Korta nyhetar maj 2011

Spanien vill inte sända fler flyg till Libyen
Utrikesminister Trinidad Jiménez har eklaterat att Spanien inte kommer att sända fler stridsflyg till missionen i Libyen. Man har heller inte planer på att delta i luftangrepp mot flygvapnet i Libyen, som en del av de andra allierade har låtit meddela att de planerar göra.
Utrikesministern anser att det är viktigare att lägga större politisk
press på Gadaffi för att få dikta-
torn att avgå självmant. Den spanska regeringen går därmed emot strömmen, ledd av Frankrike och Storbritannien, som menar att NATO bör ha mer stöd och mer makt för att skydda civilbefolkningen och hjälpa rebellerna vinna mark.
Den spanska regeringens beslut offentliggjordes i Berlin, var NATO-ländernas utrikesministrar samlades för att analysera situationen i det nordafrikanska landet.
Det spanska luftvapnet bidrar för tillfället med fyra stridsflygplan av typen F-18, ett tankplan, en fregatt, en ubåt och ett övervakningsplan som hjälper till i arbetet med att förhindra vapentransport-
er till Libyen. ”Det är vad vi fort-
sättningsvis kommer att bidra med”, meddelade utrikesminister Jiménez, som i april fick ministerrådets godkännande till att förlänga Spaniens deltagande med till att börja med två månader.

ETA-medlemmar anhållna, Felipe González anklags för att stå bakom GAL
Två efterlysta, förmodade ETA-medlemmar anhölls en tidig morgon i april i Frankrike efter ett dygns jakt. Det rörde sig om en kvinna och en man. Hon var efterlyst för att ha legat bakom flera attentat och ansågs vara en av de farligaste ETA-medlemmarna fortfarande på fri fot. Han är misstänkt för att ha tillhört gruppen i Portugal var de förvarar ett ton sprängmedel.
Jakten började då paret vägrade att stanna vid en vägkontroll. Då polisen tog upp jakten efter dem, öppnade baskerna eld och träffade en av polismännen i axeln. 300 personer deltog i sökandet som alltså nästan ett dygn senare resulterade i att man kunde anhålla de två personerna. Även under gripandet förekom skottlossning, men ingen skadades.
Den förre polismannen José Amedo, som i april förhördes i GAL-fallet, har enligt El País sagt att den dåvarande statsministern, Felipe González, själv gav order om attacken mot de misstänkta ETA-medlemmarna.
Den pågående rättssaken handlar om skottlossning med maskingevär 1986 på två barer i Frankrike. José Amedo kallades som vittne i fallet mot sin överordnade, tidigare polischef i Bilbao, Miguel Planchuelo, som står anklagad för att ha hyrt legosoldater för skottlossningarna på barerna i södra Frankrike. Sex personer skadades under skottlossningen.
José Amedo har upprepade gånger sagt att det var den före detta socialistiska statsministern som var hjärnan bakom hela GAL. Amedo pekar dessutom ut den dåvarande inrikesministern, José Barrinuevo. Han har baserat sina anklagelser på att en polis aldrig skulle beordra en kriminell handling.
Den hemliga operationen, som vi längre fram kom att lära känna som GAL (Grupo Antiterrorista Liberal), sattes i verket under 1980-talet med syfte att bekämpa den baskiska terroristgruppen, som också skedde genom mord och kidnappningar. Problemet var naturligtvis att man någon gång frihetsberövade oskyldiga människor, som liksom de misstänkta terroristerna aldrig fick en rättegång.
I övrigt blev ETA-medlemmen som suttit fängslad längst, José Maria Sagarduy Moja, alias ”Gatza” frisläppt i april. Han dömdes till 70 år i fängelse för att ha medverkat vid två mord och flera attentat. Han anhölls i juli 1980, då var han 22 år gammal, och i mitten av april släpptes han på fri fot och är nu nästan 53 år gammal.
Sänkningen av straffet har inneburit i att han har suttit bakom galler i nästan 31 år.

