Mördargurkor från Andalusien

– och ett sunt tarmsystem
Jag måste erkänna att jag faktiskt började må illa, när jag medans jag åt gurka, tittade på nyheterna. Plötsligt tonande en bild upp sig av samma gurksort som jag satt och njöt av med min mat, medan nyhetsankaret berättade att dessa gurkor från Andalusien var den misstänkta orsaken till en mycket allvarlig tarminfektion i Tyskland.
Under ett kort ögonblick övervägde jag om jag skulle låta rädslan styra och kasta resten av maten, men istället fortsatte jag att njuta av den med välbehag. Efteråt hörde jag att det endast var gurkor exporterade från Spanien till Tyskland som var framkallat sjukdomen, och att det fanns vittnen som hade sett att gurkorna hade legat på backen innan de nått butikerna. Sedan kom misstankarna om att det också var danska gurkor och andra grönsaker som kunde orsaka tarmsjukdomen.
Det är lyckligtvis inte mitt ansvarsområde, men det får mig att upplysa om att vi bör se till att ha ett så välmående tarmsystem som möjligt, så att vi kan hantera olika utmaningar inom livsmedelsområdet som möjligt.
Jag måste poängtera, att om du får ont i magen eller diarré, är det självklart viktigt att du omgående uppsöker läkare.

Etiska matregler
Juli är den stora resemånaden då man ofta äter främmande mat och har en viss stressfaktor av att semestra på okänd plats. Tänk på ditt tarmsystem och se till att det är sunt och starkt innan du reser, och se till att följa vanliga praktiska förhållningsregler. Kom ihåg att redan svaga personer utgör den verkliga riskgruppen. Så om du inte tillhör dem, så glöm allt, njut av ledigheten, välsigna din mat och tacka för den. Lämna ingen plats för rädslan i resväskan. Orsaken till att jag gör en så stor sak om att neka rädslan plats i bagaget, är för att det inte finns någonting som är så dåligt för immunförsvaret som rädsla. Det får alla matsmältningsfunktioner att arbeta på halvfart, och det är matsmältningen som ser till att maten bryts ned ordentligt. Dessutom känner de flesta nog igen situationen att man drabbas av det man är mest rädd för.
Om du hör till dem som visualiserar, så visualiserar positiva tankar, t ex: ”Jag håller mig sund och frisk och mitt tarmsystem har det jättebra och fungerar precis som det ska”. Däremot bör du inte tänka i negationer som t ex: ”Jag drabbas inte av sjukdom eller sjukdomsframkallande bakterier”, eller: ”Jag vill inte vara sjuk”. Omedvetet uppfattar och hör du inte negationen och hoppar över ordet ”inte” – och så kan du ju själv förstå vad du skapar?
Lägg undan sorger och bekymmer medan du äter. Ät i lugn och ro i en harmonisk miljö, annars hjälper ditt invändiga kaos till att också förgifta maten. Det sker genom att missnöje och inre oro medverkar till att sända ut kaotiska vibrationer som stänger av immunsystemet och bidrar till en ineffektiv matsmältning.
Smittan, som orsakade tarmsjukdomen, är en E. coli-bakterie (Escherichia coli). Denna E. coli-bakterie kommer vanligtvis från kött, så det är lite oroande att den nu visar sig kunna komma från grönsaker.

Kvinnor och sjukdomen
Det verkar som om sjukdomen är vanligast bland kvinnor, utan att man officiellt har något svar på varför det är så. Min teori är helt och hållet min, men kanske det bero på att många kvinnor tar antibiotikakurer utan att se till att tarmsystemet stabiliseras efteråt, de har ätit p-piller i perioder, lider av blodsockerproblem, de lider av menstruations- och PMS-problem, är trötta, äter pasta och sötsaker och massvis av ost samt dricker mycket kaffe, håller på som bläckfiskar, jobbar, tar hand om barn, motionerar massor och stressar enormt och har glömt bort spontaniteten. Och ovanpå allt, kanske en inte så omtalad svampinfektion, och så kommer denna bakterie och sänker henne. Känner du igen symtomen så kan det vara du, så använd semestern till att hitta en balans, ta hand om dig och rå om dig själv. Skäm eventuellt bort dig själv med härlig motion som gör dig glad, helst i friska luften, och uppsök eventuellt en duktig zonterapeut. När vi omsorgsfullt tar han om oss själva bygger vi en bra grund för ett starkt immunförsvar – och så har vi överskott till andra människor och djur, och kanske till och med tid över till att reflektera över vår kära planet.

