Kan dålig munhälsa orsaka hjärtproblem?

Förr tänkte man aldrig på att dålig mun- och tandhälsa kunde påverka resten av kroppen. Dock har det gjorts flera viktiga studier de senaste 10 åren där man kommit fram till att bland annat en vanlig munhålebakterie som streptokocker orsakar ökad risk för blodproppar när den kommer ut i blodbanan. Dessa blodproppar kan i sin tur ge hjärtinfarkt, angina pectoris (kärlkramp), stroke och andra sjukdomar.

Samband mellan oral infektion och allmänsjukdom:
Tänderna är den enda kroppsdel som inte byts ut under en vuxen persons liv.
Bakterienivån i 1 mg plack är 100.000.000.000.
I infekterat tandkött finns över 500 olika arter bakterier.
En generell medelsvår tandlossning motsvarar en öppen såryta motsvarande en handflata.
Dagligen sker en utsöndring av bakterier från tandomgivande vävnad ut i blodomloppet vid tandborstning, matintag osv.
Dessa bakterier utsöndrar kontinuerligt gifter (endotoxiner).

Högt blodtryck, högt kolesterolvärde och tobak kan bara förklara hälften till två tredjedelar av antalet patienter med hjärt-kärlsjukdomar. Resterande andel är man idag säker på bland annat härstammar från bakteriespridning från munhålan till hjärtat. Bakterierna sprids via blodbanan och koloniserar hjärtklaffar eller annan skadad hjärtvävnad. Det är ovanligt att bakterier koloniserar friska hjärtan. Som förebyggande behandling är det därför oerhört väsentligt med regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist för att hålla nere risken för bakteriell spridning till bland annat hjärtat. Studier har även hittat relation mellan bakteriell spridning från munhålan till levern och därmed orsakat systemiska sjukdomar.
För patienter som ska genomgå någon typ av hjärtoperation rekommenderar man därför starkt att uppsöka tandläkare som lagar alla karies(hål) och tar bort all plack och tandsten i syfte att eliminera alla risker för efterföljande komplikationer. Det är viktigt att meddela tandläkaren om att man har hjärtproblem så man får ta en antibiotikakur strax före tandstensborttagningen för att bekämpa bakterierna som kommer ut i blodomloppet under behandlingen.
Det är framförallt tandlossning och rotkaries som leder till bakteriespridningen i blodomloppet. Många vet inte att de har tandlossning eller karies och går därför runt med en tickande bomb som äventyrar deras hälsa.
En god oral hälsa krävs inte bara för att förebygga oral sjukdom utan också för att bevara en god allmänhälsa.

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.