 

Mer vin från Málaga
Málaga, närmare bestämt Sierras de Málaga, producerar nu nästan en miljon liter vin per år.
De första vingårdarna etablerades 2001 i bergen bakom staden och sedan dess har produktionen ökar årligen. De producerar både röda, rosé och vita viner som först och främst exporteras till Frankrike, Tyskland, Schweiz, Belgien och USA. I jämförelse framställer vingårdarna i Rioja mellan 250 och 300 miljoner liter per år. I den nordliga regionen har de ca 1 200 vingårdarna dock 63 000 hektar planterade med druvor, medan vinproducenterna i Málaga bara har 1 300 hektar.

Cigarettpaket får bilder av sjuka lungor
Cigarettpaket som säljs i Spanien ska i framtiden visa bilder av konsekvenserna vid rökning.
Från och med 26 maj ska alla cigarettillverkare rätta sig efter det nya regelverket, men det kommer fortfarande vara tillåtet att sälja de återstående paketen med endast varningstext.
De nya paketen kommer att prydas med 14 olika bilder, utvalda av EU. Bilderna kommer bland annat att föreställa svarta lungor, dåliga tänder och olika sjukdomar, som huvudsakligen orsakas av rökning.
I samband med bilden kommer det finnas en varnande text som beskriver de omfattande konsekvenserna av rökning.
Flera länder har redan bilderna på paketen, Belgien var det första landet som började med det redan 2006. Kort efter antog Rumänien och Storbritannien regeln och fler EU-länder planerar att införa den. Utanför EU har 15 länder, däribland Kanada, Brasilien och Australien, redan infört bilderna.
Det nya regelverket kommer endast tre månader efter att rökning förbjöds inomhus på barer och på andra offentliga platser.
Socidrogalcohol, en arbetsgrupp inom den spanska hälsomyndigheten, har dessutom låtit meddela att det troligtvis kommer att bli möjligt att vaccinera sig mot nikotinberoende 2012. Enligt arbetsgruppens ordförande, Julio Bobes, visar en amerikansk undersökning med 2 000 rökare som medverkat, att 40 procent slutade röka efter att ha fått vaccinet. Vaccinet tar bort den behagliga känslan som man normalt upplever vid intag av nikotin.

 

Marbellas strandbarer håller öppet hela året
300 soldagar per år och trots det håller chiringquitona på Costa del Sol stängt under vintern, vilket också betyder, att det varken finns solstolar eller parasol på stränderna. Enligt de nuvarande reglerna måste strandbarer som ligger på offentlig mark, stänga den 31 oktober, och sedan får de inte öppna innan den 1 april.
Men inte länge till, menar statsrådet i Marbella. Man har nu ansökt om tillåtelse från Junta de Andalucía om att få låta strandbarerna hålla öppna hela året. Lokalrege-
ringen tog den 1 april över ansvaret över strandområdena som tidigare låg hos miljödepartementet.
PSOE i Fuengirola har speciell mottagning för utlänningar varje onsdag
PSOE i Fuengirola har som ett komplement till Forum Residents, ett forum som tar sig an de många frågor och några gånger särskilda behov som man som utlänning i kommunen, infört speciella öppningstider för denna grupp i partiets kontor.
Öppettiderna är onsdagar kl. 18.00 – 20.00, och man kan bl.a. träffa partiets svenska kandidat Johanna Forsell (bilden)- Kontoret ligger på Calle Molino 7 (vid det gamla stadshuset).

