutt baserat på hur mycket tid du disponerar över och din fysiska kondition. Här ger vi några idéer att välja ibland:

  • den första vandringsleden som blev populär på medeltiden börjar i Oviedo, Asturien, och går över bergen till Lugo och sedan vidare till Santiago.
  • klassikern börjar i franska Bordeaux, vidare genom Pamplona, Burgos och León innan målet nås i Santiago.
  • den portugisiska leden som börjar i Lissabon via Porto och Tuy.

Oavsett vilken led du väljer kommer du att få ett minne för livet där stressen kommer att dunsta och du kommer att få lättare att sätta saker och ting i perspektiv.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.