Orsaker
Dessvärre tror jag att en av orsakerna till att vi så ofta hör talas om mat som gör oss sjuka, är att många människor har så mycket ont i sina liv, att de försöker döva det med hjälp av nervmediciner, antidepressiva medel, alkohol, socker, godis, kaffe och cigaretter, vilket verkar försvagande på immunsystemet. Sedan har de dåligt samvete över beroendet och saknar handlingskraft, och tillslut är de inne i en ond cirkel. Använd eventuellt semestern till att få ordning på ditt liv och din livsstil. Ta en sak i taget, och beröm dig själv för varje framsteg som du gör.
Om vi har ett välfungerade och stark immunsystem blir vi inte heller lika lätt sjuka, eller bara lite sjuka – även vid aggressiva mikroorganismangrepp.

Till alla med ett känsligt tarmsystem
Ta massor av B-vitaminer, som hjälper till att hålla slemhinnorna hela. Ev. extra Biotin, som är speciellt bra för tarmarnas slemhinnor.
För att läka och stabilisera slemhinnorna kan man äta A-vitaminer, ev. i form av betakaroten, så hjälper du också din sommarhy och färg. Om du är gravid ska du inte överdosera A-vitaminer. E-vitamin och zink verkar också läkande för slemhinnorna. Var uppmärksam på att E-vitaminer i höga doser under lång tid kan orsaka menstruationsstörningar samt påverka blodtrycket. Är tarmslemhinnorna mycket känsliga så börja ev. med en zinkkur genom att ta flytande zink och övergå så småningom till zinktabletter.
Berberin är också bakteriedödande och stärker både lever och njurarnas funktion. Ta gärna lite extra D-vitamin, det stärker immunförsvaret.
Ät tillräckligt med mjölksyrebakterier, t ex Symbioflor, Probiotic från Udos Choice, Vitabiosa m.fl. Kan tas av alla åldersgrupper. Det sägs att vår tarmflora direkt speglar vår ekologiska balans. I butiken möter jag riktigt många som har svårigheter med tarmfloran, så det är värt att hålla ett öga på den. Se också till att få i dig några essentiella bra fettsyror och gärna en riktigt bra olivolja.
Märker du att stora biffar, eller tung mat, och du, inte går bra ihop, lider du kanske av magsyrebrist, och då är du väl mottaglig för dåliga bakterier och svamp. Prova magsyretabletter med t ex papaya, bromelain och HCL mm. Det kan också vara en bra idé att stärka slemhinnorna med Aloe Vera antingen som juice eller i tablettform.

Kosten
Har du ett känsligt tarmsystem så var lite försiktig med råkost, speciellt om du är i ett främmande land.
Din tarms matsmältningsfunktion kan under-lättas om du tillsätter en skiva citron i ditt vatten, eller äter lite kiwi, ananas, grapefrukt och papaya m.m.
Under en period kan det vara bra att låta bli mjöl och ost, men oftast går det bra med vispgrädde och smör, och yoghurt är riktigt bra och innehåller mycket mjölksyrebakterier.
Ät tillräckligt med fibrer, gärna fullkornsprodukter och tugga långsamt. Det är bra för de nyttiga tarmbakterierna och binder giftämnen.
Se också till att dricka tillräckligt med bra och rent vatten, och drick gärna te med bockhornsfrö. De smakar förfärligt, men är enormt bra mot alla former av infektioner.
Har du semester och gärna vill dricka alkohol, så njut av en whisky, vodka, torr sherry, men håll dig borta från cola och andra söta drycker – de skapar riktigt goda miljöer för infektioner att gro i. Jag kanske låter tråkig och som en glädjedödare, men levern är det organ som ska avgifta tarmsystemet, så ta hand om den. Man överstiger lätt vad levern klarar av om man inte tar hand om den rätt. Den lider verkligen vid intag av socker, alkohol och medicin eller brist på näringsämnen.
Det finns riktigt många medikamenter som åsidosätter immunsystemet, bl.a. hasch, antidepressiva medel, antibiotika m.m.
Detta ligger utanför ämnet för denna månad, men jag kan ju lika gärna säga, att om du ska på semester i tropikerna så kan det vara en bra idé att dricka ett IpeRoxo-te. Ipe Roxo hämmar plasmodier som framkallar malaria. Ipe Roxo är innerbarken från ett sydamerikanskt träd som växer i djungeln i Brasilien och Argentina. Ipe Roxo känns också igen som Lapacho och Pau d`Arco. Det bästa sättet att ta Ipe Roxo är som te eller tinktur, då det lättast tas upp och transporteras ut till celler-na i upplöst form. Den smakar inte speciellt gott, men man kan ev. blanda i honung, stött stevia eller liknande.
Hör du, liksom jag, till den äldre åldersgruppen, får du vara observant på att behovet av en del näringsämnen ökar i takt med att våra organ åldras, för att hålla vårt immunförsvar intakt.