Spanjorer arbetar till och med mer är tyskarna
En undersökning genomförd av OECD avvisar ett par fördomar. Undersökningen visar nämligen att spanjorerna arbetar flest timmar i Europa, till och med fler än tyskarna. Undersökningen inkluderar både betalt och obetalt arbete och med det sistnämnda menar man t ex hemarbete.
Varje spanjor arbetar i genomsnitt åtta timmar per dag (räknad på en 7-dagars arbetsvecka, vilket ger ett högre antal timmar från måndag till fredag), medan tyskarna dagligen spenderar 7,35 timmar med att arbeta.
Mexikanerna arbetar mest, 10 timmar per dag, medan belgarna verkar ta det mesta med stort lugn; enligt OECD:s undersöker arbetar de i genomsnitt endast sju timmar per dag.
Den internationella Valutafonden ser positivt på Spanien
Förväntningarna på den spanska ekonomin för de kommande två åren har skruvats upp lite av Den internationella Valutafonden.
Valutafonden uppskattar att Spaniens bruttonationalprodukt kommer att stiga med 0,8 procent under året och 1,6 procent under 2012. I januari var prognosen 0,6 procent för 2011.
Det är fortfarande bara en liten ökning i jämförelse med prognosen för EU-genomsnittet, var siffrorna är 1,6 procent för 2011 och 1,8 procent för 2012.
Men ingen prognos övergår regeringens egna; 1,3 procents ökning i år och 2,3 procent nästa år. Regeringen försvarar den positiva prognosen med att reformerna fortfarande inte nått full effekt.
Fortsatt motstånd mot högre pensionsålder
Drygt 79 procent av spanjorerna är fortfarande negativa till en höjning av pensionsåldern från 65 år till 67 år, visar en undersökning från CIS, som genomför sociologiska undersökningar.
Endast 23,6 procent av de tillfrågade anser att det är rimligt att vi bör arbeta längre, medan 28,8 procent motsätter sig att antalen år som man måste arbeta för att få full pension ökar från 35 till 37 år.
Nästan hälften menar att en förändring inte kommer att lösa de aktuella, ekonomiska problemen.
Greenpeace kräver att kärnkraftsverk läggs ned
Greenpeace har meddelat att kylvatten från kärnkraftverket i Santa María de Garoña har bidragit till att temperaturen i den anslut-ande reservoaren i Sobrón har stigit med 10 grader. Vatten från reservoaren och från Ebrofloden används till att kyla ned kärnkraftverket och leds därefter ut i floden igen.
Greenpeace har fått ett oberoende företag att undersöka vattentemperaturen på 10 olika platser på en sträcka av 19 kilo-meter av floden.
Kärnkraftverket genomför egna prover varje månad, men de har tydligen inte visat någon anmärkningsvärd ökning. Greenpeace anklagar nu kärnkraftverket för att ha skrivit falska rapporter, och Carlos Bravo, ansvarig för Greenpeace kärnkraftverkskampanj säger att uppvärmningen av floden har fått stora konsekvenser för ekosystem-et i området. Organisationen uppmanar miljöministern Rosa Aguilar att vidta åtgärder och kräva att kärnkraftverkets tillstånd, till att använda kylvatten från Ebro, indraget. Santa María de Garoña har nyligen firat 40 års jubileum och verket ingår i det framtida stresstestet av de spanska kärnkraftverken.

Nytt rekord: 48 timmar utan offer på vägarna
För första gången sedan man började registrera olyckor och offer på de spanska landsvägarna har det gått två hela dygn utan några alvarligare olyckor.
Den 13 och 14 april går därmed till trafikkontoret Dirección General de Tráficos historieböcker.
Hittills i år har det gått nio dygn utan omkomna, dock var det första gången som alla överlevde under två dagar i rad på vägarna.
100 korruptionsmisstänkta på vallistorna
Över 100 lokalpolitiker, som alla är misstänkta för korruption, går att hitta på vallistorna till valet den 22 maj.
Det är tidningen El País som har tagit fram siffran. De två största partierna, Partido Popular och PSOE, har flest bland sina kandidater, även om inte heller de mindre partierna är fläckfria. Ungefär hälften sägs vara från PP, medan PSOE representerar 35 procent av dem som är involverade i frågor som ska undersökas av domstolen.
Bland PP:s kandidater är några inblandade i två stora skandaler, Gürtel och Brugal, medan PSOE:s är involverade i en rad mindre omfattande fall.
I Andalusien är det tal om 26 kandidater, 11 från PSOE, nio från PP och de övriga från IU och andra mindre partier. Valencia är enda platsen som överstiger antalet i Andalusien.
Enligt El País fanns det fler misstänkta på vallistorna vid valet 2007.
Stort militärflyg ska byggas i Cádiz
Airbus nya militärtranssportflygplan A400m ska delvis byggas i flygplansfabrikens avdelning i Cádiz (EADS), medan flygplaner ska monteras i Sevilla. Det bestämdes när avtalet skrevs under i Sevilla.
Prototypen flög för första gången 2009, i just Sevilla, men har sedan dess uppvisat en rad problem varför Airbus ledning nu har bett de sju inblandade länderna, inklusive Spanien, om ytterligare 3,5 miljarder euro för att utveckla flygplanet.
De sju länderna har tillsammans redan beställt 180 flygplan, bland dessa finns en beställning från Spanien på 27 flyg.
Produktionen säkrar enligt försvarsminister Carme Chacón 40 000 arbetstillfällen i Europa varav 7 600 är i Spanien.
Airbus i Cádiz ska tillverka motordelen och delar av stjärtvingarna, som fabriken också tillverkade till A380:orna, världens största passagerarflygplan.

