Berlin – bäst från cykelsadeln

Berlin - bäst från cykelsadeln

Proppfullt med sevärdheter, platt som en pannkaka och med cykelvägar överallt råder det inget tvivel om: Tysklands huvudstad upplever du bäst från cykeln!
Berlin är en av Europas mest populära turistmål, och flera miljoner människor besöker varje år Alexanderplatz, Brandenburger Tor, TV-tornet, resterna av Berlinmuren, den nya Potzdamer Platz och alla de andra sevärdheterna som den tyska huvudstaden har att bjuda på.
Från Málaga finns det bra förbindelser till Berlin, bl.a. med flera lågprisbolag som flyger direkt till flygplatsen Schönefeld, 18 km söder om centrum. Resan tar ca tre och en halv timme. Från Schönefeld tar du bara tåget eller flygbussen raka vägen in till centrum och vips är du redo att se hela härligheten.

Hyr cykel
Du märker snabbt att denna stad är som skapad för tvåhjulingar. Erbjudandena om att hyra cykel finns på många platser i centrum. En bra utgångspunkt är precis vid Alexander-platz. Skulle du tappa bort dig kan du lätt orientera dig efter toppen av TV-tornet som är högst av allt i Berlin.
När du har kommit i ordning på hotellet eller pensionatet tar du bara en S- eller U-bahn (spårvagn/tunnelbana) till den kända platsen. Här hittar du en lång rad med olika erbjudan-den om cykeluthyrning från 10 euro per dag och uppåt. Sedan är det bara att placera rumpan på sadeln och börja trampa. Du trött-ar knappast ut dig då staden är platt och har många bra cykelvägar. Med en bra karta är det inte svårt att hitta och ta sig fram.
Om du trots allt vill ta det lugnt så tar du bara med cykeln på tunnelbanan. Det är nämligen gratis! Här får du en lista över några av sevärd-heterna som du bör se under cykelturen i Berlin:

Tysklands högsta byggnad
Med Alexanderplatz i mitten av det som tidigare var Östberlin har du som utgångspunkt Fernsehturm, TV-tornet, det första stoppet. Det ligger rakt över gatan från tunnelbane-stationen på torget och är omöjlig att missa. Med sina 368 meter är detta Tysklands högsta byggnad.
Från utsiktsplatsen på 203 meter har du en fantastisk utsikt åt alla håll och kan lätt få en grundläggande översikt över storstaden. Om det är dags för lunch eller en kopp kaffe kan du ta trappan en våning upp till den snurrande restaurangen på 207 meters höjd. Härifrån kan du sitta i lugn och ro och njuta av den fina utsikten.
Det är ofta kö för att komma upp i tornet men använd den nya sms-tjänsten när du beställer så får du ett sms tillbaka om när du kan ta den snabba och inbyggda hissen rakt upp i tornet.

Museumsön
Från TV-tornet är det en kort cykeltur över till Museumsinsel (museumsön) mitt i stadsfloden Spree. Efter att du passerat bron möter du först den mäktiga Berliner Dom som nästan blev helt sönderbombad under det senaste världskriget. Idag är den protestantiska kyrkan färdigrestaurerad för länge sedan och den är en vacker syn där den ligger precis vid floden.
Pergamonmuseet är bara ett av alla museer som finns på Museumsinsel, men är värt ett besök på grund av alla de antika skatterna som finns samlade där.

Själva symbolen för Berlin
Efter att ha trampat över Schlossbrücke och över till "fastlandet" på den andra sidan av Spree kommer du rakt på "Unter den Linden" i det som tidigare var Östberlin. Fram till 1945 var detta paradgatan i Berlin. Det är en gata som är full av historiska byggnader.
Vi rullar igenom storstaden och plötsligt skymtar vi Brandenburger Tor där framme, själva symbolen för både det gamla och nya Berlin. I och med att Brandenburger Tor tidigare lång i Östberlin var den inte speciellt lättillgänglig från 1961 tills det att muren föll natten mellan 9 och 10 november 1989.
Nu bör du låsa cykeln och gå till fots, både för att se närmare på Brandenburger Tor, men också för att du precis bakom den nya amerikanska ambassaden hittat det säregna minnesmärket över sex miljoner judar som blev nazisternas offer; de nästan 3 000 stenklossarna som är placerade i den tidigare "dödszonen" mellan Öst- och Västberlin.

