Dela

 

Fråga:
Hej, mitt namn är Lisa och är 56 år gammal och har problem med blottade tandhalsar. Det isar och det har blivit en gul kant längst ner på tanden. Vad kan man göra åt det? Jag vill att tanden ska bli fin igen.

Svar:
Tack för din förfrågan. Det är ett väldigt vanligt problem att ha blottade tandhalsar. Det kan bero på lite olika orsaker. Dels kan det ha uppstått pga. användande av en för hård tandborste. Jag rekommenderar att alltid använda en mjuk eller extra mjuk tandborste. Ofta stannar man omedvetet och borstar extra mycket vid ett särskilt ställe, speciellt om man borstar samtidigt som man tittar på tv:n etc. Att borsta framför spegeln och se till att varje tand blir lika ren är därför också en viktig faktor. Mekanisk irritation av tandköttet kan göra att tandköttet retraherar dvs. drar sig tillbaka. Då blottas tandhalsen och roten. Roten består av dentin och är gulare till färgen och har en tendens att missfärgas på grund av sin porösa struktur. Det är därmed också lättare att få karies på en rotyta än i emaljen som är mycket hårdare.
Överdrivet användande av tandkräm med extra slipmedel är en ytterligare bov.
Det är främst tandkrämer som hävdar att de gör tänderna vita som sliter extra mycket.
Även tandlossning (parodontit) leder till förlust av benet runt tanden som i sin tur leder till förlust av tandkött.
Nyare studier visar att även tandpressning/tandgnissling dagtid liksom nattetid kan orsaka att tandköttet drar sig tillbaka. Man kan då använda en bettskena.
Blottade tandhalsar kan man behandla genom att lägga på en kompositfyllning antingen i tandens färg eller tandköttets färg. På så sätt blir tanden fin igen och besvären försvinner. Dessutom kan det inte lika lätt utvecklas karies på rotytan då den är skyddad av en fyllning.
Ilandet uppstår då tanden har små tunnlar in mot pulpan där tandens blodkärl och nerver finns. Då dessa gångar inte är förslutna med emalj/fyllning kommer vätska/luft in mot nerverna när vi dricker, äter eller kall luft vid inandning. Då isar det till!
Fluorsköljning eller tandkräm med extra fluor är något jag starkt rekommenderar för alla med dessa problem och i förebyggande syfte då fluoren förstärker emaljen och lindrar känsliga tandhalsar genom att täppa igen de små tunnlarna i tanden. Dessutom känns det väldigt fräscht i munnen efter användandet.
Jag hoppas att mitt svar gjorde dig klokare. Du är välkommen att kontakta oss på Nordic Dental Centre om du har fler frågor.

Av Tandläkare Christina Radics

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.