Tankemönster och matförgiftning
Louise Hay skriver om orsaken till matförgiftning: Att tillåta andra att ha kontroll. Att känna sig försvarslös.
Istället kan du skapa ett nytt tankemönster som heter: Jag har styrkan och makten och förmågan att smälta allt som kommer till mig.
Louise Hay föreslår att du upprepar det nya tankemönstret för dig själv flera gånger och låtsas som om du redan är i läkeprocessen.

Semesterns förstahjälp
Det är sommar, och ett ovanligt stort myller av människor visar på att många av oss beger oss över landsgränserna. Antingen reser vi ut eller så får vi gäster, eller så har vi en härlig blandning av bägge delarna. Livet blir lättsamt och hälsan sätts på ”stand by”. Vi är redo för sköna äventyr. Det är härligt att slippa vardagen och bara flippa ur, gå på upptäcktsfärd och njuta av livet. Emellertid kan semestern vara en stressfaktor som kroppen kan ha svårt att hantera. Därför påminner jag alltid barn och barnbarn, oavsett om de ska jobba hårt för att studera eller njuta av nattlivet på sommarledigheten, kom alltid ihåg den dagliga vitamintabletten, som ska vara av bra kvalitet. Välj en stark vitamin- och mineralprodukt under de tre högsommarmånaderna, t ex Omnimin, Spektro, Multivitamin, Maximum med ginseng m.m. Komplettera eventuellt med extra starka B-vitaminer samt C-vitaminer, som kan förebygga infektioner, men som inte är speciellt effektiva om du redan har en infektion. Få också i dig bra fiskoljor, t ex Omnikrill, Cardiomega, Epa-gla+ osv.

Magtarmsystemet
Långt ifrån de flesta problem under semestern uppstår kring matsmältningen.
Åksjuka. Kan ofta förebyggas med ingefära, som också finns som kapslar, oavsett om resan sker på land, i vatten eller i luften. Om du i förväg vet att du ska resa, kan det hjälpa med att ta B-vitaminer. Många gånger kan ångesten framkalla åksjuka, så det kan vara en bra idé att arbeta med det på det psykologiska planet.
Mår du dåligt för att du ätit eller druckit för mycket så kan ett bra ingefärste göra underverk, eller bara lite citron i vatten. Bananer och råa havregryn är bra mat.
Förstoppning. Hör du till dem som får förstoppning så fort du är på främmande mark, så var noga med att dricka tillräckligt med vatten, 2-3 liter dagligen. Även här kan det hjälpa med ingefära, genom att det kan få en att känna sig mindre uppblåst. Drick gärna ett örtte med pepparmynta, ev. med lite anis och fänkål, eller Thea go’te, som verkar relativt starkt. Du kan också få frukt och fibrer med torkad frukt eller i tablettform. Ät plommon och annan fiberrik mat. Ta t ex extra tillskott av linfrö som Husk eller Lepicol. Undvik bananer, mjölk och ost. Det är bra med tillskott av B- och C-vitaminer samt magnesium.
Diarré eller bara lös mage. Är mycket bananer, potatismos gjort på vatten (gärna kokat), rivna äpplen, naturell yoghurt och rostat bröd.
Mjölksyrebakterier t ex Symbioflor, i den akuta fasen kan man ta 16 kapslar per dygn och när man är bättre trappas det ned till 2-4 kapslar. Ska du resa till främmande länder kan det vara bra att förebygga genom att börja några veckor innan avresan med ett par kapslar dagligen. Medan man har diarré ska man undvika mjölk och livsmedel med hög sockerhalt.
Halsbränna. Ät bananer, mjölkprodukter samt potatismos. Frutin är en tuggtablett som tas i samband med måltiden. Den verkar lindrande. Det samma gör Samarin, som är ett välsmakande fruktsalt som man dricker.

Trevlig semester!

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.