Reichstag-byggnaden
Den gigantiska riksdagsbyggnaden – det tidigare "Parlamentet" – är nästa stopp. Du hittar byggnaden med den gigantiska glaskupolen uppe till vänster om Brandenburger Tor. Som många andra praktverk i denna stad blev också Reichstag nästan helt ödelagd under andra världskriget. Idag är den enorma byggnaden upputsad och har fått sin alldeles speciella glaskupol som du kan besöka.
Vi svänger ned igen och ut på 17 juni-avenyn som börjar där Unter den Linden slutar. På väg mot Siegssäule (Segerkolonnen) passerar vi genom Tiergarten som var de tyska kejsarnas privata jaktmarker. Idag är området ett jätte-stort grönområde, perfekt för små utflykter, cykling och solning.

Ut i det gröna
Men vi fortsätter, för nu ska vi till ett riktigt speciellt område mitt i storstaden. Vid Charlottenburger Tor svänger vi av ned mot vänster och fortsätter längst cykelvägen hela vägen ned vid Landwehrkanalen, en liten sidokanal till Spree.
Här cyklar vi i grön och lantlig miljö som står i stor kontrast till det hektiska livet på andra platser i Berlin. Har du tagit med en flaska vatten och lite mat i ryggsäcken är det här som du ska sätta dig i gräset, precis vid vattnet, lyssna på fågelkvittret, se kanalbåtarna som tuffar förbi och bara njuta.

Kurfürstendamm
Vi är på väg tillbaka österut mot Alexanderplatz, men vi gör en avstickare lite söderut i staden för att se Kaiser Wilhelm Gedächtnischkirche, eller rättare sagt resterna av kyrkan som ligger i den ena änden av paradgatan Kurfürstendamm.
Efter kriget bestämdes det att den bombade kyrkan skulle få stå kvar som ett minne om krigets grymheter. Idag är resterna av kyrkan inbyggda i betongklossar och öppet för allmänheten.
Ett stenkast därifrån ligger KaDeWe (Kaufhaus des Westens), som efter Harrods i London är Europas största varuhus. 50 000 kunder besöker varuhuset varje dag och de kan välja mellan 360 000 artiklar. Men vi hoppar över shoppingen idag.

Potsdamer Platz och muren
Den 160 kilometer långa Berlinmuren som byggdes 1961 är idag, som tur är, borta. Bara en 1,3 kilometer lång del av den har fått stå kvar och gjordes om till konstgalleri 1990 och är känt som East Side Gallery. Här har konstnärer från när och fjärran fått sina fyra-fem meter för sina kulturella uttryck.
På väg tillbaka till cykeluthyraren svänger vi ned på Fredrichstrasse för att se vad som är kvar efter "Checkpoint Charlie", den mest kända av gränsövergångarna mellan före detta Öst- och Västberlin.
För mig är återsynen speciell, för precis här passerade jag 1988 – ett åt innan det att muren föll – gränsövergången efter att ha blivit noga genomsökt av östtyska säkerhetsvakter. Förr var det vakttorn och murar, taggtråd och beväpnade vakter som präglade området. Idag har butiker och nybyggen tagit över. Man har bara satt upp en symbolisk gränsstation mitt i gatan så att turisterna ska få något slags intryck om hurdant det faktiskt var.
Medan solen har börjat gå ned i väster, rullar vi in på Postdamer Platz, förr ett enormt stort odlingsområde, idag centrum för det moderna Berlin. Här ser du exempel på experimentell arkitektur med spännande former och färger.
Men nu får vi cykla tillbaka till Alexanderplatz för om knappt tio minuter stänger cykeluthyr-aren. Det klarar vi av med ett litet nödrop!
Bara en del, motsvarande 1,3 km, av den urspr-ungliga 160 km långa muren som skilde öst och väst i Berlin i nästan 30 år har fått stå kvar. Under 1990 gjordes den delen om till konstgalleri, även känt som East Side Gallery.
Från utsiktsplatsen på 203 meters höjd i TV-tornet har du en fantastisk utsikt åt alla håll och kan lätt få dig en översikt över storstaden.

Av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.