Husbilslivet i spanien

Husbilarna står tätt på campingen i närheten av Castillo Sohail i Mijas Costa. Då jag går rad upp och rad ned, i letandet efter platsen där Monica och Olle Sjöäng har parkerat sin husbil, möts jag av nickningar och vänliga leenden. En del har byggt upp en hel gård framför sin husbil eller husvagn. Små staket, bord och stolar vid vilka de, en såhär vacker förmiddag, sitter och avnjuter en kopp kaffe. Andra ser jag sitta i sina husbilar och läsa och ett par är just igång med att packa ut två cyklar ur bilens förvaringsutrymme.
Monica och Olle är några av alla de som väljer Costa del Sol som resmål under vintermånaderna. De lämnade Lidköping i oktober och nu, efter flera månaders boende i husbilen, är det dags för dem att, via Portugal köra tillbaka för att njuta av den svenska sommaren.

Hur kommer det sig att ni är ute och reser med husbil istället för flyg och hotell?
Monica: Vi har alltid campat. Det är ett utmärkt sätt att resa och upptäcka platser på. När barnen var små var de också med. Men nu är barnen vuxna och utflugna och vi jobbar inte längre, så nu kan vi bege oss ut på långresor. Att resa på det här sättet är en enorm frihetskänsla. Visst har vi flugit och bott på hotell men det här är så lätt, vi stannar någon dag extra där vi trivs, frikampar om vi hittar en fin plats och åker vart vi vill när vi vill.

Berätta för en oinvigd om husbilslivet, hur är det att bo på så liten yta under så lång tid?
Monica: Dagarna spenderar vi mest ute och upptäcker platsen där vi är. Det finns så mycket att se och ledsnar man kör man bara någon annanstans. Det är just friheten som gör att det inte blir enformigt. Här på kusten har vi t ex åkt en busstur till Gibraltar, vi har tagit bilen eller tåget och sett olika platser och upplevt kulturen, och så ha vi våra cyklar med oss vilket är ett jättebra sätt att ta sig fram på när bilen står parkerad. Om det skulle regna så tar man med sig ett paraply. Vissa dagar stannar man i bilen och då kan man läsa och så finns ju TV.

Hur fungerar de praktiska sakerna som vatten, tvätt och toalett?
Monica: Jag gillar det provisoriska. Behöver man tvätta, ställer man sig på en camping några dagar och därefter har man allting rent.
Olle: Vi har nästan allting. I bilen finns dusch och toalett och vår bil har stora vattentankar så vi behöver inte fylla på vatten så ofta. Oftast finns det goda möjligheter att fylla på vatten och tömma toaletten på campingar och ställplatser och på campingar finns idag i stort sett allt man behöver så det är smidigt. En del av husbilslivets charm är flexibiliteten, t ex att man inte storhandlar en gång i veckan. Vi strävar istället efter att äta det som är speciellt för orten vi befinner oss på, vilket också är ett bra sätt att upptäcka platsen.

Hur är det med brottslighet?
Olle: Peppar, peppar, vi har aldrig råkat ut för någonting. Det handlar nog om att tänka efter före… om man har en dålig känsla angående någonting åker man någon annanstans.

Hur brukar ni planera era resor?
Olle: Vi brukar inte planera så mycket. Vi sätter upp ett mål, tar färjan över till Danmark eller Göteborg till Kiel och planerar dag för dag.
Ibland händer det att vi sätter upp delmål längs vägen om det är någonting vi läst eller hört om som vi vill se, men utan tidspress. Vi har andra år varit i bl.a. Tyskland och Italien. Nu på hemvägen ska vi köra genom Portugal.
Monica: I år är första gången vi reser någorlunda planerat. Vi läste om det och anmälde oss till en arrangerad nedresa med nio andra husbilar. Under resan har arrangörerna tagit oss till sevärda platser och smultronställen, men allt är frivilligt förutom att man samlas och övernattar på samma plats. Det är ett bra sätt om man är ovan, osäker eller om man bara vill göra någonting annorlunda och träffa likasinnade.

Hur har vinterns husbilsresa till Spanien varit?
Monica: Det har varit bra. I allmänhet upplever vi att människorna är mycket trevliga och mycket hjälpsamma. Vädret går inte att klaga på och så tycker vi om att det finns så mycket kultur att se.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.