 

Fler stulna barn anmälda
Fallet började i januari med anmälningar om 261 stulna barn, men i april månad lämnade föreningen Anadir (Asociación de Afectados por Adopciones Irregulares) in ytterligare 281 fall till den spanska domstolen. Antalet fall kring barn som under åren från inbördeskrigets början till flera år efter diktaturens fall stals från sina föräldrar och bortadopterades eller rättare sagt såldes, är därmed uppe på 542.
Anadir tar fortfarande emot nya fall, och de kommer i stort sett ifrån alla provinser, och ordföranden för organisationen, Antonio Barroso, som själv blev bortadop-terad, räknar med att man kommer att lägga fram ytterligare många fall.
Föreningens advokat, Enrique Vila, menar enligt El Mundo, att det kan handla om över 300 000 barn, som med hjälp av läkare, sjuksköterskor, nunnor, präster och barnmorskor stals ifrån sina biologiska föräldrar och såldes.
Många av ”barnen” har nu fått lämna DNA-prov i hopp om att hitta deras familjer.
Annan uppmanar privata att involvera sig
Kofi Annan, nobelpristagare och före detta generalsekreterare för FN, deltog i april i klimatkonferensen III Congreso Mundial de Cambio Climático y Vino i kongresscentret i Marbella.
Beskedet han gav var att det inte bara är regeringen, utan även privatpersoner som bör ta ansvar för miljön och involvera sig i att stoppa klimatförändringarna. Samtidigt betonade han att de länder som släpper ut mest föroreningar också bör vara de länder som står för kostnaderna för saneringen.
Läs mer om hans besök på:
www.cambioclimaticoyvino.com

Lämna Andalusien, lämna Spanien
Så lyder beskedet från Partido Popular till Manuel Chaves hos konkurrenten PSOE.
Den tidigare ordföranden för den andalusiska lokalregeringen och nu tredje vicestatsminister med ansvar för regionerna anklagas för mandatbedrägeri. Anklagelserna handlar inte bara om de falska pensionerna ERE, utan också om hans son, Iván Chaves, som, menar man i det konservativa partiet, skulle ha fått lite för mycket på grund av sin fars position. Iván Chaves misstänks för att ha mottagit provision från sin arbetsgiv-are för att medla i förhandlingar mellan denne och den lokala regeringen.
Det är inte första gången som vicestatsministern anklagas för att ha haft inflytande över sina barns arbetsgivares fördelaktiga avtal. Hans dotter, Paula Cheves, är anklagad för att ha varit orsaken till att hennes arbetsgivare, företaget Aquas Teñodas, som utvinner koppar i en gruva i Huelvaprovinsen, tagit emot 10 miljoner i offentliga bidrag, tre miljoner mer än de hade ansökt om. Det skedde medan Chaves fortfarande var ledare av lokalregeringen.
Manuel Chaves har avvisat anklag-elserna och menar att de är ren lögn och hets mot hans person och hans familj. Enligt El Mundo ska han vittna i just fallet kring Aquas Teñidas, vilket Junta de Andalucía nu önskar förhindra.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.